OSN přijala rezoluci vyzývající k humanitární přestávce v Gaze

16. 11. 2023

čas čtení 6 minut
 
Rada bezpečnosti OSN odhlasovala přijetí návrhu rezoluce z Malty, která vyzývá k humanitární přestávce v bojích v Gaze a k většímu úsilí o vpouštění humanitární pomoci na válkou zničené území.

Pro rezoluci hlasovalo dvanáct zemí, tři se zdržely hlasování, včetně USA a Spojeného království. Předseda Rady bezpečnosti Čang Ťün oznámil, že rezoluce byla přijata, neboť nikdo nebyl proti.

Rezoluce vyzývá k "naléhavým a prodlouženým humanitárním pauzám a koridorům v celém pásmu Gazy na dostatečný počet dní, aby byl umožněn... úplný, rychlý, bezpečný a neomezený přístup humanitární pomoci".

Požaduje dodržování mezinárodního práva, zejména ochranu civilistů, zejména dětí, a vyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích držených Hamásem a dalšími skupinami.

Čtyři předchozí podobné rezoluce předložené OSN neuspěly.


USA vítají rezoluci OSN o humanitární přestávce a koridorech pro pomoc

Přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající k humanitární přestávce v bojích v Gaze je první celosvětovou dohodou o konfliktu, která však není pro Izrael závazná.

Hlasování proběhlo v poměru 12:0, tři členové se zdrželi hlasování.

Jedním z těch, kteří se zdrželi hlasování, byly Spojené státy, přičemž Linda Thomas-Greenfieldová, velvyslankyně této země při OSN, řekla:"[Nemohli jsme] hlasovat pro text, který by neodsuzoval Hamás a nepotvrzoval právo všech členských států chránit své občany před teroristickými útoky".

Dodala však, že přijetí rezoluce vítá:

"Přestože jsou Spojené státy hluboce zklamány tím, co v tomto textu není, podporujeme mnoho důležitých ustanovení, která tato rada přijala. Pro začátek, ačkoli tento text neobsahuje odsouzení Hamásu, je to vůbec poprvé, co jsme přijali rezoluci, v níž je slovo Hamás vůbec zmíněno.

Jsem zděšena, že se několik členů této rady stále nedokáže přimět k odsouzení barbarského teroristického útoku, který Hamás provedl 7. října proti Izraeli.

Čeho se bojí? Co jim brání jednoznačně odsoudit činy teroristické organizace, která je odhodlána zabíjet Židy? A která střílí do civilistů, upaluje rodiny zaživa a popravuje děti? Skupinu, která zabíjela a brala rukojmí, včetně dětí z více než tuctu zemí včetně USA.

Neexistuje žádná omluva pro neodsouzení těchto teroristických činů."

Dodala, že Izrael je také povinen chránit lidské životy:

"Jasně jsme vyjádřili naše očekávání, že strany konfliktu budou dodržovat své závazky podle mezinárodního humanitárního práva. A pro Izrael je to další odpovědnost.

Na nejvyšší úrovni jsme jasně řekli, že akce Hamásu nesnižují odpovědnost Izraele za ochranu nevinných lidí v Gaze."

Rezoluce podle ní sama o sobě životy nezachrání. "Všichni musíme podpořit hrdinské úsilí OSN a dalších humanitárních pracovníků v Gaze. A všichni musíme spolupracovat s partnery v regionu, abychom zajistili propuštění všech rukojmích," řekla.

- International Rescue Committee patří mezi první humanitární organizace, které reagovaly na přijetí rezoluce OSN vyzývající k humanitárním pauzám a koridorům pro pomoc v Gaze. Skupina ve svém prohlášení uvedla: "Ve svém prohlášení uvedla, že v Gaze se nachází několik zemí, které jsou v nebezpečí:

Čekali jsme na to až příliš dlouho. Tato rezoluce také zdůrazňuje odpovědnost všech stran podle mezinárodního humanitárního práva. To je vítané.

Rezoluce by měla být důležitým prvním krokem. Nyní je povinností všech stran konfliktu a všech členských států OSN udělat vše, co je v jejich silách, aby pomohly tato slova proměnit v činy.

Utrpení v Gaze představuje rozsáhlou humanitární krizi, kterou musí svět řešit. Celé civilní obyvatelstvo potřebuje naléhavou, život zachraňující pomoc..

- Izrael: rezoluce OSN je "odtržená od reality na místě"

Gilad Erdan, izraelský velvyslanec při OSN, řekl OSN, že právě přijatá rezoluce vyzývající k humanitárnímu přerušení bojů v Gaze a k vytvoření dalších koridorů pro humanitární pomoc je "odtržená od reality na místě".

V projevu k Radě bezpečnosti fakticky oznámil, že Izrael se nebude rezolucí řídit, ale že již "dělá vše pro zlepšení humanitární situace v Gaze".

- Rijád Mansúr, stálý pozorovatel Palestiny při OSN, chce, aby OSN pohnala Izrael k odpovědnosti, pokud nebude dbát podmínek ve středu přijaté rezoluce Rady bezpečnosti vyzývající k humanitárnímu přerušení bojů v Gaze:

"Ministerstvo zahraničí Státu Izrael před několika minutami odmítlo tuto rezoluci a prohlásilo, že ji nebude provádět a bude pokračovat ve svých krocích, jak si přeje. Co učiníte? Právě jste přijali rezoluci. Oni vám to řekli: 'Nebudeme ji realizovat.'

Již 40 dní vyzýváte Izrael, aby dodržoval válečné zákony. A on se rozhodl pokračovat v jejich otevřeném porušování. Budete jej volat k odpovědnosti za odmítnutí rezoluce OSN, kterou jste dnes odpoledne přijali?

Nic neospravedlňuje válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu. Nic. A není žádnou ctí bránit Izrael, když takové zločiny páchá."

- Izraelské síly se stahují z nemocnice al-Šifa

Izraelští vojáci se ve středu stáhli z hlavní nemocnice v Gaze poté, co v ní provedli razii a pročesali ji. Izrael i jeho hlavní spojenec USA uvedly, že palestinští ozbrojenci z Hamásu mají pod komplexem velitelské centrum, což Hamás i ředitelé nemocnice popřeli.

Novinář v kontaktu s agenturou AFP, který uvízl uvnitř nemocnice al-Šifa, uvedl, že izraelští vojáci, někteří v maskách na obličeji, stříleli do vzduchu a nařizovali mladým mužům, aby se vzdali, když v noci vtrhli do nemocnice.

Na nádvoří se nacházelo asi 1 000 Palestinců mužského pohlaví s rukama nad hlavou, některé z nich izraelští vojáci svlékli do naha a kontrolovali, zda nemají zbraně nebo výbušniny, uvedl novinář.

V podvečer se izraelští vojáci ze zařízení stáhli, uvedl novinář, a přesunuli se do okolí nemocnice.

Izrael uvedl, že v areálu našel určité "vojenské a bojové vybavení". Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem to popřelo. Ředitel ministerstva Munir al-Burš ve svém prohlášení uvedl, že "zbraně v žádné nemocnici nepovolujeme".

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2523

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2023