Ukrajinské vojenské vedení konečně přiznává realitu

16. 11. 2023

čas čtení 5 minut

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zálužnyj minulý týden na stránkách časopisu The Economist přiznal, že válka s Ruskem se dostala do patové situace a "s největší pravděpodobností" nedojde k žádnému průlomu. Již několik měsíců je jasné, že tolik propagovaná letní ofenziva Ukrajiny byla obrovským neúspěchem, a vojenské vedení konečně uznává realitu. Na tiskové konferenci o několik dní později však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zálužného hodnocení ostře odmítl. Zjevně se stále drží představy, že vítězství nad Ruskem je za rohem, míní Jack Stevenson.

Poukázal na skutečnost, že o patové situaci se hovořilo už loni před charkovskou ofenzivou. "Pár vojenských triků, a vzpomeňte si, Charkovská oblast byla osvobozena," řekl.

Od té doby se však situace dramaticky změnila, a to jak pro Ukrajince, tak pro Rusy. Mimochodem, bližší pohled na charkovskou ofenzívu ukazuje, že ukrajinský úspěch byl způsoben především štěstím a špatnou obranou Ruska, nikoli taktickými dovednostmi.

Pokud se totiž objektivně podíváme na největší "vítězství" Ukrajiny v této válce - stažení Ruska z Kyjeva a severní Ukrajiny v březnu a dubnu 2022, charkovskou ofenzivu v září 2022 a evakuaci Ruska z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti v listopadu 2022 - snadno dojdeme k závěru, že žádné z nich nebylo výsledkem vojenského talentu Ukrajiny.

Článek z 30. října v časopise Time upozorňuje na zhoršující se problémy ukrajinské armády s náborem a dezercí, rostoucí ztráty na bojišti, všudypřítomnou korupci a rostoucí potíže s udržením podpory Západu. Článek se zaměřuje na klesající důvěru mnoha lidí kolem prezidenta. Sám Zelenskyj je však ojediněle přesvědčen o konečném vítězství Ukrajiny a zdá se, že je jedním z mála. Jeden z poradců je citován, jak o prezidentovi říká: "Sám sebe klame. Nemáme už žádné možnosti. Nevyhráváme. Ale zkuste mu to říct."

Po značných fanfárách autor článku upřesnil, že všechny jeho zdroje jsou současní Zelenského pomocníci a poradci, a poznamenal, že nemluvil s bývalým insiderem Alexejem Arestovyčem.

Od lednového odchodu z prezidentské administrativy, poté co prohlásil, že ruskou raketu, která zasáhla obytný blok v Dněpru, mohla z kurzu vyřadit ukrajinská protivzdušná obrana, byl Arestovyč označován za zrádce a zločince. Na oplátku se stal tvrdým kritikem způsobu vedení války a nedávno označil Zelenského za diktátora, který je "odtržen od reality". Minulý týden Arestovyč oznámil svůj záměr kandidovat v příštích prezidentských volbách. V současné době je také sledován ukrajinskými zvláštními službami kvůli tomu, že se zasazuje o jednání s Ruskem.

Díky svému obratnému využívání sociálních médií a uklidňujícím předpovědím vítězství měl Arestovyč kdysi nejvyšší rating ze všech ukrajinských představitelů kromě Zelenského. Začátkem letošního roku však upadl v nemilost a v červenci otevřeně vyslovil myšlenku učinit Rusku územní ústupky výměnou za mír a členství v NATO. Vzhledem k tomu, že letní ofenziva je nyní nepopiratelnou katastrofou, rozhodl se situace využít a oznámil vlastní prezidentskou kandidaturu. Stejně jako jeho bývalý šéf je i Arestovyč rodilý mluvčí a bývalý herec. Je také veteránem vojenské rozvědky a v současnosti amatérským psychologem. Mohl by se nakonec stát zdatným soupeřem současného prezidenta.

Realita Zelenského rychle dohání, jeho neshody se Zálužným a odvaha Arestovyče to dokazují.

Pokud definitivně zruší volby naplánované na březen 2024 a bude nadále přehlížet Zalužného a další, může se vystavit riziku, že bude nucen opustit svůj úřad.

Ukrajinský prezident však není jediný, kdo si stále dělá iluze. Zelenského bludy se neobjevily z ničeho nic. Živili ho jimi lidé ze Západu, a nikdo jiný než Američané. Ukrajinské vítězství bylo vždy jen nesplnitelným snem. Stačí se podívat na rozdíl ve velikosti a průmyslové kapacitě mezi Ruskem a Ukrajinou. Zjevná pravda však Washingtonu nepřekážela. Jsou to ti samí lidé, kteří si mysleli, že odstranění Saadáma Husajna oslabí Írán.

Podle Zálužného se válka teprve nyní dostala do patové situace, ale toto rozhodnutí mohlo být učiněno už dávno. Již v prvních měsících války bylo zřejmé, že ani jedna strana nezíská absolutní vítězství. A dlouho se vědělo, že konflikt skončí vyjednáváním. Bidenova administrativa však pracovala na tom, aby na jaře 2022 zmařila mírové rozhovory v Bělorusku i Turecku, a později odmítla radu generála Marka Milleyho, když loni touto dobou navrhoval jednání.

Navzdory vší logice a vzhledem k tomu, že se svět přesouvá k válce v Izraeli a Gaze, se zdá, že se prezident Biden nevzdává iluze o ukrajinském vítězství ani nyní. Právě požádal Kongres o schválení další pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů, což je částka odpovídající polovině toho, co USA poskytly Kyjevu za posledních 20 měsíců. Jako by tito lidé neznali definici šílenství.

Přes všechny zvěsti, že západní vlády tlačí Zelenského k jednacímu stolu, Bidenovy pokusy přirovnat Vladimira Putina k teroristům z Hamásu a jeho plány poslat Kyjevu další desítky miliard dolarů pomoci ukazují, jak málo má jeho administrativa zájem na změně strategie.

Celý text v anglickém originále ZDE

-1
Vytisknout
3117

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2023