Narostly úspory během covidu? Ano, u bohatých...

Nerovnost až příliš nerovná?

23. 11. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Nehoruju samozřejmě za příjmovou a majetkovou rovnost, ale tyto rozdíly - nebo ještě možná víc hodnoty samotné - se mně zdají už hodně nedobré. Míra úspor: polovina domácností méně než 100 000 Kč. Tedy vlastně skoro žádné úspory - na to je tak čtvrtina auta nebo malá oprava na baráku. A 80 %, tedy silná většina, má naspořeno méně než 500 000 - "úspory" znamenají i investice do cenných papírů a podobně, tedy likvidní aktiva. Nejsou to jen peníze na účtě. Toto není dobrá finanční situace českých domácností, když jen 20 % z nich má k dispozici prostředky, za které je možné si pořídit něco většího.

S majetkem je to ale ještě horší. Ani zde není zásadním problémem nerovnost, ale to, že celá pětina domácností je s doživotně střádaným majetkem někde okolo nuly nebo v záporu. Vždycky nějaká procenta lidí bez majetku budou, někde to může být i volba životního stylu a jistě největší část tvoří mladé rodiny, které jsou na začátku akumulace nějakého jmění, ale 20% je opravdu moc. Analýza ČNB to dále rozpracovává: u dolního kvintilu jsou likvidní aktiva (volné prostředky, cenné papíry) skoro u nuly, a dluhy jsou větší než majetek.



Zajímavý je ještě třetí graf (zdroj: ČNB, odkaz níže). Ukazuje jednak vývoj úspor v čase, jednak jejich strukturu. Potvrzuje dříve zmiňovanou hypotézu, že v období Covidu (2020-2022) nebývale narostly úspory - jenomže pouze u bohatší části obyvatelstva. Celkové úspory vůči HDP vzrostly skoro na dvojnásobek! Doba Covidu, která byla prezentována jako období krize a obav - proti tomu zdvojnásobení úspor. Covidové helikoptérové peníze hezky našly svůj "heliport".

Akumulace úspor pak roste i v roce 2023 téměř výlučně u bohatších domácností: to potvrzuje další často zmiňovanou hypotézu, daňová opatření spojená s rušením superhrubé mzdy nepřinesla tolik slibované "peníze do ekonomiky", ale peníze do (neproduktivních) úspor vysokopříjmových domácností.

No, nic veselého.


Zdroj grafiky: Hospodářské noviny

2
Vytisknout
4628

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023