Válka mezi Izraelem a Hamásem. 17 rukojmích, včetně 13 Izraelců a čtyř Thajců, se bezpečně dostalo do Izraele

25. 11. 2023

čas čtení 10 minut
- Hamás v neděli propustil 17 rukojmích.

- Izraelské síly zastřelily na Západním břehu Jordánu dva Palestince, uvedlo palestinské ministerstvo

-Sedmnáct osvobozených rukojmích dorazilo do Izraele, 39 palestinských vězňů bylo propuštěno na svobodu
 
- Izraelské síly zastřelily na Západním břehu dva Palestince, uvedlo palestinské ministerstvo

Izraelské okupační síly zastřelily v neděli časně ráno v Nábulusu a Džanínu dva Palestince, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví, čímž se počet Palestinců zabitých izraelskými silami na Západním břehu Jordánu během noci zvýšil na šest, informuje agentura Reuters.

- Izraelská armáda vydala prohlášení o své noční aktivitě v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu. V příspěvku na sociálních sítích uvedla:

    Při operaci, které velela 646. záložní brigáda, bylo zlikvidováno pět teroristů, zatčeno 21 hledaných osob, zničena nákladní laboratoř a letoun zaútočil ze vzduchu na ozbrojené teroristické komando, které ohrožovalo síly IDF.

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Agentura Associated Press uvádí, že podle palestinských zdravotníků izraelské síly operující na okupovaném Západním břehu Jordánu zabily během 24 hodin nejméně osm Palestinců.  

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pět Palestinců bylo zabito v Dženinu, zatímco tři další byli zabiti v různých oblastech Západního břehu od sobotního rána. Jedním ze zabitých v al-Birehu v centrální části Západního břehu byl teenager, uvedlo ministerstvo.

Oficiální palestinská tisková agentura Wafa uvedla, že izraelští odstřelovači jsou rozmístěni na střechách a že vojenské buldozery poškozují silnice a infrastrukturu. Tyto zprávy nebylo možné bezprostředně nezávisle ověřit.

- Napjaté diplomatické vztahy mezi Izraelem a Irskem pokračovaly i v neděli ráno, kdy izraelský ministr zahraničí Eli Cohen namířil kritiku na irského premiéra Lea Varadkara a obvinil ho ze ztráty "morálního kompasu" a "spojení s realitou".

Varadkar napsal o návratu Emily Handové. Handová byla původně považována za mrtvou a její rodina pro ni truchlila, než vyšlo najevo, že je zadržována v Gaze. Přes noc Varadkar napsal:

"Dnešní den je pro Emily Handovou a její rodinu dnem obrovské radosti a úlevy. Nevinné dítě, které bylo ztraceno, bylo nyní nalezeno a vráceno a my si s úlevou vydechneme. Naše modlitby byly vyslyšeny."

Cohen v neděli ráno v reakci uvedl:

Amelie Handová nebyla "ztracena", možná jste ztratil morální kompas a spojení s realitou. Amelie Handová byla unesena teroristickou organizací horší než Islámský stát poté, co byla zavražděna její nevlastní matka. Amelie a více než 30 dalších izraelských dětí unesl Hamás a vy se to snažíte legitimizovat. Styďte se!

Emily Handová měla své deváté narozeniny jako rukojmí v Gaze, den předtím, než se znovu setkala se svým otcem.  23

 
-Seznam třetí skupiny rukojmích určených k propuštění došel do Netanjahuova úřadu

Bojovníci Hamásu mají v neděli propustit třetí skupinu izraelských rukojmích výměnou za palestinské vězně, den poté, co osvobodili 17 zajatců.

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uvedl, že obdržel seznam rukojmích, kteří mají být propuštěni, informovala agentura France-Presse.

Seznam podle ní prověřují bezpečnostní činitelé a rodiny rukojmích byly informovány.

Na znamení křehkosti výměn byla poslední výměna - v sobotu - odložena o několik hodin poté, co Hamás obvinil Izrael z porušení své strany dohody, která vedla ke čtyřdennímu příměří.

Navzdory sporu Hamás pozdě večer propustil 13 Izraelců a čtyři thajské rukojmí, uvedli představitelé. Izrael uvedl, že na oplátku propustil 39 palestinských vězňů.

- Izraelští rukojmí propuštění Hamásem dorazili v sobotu do nemocnice v Izraeli

Sedmnáct propuštěných rukojmích dorazilo do Izraele, 39 palestinských vězňů bylo propuštěno na svobodu.

Třináct Izraelců a čtyři thajští občané v neděli dorazili do Izraele v rámci druhého propuštění rukojmích ze zajetí Hamásu výměnou za palestinské vězně v rámci dohody, která byla krátce ohrožena sporem o dodávky pomoci do Gazy.

Podle agentury Reuters se spor podařilo překonat díky zprostředkování Egypta a Kataru, ale ohrozil příměří o propuštění zajatců, což podtrhuje křehkost paktu, jehož cílem bylo během čtyř dnů propustit 50 rukojmích držených palestinskými militantními skupinami a 150 vězňů držených v izraelských věznicích.

Televizní záběry ukázaly rukojmí na egyptské straně hraničního přechodu Rafáh po opuštění Gazy, jak Hamás v sobotu pozdě večer předal rukojmí Mezinárodnímu výboru Červeného kříže.

Šest ze 13 propuštěných Izraelců byly ženy a sedm dětí a mladistvých.

"Propuštění rukojmí jsou na cestě do nemocnic v Izraeli, kde se shledají se svými rodinami," uvedly Izraelské obranné síly (IDF) v prohlášení.

- Izrael propustil 39 Palestinců - šest žen a 33 nezletilých - ze dvou věznic, uvedla palestinská tisková agentura Wafa

Někteří z Palestinců dorazili na náměstí obce Al-Bireh v Ramalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, kde na ně čekaly tisíce občanů, uvedl svědek agentury Reuters.

Palestinský představitel obeznámený s diplomatickými kroky uvedl, že Hamás bude pokračovat v příměří, které je prvním zastavením bojů od smrtícího řádění Hamásu v jižním Izraeli 7. října.


- Katar a Egypt již dříve uvedly, že 13 Izraelců a sedm cizinců bude vyměněno za 39 Palestinců

Zde je video zveřejněné mluvčím Mezinárodních obranných sil Danielem Hagarim z okamžiku, kdy rukojmí dorazili do Izraele:

Hagari na Twitteru uvedl: "Po prvotním posouzení jejich zdravotního stavu budou naše síly navrátilce doprovázet, dokud se nedostanou ke svým rodinám v nemocnicích."


תיעוד של רגע כניסת השבים ארצה לשטח מדינת ישראל: pic.twitter.com/UPsUdRoUdR

— דובר צה״ל דניאל הגרי - Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 25, 20
V sobotu večer propustil Hamás tyto lidi:

Jsou mezi nimi čtyři členové jedné rodiny:  Šošan Haran, 67, charitativní pracovnice, její dcerta Adi Šohamová, 38, klinická psycholožka,  a její dvě děti, osmiletá Nave a tříletá Yael.  Na seznamu propuštěných však není Adiin manžel Tal, otec dětí.

Na seznamu je také 53letá Shiri Weissová, která pracovala jako účetní v kibucu Be'eri, a její 18letá dcera Noga Weissová, nikoli však její manžel, otec Nogy, Ilan. Žádný dospělý muž z Izraele nemá být propuštěn v první padesátce, kterou Hamás slíbil.

Mezi propuštěnými je i Maya Regevová, 21 let. Byla zajata na hudebním festivalu Supernova v Re'imu, jen několik hodin poté, co přijela do země z dovolené v Mexiku. Její osmnáctiletý bratr Itay a jejich přítel Omer She-Tov byli rovněž zajati jako rukojmí a dosud nebyli propuštěni.

Zde je úplný seznam Izraelců propuštěných v sobotu večer:


Noam Or (16)
Alma Or (13)
Širi Weissová (53)
Noga Weissová (18)
Sharon Hertzman Avigdori (52)
Noam Avigdori (12)
Shoshan Haran (67)
Adi Shoham (38)
Naveh Shoham (8)
Yahel Shoham (3)
Hila Rotem Shoshani (12)
Emily Toni Kornberg Hand (8)
Maya Regev Jirbi (21)

Některá jména rukojmích se objevují prostřednictvím Fóra rodin rukojmích a pohřešovaných osob. Vypadá to, že všichni nebo převážně budou z jednoho kibucu, Be'eri.

Izraelské obranné síly sdělují, že rukojmí byli předáni Červenému kříži a jsou na cestě na hraniční přechod Rafáh.

- Katarský emír Tamim bin Hamad Al Thani přijal telefonát od amerického prezidenta Joea Bidena, aby s ním projednal plnění dohody o příměří mezi Izraelem a Hamásem, informovala agentura Reuters.

Oba představitelé rovněž jednali o způsobech, jak omezit další eskalaci a zvýšit přísun pomoci do Gazy.

Podle Kataru má být 39 Palestinců vyměněno za 13 Izraelců a sedm cizinců.

- Hamás v sobotu oznámil, že oceňuje úsilí vedené Katarem a Egyptem o zajištění pokračování dočasné dohody o příměří mezi skupinou a Izraelem, která začala platit v pátek, informuje agentura Reuters.

Hamás v prohlášení uvedl, že egyptská a katarská strana potvrdily závazek Izraele dodržovat všechny podmínky dohody.

Mezitím palestinský představitel obeznámený s diplomatickou situací uvedl, že Hamás bude pokračovat ve čtyřdenním příměří dohodnutém s Izraelem, které je první přestávkou v bojích za sedm týdnů války.

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí Majed al Ansari ve svém příspěvku na X uvedl:

    Po zpoždění byly díky katarsko-egyptským kontaktům s oběma stranami překonány překážky bránící propuštění vězňů a v sobotu večer bude propuštěno 39 palestinských civilistů, zatímco 13 izraelských rukojmích opustí Gazu a kromě nich i 7 cizinců.

- Mírové síly OSN v Libanonu uvedly, že izraelská palba v sobotu zasáhla jednu z jejich hlídek na jihu země, přestože příměří mezi Hamásem a Izraelem do značné míry uklidnilo libanonsko-izraelskou hranici.

Informovala o tom agentura France-Presse:

Prozatímní síly OSN v Libanonu uvedly v prohlášení, že "kolem 12:00 byla hlídka UNIFIL zasažena palbou IDF (izraelské armády)" v okolí Aitarunu.

"Žádný příslušník mírových sil nebyl zraněn, ale vozidlo bylo poškozeno," uvedlo se v něm a dodalo, že "k tomuto incidentu došlo v období relativního klidu" podél hranice mezi Izraelem a Libanonem.

V pátek začalo platit čtyřdenní příměří mezi Izraelem a Hamásem a zdroj blízký Hizballáhu agentuře AFP řekl, že Íránem podporovaná skupina by příměří také dodržovala, pokud by tak učinil i Izrael.

UNIFIL uvedl, že "tento útok na mírové jednotky, které se věnují snižování napětí a obnově stability v jižním Libanonu, je hluboce znepokojující", a dodal: "Tento čin odsuzujeme."

Koncem minulého měsíce ostřelování lehce zranilo příslušníka mírových sil OSN poblíž pohraniční vesnice Hula, jen několik hodin poté, co UNIFIL uvedl, že granát zasáhl jeho velitelství v Naquře poblíž izraelsko-libanonské hranice

"Důrazně připomínáme stranám jejich povinnost chránit příslušníky mírových sil a vyvarovat se ohrožení mužů a žen, kteří pracují na obnově stability," uvádí se v sobotním prohlášení UNIFIL.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2205

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023