Biden a Si Ťin-pching se odmítli zúčastnit virtuálního summitu G20 s Putinem

27. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Summit lídrů G20, kterého se prezident Vladimir Putin rozhodl zúčastnit poprvé od začátku války s Ukrajinou, se uskuteční bez lídrů klíčových světových mocností.

Americký prezident Joe Biden a čínský prezident Si Ťin-pching se odmítli zúčastnit virtuálního setkání G20, které se bude konat prostřednictvím videokonference ve středu 29. listopadu, uvádí Bloomberg s odvoláním na indické ministerstvo zahraničních věcí, které je organizátorem akce jako předsednická země G20.

Na summitu, kde Putin promluví poprvé od roku 2022, bude Čínu místo Si Ťin-pchinga zastupovat premiér Státní rady Čínské lidové republiky Li Čchiang. Biden také akci vynechá, uvedl náměstek indického ministra zahraničí Vinay Kwatra, aniž by upřesnil, kdo amerického prezidenta nahradí.

Podle Quatry většina lídrů G20 souhlasila s účastí na videosummitu. Putin má podle kremelské tiskové služby v úmyslu pronést rozsáhlý projev, v němž se dotkne "situace ve světové ekonomice a financích", stejně jako "klimatické agendy, problémů digitalizace a dalších témat".

Osobní summit lídrů G20 se konal v záříjovém termínu v Dillí a Indie pozvala Putina jménem premiéra Naréndry Módího. Ruský prezident, na kterého Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač, se však neodvážil vycestovat, přestože Indie není členem ICC.

Putin již dříve zvažoval účast na summitu BRICS v Jihoafrické republice, ale byl nucen návštěvu zrušit poté, co ho úřady země varovaly před bezprostředním zatčením na základě zatykače za válečné zločiny na Ukrajině. Na podzim roku 2021 Putin chyběl na summitu G20 v Indonésii, kde ruskou delegaci vedl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Summitu v roce 2021, který se konal v Římě, se Putin zúčastnil prostřednictvím videospojení, což Kreml vysvětlil "obtížnou epidemiologickou situací" v souvislosti s COVIDem-19.

Během virtuálního summitu v roce 2023 Putin nebude mít žádné bilaterální mezinárodní rozhovory, řekl ve středu agentuře RIA Novosti mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že Putin plánuje "vyjádřit postoj" Ruska k "velmi turbulentní" současné situaci. Tento postoj je "docela dobře známý, konzistentní a vyvážený", zdůraznil Peskov.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2565

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023