Zoufalou situaci uprchlíků v Gaze zhoršila zima a přívalové deště

14. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Co v českých televizích neuvidíte:


Moderátor, Channel 4 News, středa 13. prosince 2023, 19 hodin: Přívalové deště v Gaze ještě více zhoršily podmínky pro miliony lidí, kteří jsou  vysídleni v důsledku leteckých úderů a pozemní ofenzivy. V celé enklávě přitom pokračují zuřivé boje. Devět izraelských vojáků bylo zabito při přepadení Hamásem na předměstí města Gazy. Došlo tak k jediné největší bojové ztrátě izraelské armády během této  války. A varování tato reportáž naší mezinárodní redaktorky Lindsey Hilsumové, obsahuje znepokojivé záběry od samého začátku.



Reportérka: Na záchranu dítěte už bylo pozdě.


  Jediné, co mohl udělat, bylo vytáhnout tělo ze záplavy pohlcující tábor Džabalíja. A uvězněnému v dešti zajistit alespoň důstojný pohřeb. Ale ani to nebylo možné. 

Hřbitov Alfa Luja v Džabalii je přeplněný mrtvými z více než dvouměsíční války. Dnes jím pak projeli izraelští vojáci se svými tanky, rozbili náhrobky, a vytlačili mrtvoly z hrobů. 

Ani mrtví nemohou v Gaze odpočívat v pokoji. Milion a půl lidí je vysídleno, mnoho z nich do Rafáhu na jihu, kde déšť změnil tábory v bažiny. Představte si, že se v tom snažíte udržet děti čisté a zdravé. Kopou odvodňovací příkopy, snaží se to tu udělat obyvatelným, aby si zachovali alespoň zdání důstojnosti. Teď je ale zima. A musí mít pocit, že oblečení nikdy neuschne.





"Pět z nás se musí dělit jen o jednu deku. Není jich dost a není co jíst ani pít. Život je těžký. Všechno je drahé. Náš dům byl zničen a můj syn zahynul. Jsem na všechno sama. Tohle je už popáté, co jsem vysídlená, prchám z jednoho místa na druhé a nemám skoro nic na sebe."


V Al Mawashi, malé pobřežní enklávě, kam Izraelci řekli Gazanům, aby  tam utekli, se přes noc zřítily stany. Podle Světové zdravotnické organizace jde o katastrofu pro veřejné zdraví. Izrael stále nedovoluje humanitárním organizacím, aby zoufalým lidem dodaly dostatek potravin, léků a materiálu na přístřeší.



"Situace je katastrofální. Náš život je velmi obtížný. Opustili jsme své domovy a všechno, co jsme měli ve městě Gaza, abychom se sem mohli ukrýt ve stanu. Ale zimní počasí nám znemožnilo život."

Nic z toho Izrael neodrazuje. Izraelské obranné síly včera bojovaly proti Sudžaji nedaleko města Gaza. Na videozáznamech nikdy neukazují své nepřátele, ale včera bylo při přepadení v Šardžá zabito devět izraelských vojáků, což je zatím jejich nejhorší bojová ztráta. Mezi mrtvými byl  i podplukovník Tomer Grinberg, velitel pěší brigády Golani, kterého jsem viděli před několika dny ve šardžajské škole, kterou právě obsadili. Dnes byl pohřben v Jeruzalémě. Jeden z nejvyšších důstojníků, kteří byli zabiti v této válce, v níž se zatím nepodařilo porazit Hamás. A to i přesto, že při ní zahynulo nejméně 110 izraelských vojáků a více než 18 000 Palestinců, převážně civilistů. 



K násilnostem došlo i v Dženin na Západním břehu Jordánu. Při nočním izraelském náletu bylo zabito sedm Palestinců. Dženin byla loni baštou militantů a nyní hněv a odpor vůči Izraeli tam jen roste. V Gaze musejí mít pocit, že to nikdy neskončí. 

Dnes pohřbili několik dětí a miminko, které zahynuly při leteckém útoku na údajně bezpečný Rafáh. U zničeného domu, zbytků nyní ukončených životů, které sotva začaly.

0
Vytisknout
2461

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023