Gaza: Západní spojenci požadují příměří, Netanjahu neposlouchá

18. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Co v českých televizích neuvidíte:


Reportér, Channel 4 News, neděle 17. prosince 2023: Podle agentury OSN polovina obyvatel Gazy hladoví a takto vypadá jejich zoufalství. Palestinci se hrnou k pomoci, když dorazí. Toto bylo na egyptské hranici, ačkoli Izrael nyní poprvé od začátku války otevřel svůj přechod do Gazy.


Světová zdravotnická organizace popsala scénu v nemocnici Al Šífa jako krvavou lázeň. Hrstka lékařů a sester zůstala na místě. Přestože není krev na transfuze a nefungují operační sály, každou minutu přicházejí noví pacienti.



 


ČInitel WHO: "Přijeli jsme a před vchodem na pohotovostní oddělení jsou na ulici stovky lidí. A když pak vejdete do vchodu pohotovostního oddělení a pak do dveří, byla to opravdu krvavá lázeň. Kamkoli v Gaze přijdeme, lidé nám říkají, že mají hlad a žízeň. Dokonce i lidé, které jsem včera potkal s vážnými zraněními, nežádali o úlevu od bolesti, ale o vodu. Všichni mi dělali rukou znamení, že chtějí vodu.


Reportér: Přesto v Izraeli  zastřelení tří vlastních rukojmích  podněcuje dosud největší protiválečné protesty. Jeden z těchto rukojmí byl v sobotu  pohřben. Izraelci prostě nemohou uvěřit, že jejich vlastní stát střílel do vlastních lidí, pak  je tu i netrpělivost západních vlád, které dávají najevo, že už toho bylo dost.

Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom připravili cestu k trvalému příměří, které povede k trvalému míru, napsal David Cameron se svou německou kolegyní. Čím dříve k němu dojde, tím lépe. Potřeba je naléhavá. Bylo zabito příliš mnoho civilistů. 

Francouzská ministryně zahraničí však zašla mnohem dál. Vyzvala k okamžitému příměří, aby bylo propuštěno 130 zbývajících rukojmích a umožněn přísun další pomoci, ačkoli její izraelský hostitel jí řekl, že takové příměří by bylo nezodpovědné, darem pro přežití Hamásu. 

A Benjamin Netanjahu také neustupuje. Extremisté uvnitř jeho kabinetu mu pomáhají udržet se u moci a dnes jim ukázal dopis od příbuzných mrtvých vojáků, v němž mu píší, aby teď nepřestával.

"Vůle padlých je to, co nás vede. Budeme bojovat až do konce a dosáhneme všech našich cílů."


Pokud je to pravda, bude to na úkor více než 2 000 000 Palestinců. Jeden z ministrů britské vlády vyjádřil obavu, že více lidí může zemřít na nemoci a choroby než na letecké údery a boje.


Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo dosud ve válce zabito přes 18 000 lidí.

0
Vytisknout
2219

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023