Válka mezi Izraelem a Gazou: Rada bezpečnosti OSN vede "intenzivní" debatu o příměří

20. 12. 2023

čas čtení 8 minut
Toto je dopad izraelského leteckého úderu na budovu Al Salam charitativní organizace v severní Gaze, v táboře Džabalia, který usmrtil a zranil desítky Palestinců. Česká televize vám to neukáže:
- Izraelské rakety v úterý zasáhly město Rafáh na jihu země a zabily nejméně 20 lidí a desítky jich zranily, když spali doma, uvedli zdravotníci na území ovládaném Hamásem.

V Rafáhu se v posledních týdnech shromáždily statisíce uprchlíků.

Obyvatelé podle agentury Reuters rovněž uvedli, že se museli v sutinách prohrabávat holýma rukama.

Mohammed Zurub, jehož rodina při útoku přišla o 11 lidí, řekl: "Je to barbarský čin."

Na severu bylo při dalším úderu zabito 13 lidí a asi 75 zraněno v uprchlickém táboře Džabalíja, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Palestinci hlásili zintenzivnění izraelského leteckého a tankového bombardování Džabalíje, když se v úterý pozdě večer setmělo.

Jak jsme již dříve informovali, zdravotníci v Gaze uvedli, že při izraelském útoku na dům v Chán Júnisu na jihu Gazy bylo zabito 12 Palestinců, zatímco obyvatelé hlásili zintenzivnění přestřelek mezi bojovníky Hamásu a izraelskými silami v centrálních a východních čtvrtích města.

Izraelští vojenští představitelé v úterý prohlásili, že těžké civilní oběti jsou daní za izraelskou kampaň s cílem zničit Hamás a strategii militantů v městských oblastech, a to navzdory celosvětovému znepokojení nad obrovským počtem lidských obětí.

Hlasování v Radě bezpečnosti OSN bylo opět odloženo,  pokračují pokusy dohodnout se na rezoluci; Katar tvrdí, že rozhovory o dohodě, která by umožnila propuštění dalších rukojmích Hamásu, pokračují

- Hlasování Rady bezpečnosti OSN o rezoluci vyzývající k novému příměří v Gaze bylo opět odloženo. Hlasování bylo nyní přesunuto na středu.


Již dříve jsme informovali, že členové Rady bezpečnosti vedli v úterý odpoledne "intenzivní jednání", aby se pokusili dospět k hlasování o návrhu rezoluce.

Hlasování, které bylo původně naplánováno na pondělní odpoledne, se mělo v New Yorku uskutečnit v úterý brzy odpoledne, ale diplomaté uvedli, že bylo na žádost USA, které poslední hlasování vetovaly, odsunuto na pozdější hodinu.

Projednává se znění rezoluce, jejímž sponzorem jsou Spojené arabské emiráty. Její první návrh vyzýval k "naléhavému a trvalému zastavení nepřátelských akcí", ale v úterý kolovala nová formulace vyzývající k "naléhavému přerušení nepřátelských akcí, aby byl umožněn bezpečný a neomezený přístup humanitární pomoci, a k naléhavým krokům k trvalému zastavení nepřátelských akcí".


- Probíhají intenzivní jednání o možném novém příměří v Gaze

Intenzivní rozhovory o možném druhém příměří v Gaze, v jehož rámci by Hamás vrátil některá rukojmí výměnou za propuštění palestinských vězňů Izraelem, probíhají za účasti Kataru a Egypta, sdělila ve středu agentuře Reuters osoba, která je o této záležitosti informována.

O počtu osob, které by se měly dostat na svobodu, se stále jedná, Izrael však trvá na tom, aby byly zahrnuty i ženy a nemohoucí muži, uvedl zdroj a dodal, že na seznamu by mohli být i Palestinci uvěznění za závažné trestné činy.


- Vůdce Hamásu Ismail Haníja ve středu přijel do Káhiry, aby jednal s egyptskými představiteli především o vývoji války s Izraelem v pásmu Gazy, uvedla palestinská skupina.

Foto: Islail Haniyeh, šéf Hamásu:


- Izraelští představitelé podle zprávy zvažují vybudování "humanitárního komplexu" na severu Gazy, kde by byli ubytováni vysídlení palestinští civilisté

Zřízení takového komplexu by umožnilo některým Palestincům přestěhovat se do severní Gazy poté, co Izraelské obranné síly (IDF) ukončí současnou fázi tamních vojenských operací, uvedlo několik zdrojů pro CNN.

Plánování tohoto komplexu je v počáteční fázi a Izrael informoval Spojené státy, že tento projekt zkoumá, uvedla agentura.

Téměř 85 % obyvatel Gazy bylo válkou vysídleno a mnozí z těch, kteří byli vysídleni ze severu Gazy, se nebudou mít kam vrátit. Podle analýzy OSN bylo do konce listopadu v této části území poškozeno nebo zničeno přibližně 80 % budov.


- Vůdce Hamásu navštíví Egypt kvůli jednání o příměří v Gaze 

Ismail Haníja, nejvyšší politický představitel Hamásu, má podle zpráv zítra odcestovat do Egypta na jednání o příměří v Gaze a výměně vězňů s Izraelem.

Haníja povede ve středu delegaci Hamásu na "vysoké úrovni" do Káhiry, kde bude jednat s šéfem egyptské zpravodajské služby Abbásem Kamelem a dalšími, uvedl zdroj agentury AFP. O návštěvě byla informována také BBC.

Jednat se bude "o zastavení agrese a války s cílem připravit dohodu o propuštění vězňů (a) ukončení obléhání uvaleného na pásmo Gazy", uvedl zdroj.

Jednání se zaměří na "dodávky humanitární pomoci, stažení izraelské armády z pásma Gazy a návrat vysídlených osob do jejich měst a vesnic na severu", uvedl zdroj.
 
Návštěva bude znamenat druhou Haníjovu cestu do Egypta od začátku války 7. října, po cestě na začátku listopadu.

Přichází poté, co katarský premiér v pondělí jednal s šéfy špionážních agentur CIA a Mossad. Jeden z katarských představitelů označil rozhovory za "pozitivní", ale uvedl, že žádná dohoda není na spadnutí.

- Izraelský opoziční vůdce Jair Lapid hovořil s jedním z předních arabských časopisů Al Majalla, v němž uvedl, že dvoustátní řešení stále není mrtvé.

Lapid v rozhovoru pro Al Majalla uvedl, že ačkoli myšlenka dvoustátního řešení čelí novým překážkám kvůli útokům na Izrael ze 7. října, nevěří, že je tato myšlenka mrtvá. "Myslím si, že se výrazně opozdí, protože musíme najít způsob, jak zajistit bezpečnost našich lidí," řekl předseda strany Ješ Atid. Dodal, že:

    Ti z nás, kteří podporují vznik palestinského státu, vždy zdůrazňovali, že je důležité zavést bezpečnostní opatření, která jsou pro Izrael nezbytná k ochraně našeho lidu.

Lapid řekl, že Palestinci "chtějí žít důstojně a být respektováni jako lidé, kteří si mohou vládnout sami". Podle jeho názoru mají dnešní politici odpovědnost za to, aby konflikt nepřenášeli na další generace dětí napříč Palestinou a Izraelem. "Říkám vám to nejen jako politický vůdce, ale také jako rodič," řekl.

Na otázku, jaké důsledky bude mít mírová dohoda pro téměř 700 000 izraelských osadníků na Západním břehu Jordánu, Lapid odpověděl, že o konkrétních věcech se bude jednat ve vhodnou dobu.

"Nechtěl jsem být příliš konkrétní, protože každý chápe, že pro každou mírovou dohodu jsou rozhodující kompromisy. Ale do detailů se nezabíhá, dokud to není nutné."

- Izraelský prezident Isaac Herzog hovořil na akci pořádané thinktankem Atlantic Council ve Washingtonu.


Potvrdil, že probíhají rozhovory, jejichž cílem je nová humanitární přestávka pro propuštění dalších rukojmích. Toto řekl:

"Izrael je ochoten zahájit další humanitární pauzu a přivést další humanitární pomoc, aby se rukojmí vrátila zpět, takže veškerá odpovědnost za tuto záležitost leží na Sinvarovi [vůdci Hamásu v Gaze] a jeho lidech.

Premiér Netanjahu se právě před hodinou sešel s rodinami rukojmích a zopakoval, že již dvakrát vyslal do Evropy šéfa Mosadu Davida Barneu, aby znovu nastartoval proces.

Je však třeba chápat situaci. Nemáme v úmyslu zastavit útok na Hamás, abychom podkopali jeho vojenské schopnosti nebo jeho schopnost vládnout Gaze. Máme v úmyslu změnit běh dějin. A pokud odmítnou přistoupit na jakákoli jednání o vězních, o propuštění a výměně rukojmích atd. budeme v nich bez omezení pokračovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2374

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2023