Gaza: nepředstavitelné vraždění civilistů během štědrovečerní noci

25. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Moderátorka, Channel 4 News, pondělí 25. prosince 2023: Dnes ráno bylo z Izraele vidět, jak na Štědrý den padají bomby na Gazu. Byla to  jedna z nejsmrtonosnějších nocí od říjnového útoku Hamásu. Toto je uprchlický tábor Maghazi, který poskytuje útočiště jen podle jména.



Tohle bylo druhé patro, vysvětluje Ibrahim z bloku, kam se uchýlil se svou rodinou.

 
"K úderu došlo po večeři. Vrátil jsem se a našel trosky. Našel jsem jen jedno ze svých dětí naživu. Ostatní, jejich matka, tři dcery a můj čtyřměsíční syn, všichni jsou ještě pod troskami.  Co můžu dělat?"

To je otázka, kterou si civilisté v Gaze, z nichž většina je nyní vysídlená, musí klást každý den.


Přinejmenším 100 mrtvých za noc, sděluje ministerstvo zdravotnictví řízené Hamasem. Od 7. října  bylo zabito více než 20 000 lidí.


Dnes se další zranění a mrtví hrnou do přeplněných nemocnic a márnic v Gaze, kde na rozloučení chybí soukromí i čas.

Včerejší násilnosti zmírnily zprávy o dohodě o příměří, kterou předložil Egypt, ale kterou dnes v Gaze rázně odmítly Hamás a spojenecký Islámský džihád, oba zodpovědné za bezprecedentní útok na Izrael, při němž zahynulo 1200 lidí,

Izraelský prezident Netanjahu, který tam dnes ráno navštívil své vojáky "Zapomeňte na každého, kdo mluví o příměří," řekl. Dokud je nezlikvidujeme, budeme tvrdí." 
 

V ponděli proti němu v parlamentu protestovaly rodiny zbývajících rukojmích zajatých Hamásem. "Teď!" skandovali. "Bezodkladně zařiďte jejich propuštění!".

V reakci na to prohlásil, že správnou reakcí je vojenský tlak, a místo zdrženlivosti, k níž minulý týden vyzvaly USA, zopakoval výzvu k vítězství, které charakterizuje jako absolutní.

1
Vytisknout
2572

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023