Robert Tait: Není divu. ČR má jeden z nejliberálnějších zbrojních zákonů v Evropě

22. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Šok v Praze, ale střelba není v Česku neznámá


Podle policie vlastnil střelec více střelných zbraní,  umožňuje to jeden z nejliberálnějších zbrojních zákonů v EU
 

Smrtící masová střelba v uzavřeném prostředí Prahy se může zdát jako blesk z čistého nebe. Ve městě, které je historicky proslulé defenestracemi, ale méně násilnými trestnými činy, se bezpečnost a ochrana považují za samozřejmost mnohem více než ve většině evropských metropolí.


Reakce pražského primátora Bohuslava Svobody, jehož kancelář na pražské Novoměstské radnici leží kousek od místa činu, vyjadřovala zmatení mnoha místních obyvatel, kteří se snažili vyrovnat se s hrůzou, která se odehrála, píše Robert Tait v deníku Guardian.

 

"Pořád jsme si mysleli, že je to věc, která se nás netýká," řekl České televizi, celostátnímu veřejnoprávnímu vysílání. "Teď se ukazuje, že se bohužel i náš svět mění a problém individuálního střelce se objevuje i u nás."


Přesto je incident pravděpodobně méně vytržený z kontextu, než takové výroky naznačují. Policie ve čtvrtek uvedla, že střelec legálně vlastnil více střelných zbraní, což lze vysvětlit tím, že Česká republika má jeden z nejlaxnějších zákonů o držení zbraní v EU.

"Právo nabývat, držet a nosit střelnou zbraň" je uznáno v české legislativě o střelných zbraních, přičemž ústavní novela provedená v listině základních práv od roku 2021 právně zaručuje "právo bránit svůj život nebo život jiné osoby zbraní".

Novela byla přijata na základě petice, kterou podepsalo 102 000 občanů a která byla zorganizována jako nesouhlas s návrhem Evropské komise na omezení držení střelných zbraní v celé EU.

Odpor odrážel dlouhou historii držení zbraní v českých zemích, která sahá až k husitskému povstání proti katolické církvi v roce 1419. Ačkoli bylo držení zbraní přísně kontrolováno během nacistické okupace v letech 1939-45 a komunistickým režimem, který vládl v Československu během studené války, po sametové revoluci v roce 1989, která předznamenala konec komunismu, se do Československa vrátilo.

V roce 2020 bylo v zemi s přibližně 10,6 milionu obyvatel více než 307 000 legálních držitelů zbraní, přičemž naprostá většina z nich jako důvod vlastnictví uváděla obavy o bezpečnost a ochranu.

Vlastnictví jde ruku v ruce s hrdou tradicí české zbrojní výroby. A možná ne bez souvislosti s tím, že masové střelby v této relativně klidné středoevropské zemi nejsou neznámé.

Při jednom z těchto útoků,  v únoru 2015 třiašedesátiletý muž dvěma zbraněmi zastřelil v restauraci ve východočeském Uherském Brodě osm lidí a poté spáchal sebevraždu. Stejně jako v případě pražské střelby vlastnil střelec obě střelné zbraně legálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4395

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023