Na Štědrý večer Izraelci vyvraždili 106 lidí

25. 12. 2023

čas čtení 11 minut
Aktualizace:  Izraelské nálety zabily  během štědrovečerní noci 106 lidí v jedné z nejsmrtonosnějších nocí války, sdělují představitelé Gazy


- Na památku v Gaze Izraelem vyvražděných dětí. Rotterdam, Holandsko:

Papež František: Gaza: Izraelské údery sklízejí "strašlivou úrodu" nevinných civilistů. Česká televize toto ve svém zpravodajství zamlčela:
Papež František ve svém vánočním poselství uvedl, že izraelské údery v Gaze sklízejí "děsivou úrodu" nevinných civilistů, uvedla agentura Reuters.

Ve svém štědrovečerním projevu "Urbi et Orbi" (městu a světu) 87letý pontifik rovněž označil útok Hamásu na Izrael ze 7. října za "ohavný" a znovu vyzval k propuštění asi 100 rukojmích, kteří jsou v Gaze stále zadržováni.

Vyzval k ukončení konfliktů, ať už politických, sociálních či vojenských, v zemích jako Ukrajina, Sýrie, Jemen, Libanon, Arménie a Ázerbájdžán.

František rovněž kritizoval zbrojní průmysl a jeho "nástroje smrti", které podněcují války.

V projevu k tisícům lidí shromážděných v bazilice svatého Petra ve Vatikánu řekl:

    Jak mnoho nevinných je v našem světě zabíjeno! V lůně matek, na cestách podnikaných v zoufalství a při hledání naděje, v životech všech těch malých dětí, jejichž dětství bylo zničeno válkou. Jsou to malí Ježíšové dneška...

    Kéž [mír] nastane v Izraeli a Palestině, kde válka ničí životy těchto lidí. Objímám je všechny, zejména křesťanské komunity v Gaze a v celé Svaté zemi ...

    Prosím o ukončení vojenských operací s jejich děsivou sklizní nevinných civilních obětí a vyzývám k řešení zoufalé humanitární situace otevřením možnosti poskytování humanitární pomoci."


Palestinští zdravotníci nyní uvádějí, že počet obětí izraelského leteckého útoku v centrální části Gazy vzrostl na 106.

Tento počet mrtvých uvádějí nemocniční záznamy, které viděla agentura Associated Press.

Zdravotníci nyní uvedli, že izraelský nálet v Chán Júnisu na jihu Gazy zabil 23 lidí, čímž se celkový počet palestinských obětí za noc zvýšil na více než 100, informuje agentura Reuters.

Nejméně 70 lidí zahynulo při izraelském náletu zaměřeném na Maghází v centrální části Gazy, uvedl již dříve mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf Al-Kidra.

Osm lidí bylo zabito, když izraelská letadla a tanky provedly desítky náletů na domy a silnice v nedalekém al-Bureij a al-Nusseirat, uvedli zdravotníci.


- Světová zdravotnická organizace uvedla, že o víkendu vedla mise do sotva fungujících nemocnic v severní Gaze, a popsala rostoucí zoufalství a hladovějící lidi, kteří připravili vozidlo s humanitární pomocí o zásoby, píše agentura AFP.

Zdravotnická agentura OSN a její partneři dodali pomoc, včetně pohonných hmot, do nemocnice al-Šifa, kdysi největšího a nejmodernějšího zdravotnického zařízení v Gaze, uvedl v neděli pozdě večer generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na Twitteru.

Účastníci mise 23. prosince byli svědky "rostoucího zoufalství v důsledku akutního hladu", uvedl Tedros.

Dodal: "Partneři požadují okamžité rozšíření dodávek potravin a vody, aby bylo zajištěno zdraví a stabilita obyvatelstva."
 
Běhe štědrovečerní noci byly zabity desítky Palestinců, izraelské údery na Gazu pokračovaly i na Boží hod vánoční

* * *

Při jednom z nejsmrtelnějších jednotlivých úderů války bylo podle zdravotníků v Gaze při útoku na uprchlický tábor Maghazi východně od Deir al-Balah v neděli pozdě večer zabito nejméně 70 lidí včetně nejméně 12 žen a sedmi dětí.

Mluvčí palestinského ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Kidra uvedl, že počet obětí pravděpodobně vzroste. "To, co se děje v táboře Maghází, je masakr, který je páchán na přeplněném obytném náměstí," řekl agentuře Reuters.

Izraelská armáda uvedla, že incident prověřuje. Mluvčí Izraelských obranných sil uvedl:   "Navzdory problémům, které představují teroristé z Hamásu operující v civilních oblastech v Gaze, jsou IDF odhodlány dodržovat mezinárodní právo, včetně přijetí proveditelných opatření k minimalizaci škod na civilním obyvatelstvu."

- Izraelské údery od 7. října zabily 20 424 Palestinců, uvedlo v neděli ministerstvo zdravotnictví v Gaze po jedné z nejsmrtelnějších 24 hodin v konfliktu, přičemž do tohoto počtu nejsou započítány osoby zabité při posledních úderech. Předpokládá se, že další tisíce lidí jsou pohřbeny pod sutinami a desítky tisíc dalších byly zraněny.

- Ráno na Boží hod vánoční novináři agentury AFP uvedli, že slyšeli střelbu a sirény ve městě Dženin na Západním břehu Jordánu, které je téměř denně svědkem nájezdů izraelských sil.

"Jak můžeme slavit?" řekla Nazeria Yousef Deabisová, 76 let, která žije v Zababdehu celý svůj život.
"Lidé se necítí slavnostně - v Gaze ztratili přátele a příbuzné," řekla.

"Okupace (Izraele) ničí Dženin a děti jsou brutálně zabíjeny."

- Arcibiskup z Canterbury využije své kázání na Boží hod vánoční k tomu, aby upozornil na utrpení dětí, které se ocitly ve válce Izrael-Gaza, informovala agentura PA Media.

S odkazem na místo narození Ježíše Krista, které se nyní nachází na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, Nejjasnější otec Justin Welby řekne, že "betlémské nebe je plné spíše strachu než andělů a slávy".

Ve svém kázání v canterburské katedrále řekne:

"Dnes někde na světě leží v jeslích plačící dítě a nikdo není ochoten ani schopen pomoci jeho rodičům, kteří zoufale potřebují přístřeší.


Nebo v inkubátoru, v nemocnici s nedostatkem elektřiny, jako je Al-Ahli (nemocnice) v Gaze, obklopená konfliktem.

Možná leží v domě, který stále nese stopy hrůz 7. října, s rodinnými příslušníky, kteří byli zabiti, a s matkou, která se bojí o svůj život."

S odkazem na Ukrajinu a Súdán arcibiskup řekne: "Tolik částí světa je sužováno násilím."

- Íránské ministerstvo zahraničí odmítlo tvrzení Washingtonu, že útok bezpilotního letounu zaměřený na tanker u pobřeží Indie byl "vypálen z Íránu", jako "bezcenné",
informuje agentura AFP.

Sobotní útok na chemický tanker vlastněný Japonskem se odehrál uprostřed série útoků dronů a raket, které v Rudém moři provedli Íránem podporovaní jemenští povstalci Hútíové v rámci solidarity s Palestinci v Gaze.

Pentagon později z útoku obvinil Teherán.

"Prohlašujeme tato tvrzení za zcela odmítnutá a bezcenná," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Násir Kanání na dotaz ohledně amerických obvinění.

"Cílem takových tvrzení je projekce, odvedení pozornosti veřejnosti a zakrytí plné podpory americké vlády zločinům sionistického režimu (Izraele) v Gaze," dodal.


 
 

Na začátku Štědrého dne novináři agentury AFP uvedli, že slyšeli střelbu a sirény ve městě Dženin na Západním břehu Jordánu, které je téměř denně svědkem nájezdů izraelských sil.

"Jak můžeme slavit?" Nazeria Yousef Deabisová, 76 let, která žije v Zababdehu celý svůj život, řekla.

- "Lidé v Gaze nezažili hlad až do této války," řekl šéf UNRWA Philippe Lazzarini a varoval před "umělým hladomorem" v Gaze, protože Izrael pokračuje v útocích v celém pásmu. V nedělním tweetu šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky dodal: "Nyní je rozšířený & WFP varuje před hrozícím hladomorem. To by nebylo nic menšího než lidmi způsobený hladomor & skvrna na naší společné lidskosti. Nemůžeme to dopustit."

-  Islámský džihád, menší militantní skupina spřízněná s Hamásem, uvedl, že v neděli byla v Káhiře delegace vedená jeho exilovým vůdcem Ziadem al-Nakhallou. Jeho příjezd následoval po jednáních, kterých se v minulých dnech zúčastnil šéf Hamásu Ismail Haníja.  Militantní skupiny dosud tvrdily, že nebudou jednat o žádném propuštění rukojmích, pokud Izrael neukončí válku v Gaze, zatímco Izraelci tvrdí, že jsou ochotni jednat pouze o dočasném přerušení bojů.

- Izraelská média v neděli informovala, že Egypt předložil Hamásu třístupňovou dohodu, která by trvala několik týdnů a nakonec by skončila propuštěním všech rukojmích a zastavením bojů a stažením izraelských jednotek z Gazy.
"Na první pohled se zdá, že plán je vzorcem, který by obě strany rády odmítly," napsal list Haaretz.

- Izraelská armáda v neděli uvedla, že v uplynulém dni bylo zabito 10 jejích vojáků, po pěti zabitých v předchozím dni, což jsou nejhorší dvoudenní ztráty od začátku listopa
du. Díky těmto úmrtím se celkový počet vojáků IDF zabitých v Gaze od zahájení pozemního útoku 27. října zvýšil na 154.

-  Izraelská válka v Gaze si vyžádala "velmi vysokou cenu" pro izraelské vojáky, řekl v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu svému kabinetu. "Je to těžké ráno po velmi těžkém dni bojů v Gaze," řekl Netanjahu. "Válka si od nás vybírá velmi vysokou cenu, nemáme však jinou možnost [než] pokračovat v boji."

- Tisíce Maročanů vyšly v neděli v Rabatu do ulic na protest proti izraelské válce v Gaze a proti normalizaci vztahů Maroka s Izraelem. Dav asi 10 000 lidí v Rabatu odsoudil to, co vůdci protestů označili za "vyhlazovací válku", informovala agentura France-Presse.

- Letadlo katarských ozbrojených sil se 14 tunami pomoci pro Palestince v Gaze dorazilo v neděli do egyptského El Aríše, oznámila katarská státní tisková agentura QNA. Nedělní dodávka pomoci zvyšuje celkový počet katarských letadel vyslaných do Gazy na 50 s celkovým objemem 1 548 tun pomoci.

-  Do Gazy se dostaly čtyři nákladní automobily s 33 tunami pomoci od UNRWA a Světového potravinového programu, informovala v neděli UNRWA. Kamiony s pomocí se skládají z 84 balíků sušenek a 16 palet snadno otevíratelných potravinových konzerv.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
3391

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023