Izrael používá nekontrolovaně americké zásoby zbraní

27. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Jejich přesné umístění je utajováno, ale někde v Izraeli se nachází několik přísně střežených skladů, které obsahují zbraně v hodnotě miliard dolarů, jež vlastní vláda USA.

Tyto americké zbraňové zásoby byly poprvé vytvořeny v 80. letech 20. století. Postupem času však bylo Izraeli v určitých situacích povoleno z nich čerpat.

Nyní Izrael dostává z těchto amerických zásob munici ve značném množství pro použití ve válce proti Gaze, avšak přesuny z tohoto arzenálu jsou málo transparentní.

Od 7. října  svrhl Izrael v Gaze desítky tisíc bomb a otevřeně potvrdil, že dostává od USA velké množství munice.

 

Všeobecně panují obavy, že Izrael Gazu bombarduje všude, bez zaměřování na konkrétní cíle. A vzhledem k tomu, že podle místních úřadů zahynulo v Gaze téměř 20 000 lidí, čelí USA otázkám ohledně množství a kategorií bomb, které Izraeli dodávají, a podílu, který je k dispozici prostřednictvím utajovaných předzásob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zákonodárci ve Washingtonu vyjádřili znepokojení nad návrhy Bílého domu, které by zmírnily pravidla pro druhy zbraní umístěných ve skladech, zrušily výdajové limity na jejich doplňování a poskytly Pentagonu větší flexibilitu při provádění přesunů z arzenálu.

Josh Paul, který nedávno odešel z amerického ministerstva zahraničí na protest proti pokračující smrtící pomoci Washingtonu Izraeli, uvedl, že navrhované změny v zásobách jsou součástí snahy Bidenovy administrativy najít nové způsoby zásobování Izraele.

"Současné zásoby jsou plné takzvané hloupé munice [munice bez sofistikovaných naváděcích systémů]," řekl, včetně "tisíců 'železných bomb', které se jednoduše shazují z letadel, aby gravitace mohla vykonat svou práci".

V roce 2020 na toto množství hloupé munice ve skladu upozornil proizraelský thinktank Židovský institut pro národní bezpečnost Ameriky, který si stěžoval, že vojenské zásoby se staly "zastaralé" kvůli vysokému množství neřízených bomb a nedostatku přesně naváděné munice (PGM).

Při svém posledním leteckém bombardování Gazy však Izrael ve velké míře spoléhal na tuto  neřízenou munici, což podle odborníků na zbraně zpochybňuje tvrzení IDF, že se snaží minimalizovat civilní ztráty.

Izrael nepopírá, že používá neřízenou munici, která  při použití v hustě obydlených oblastech představujenačné riziko pro civilní obyvatelstvo. Jeho letectvo na začátku ofenzívy opakovaně sdílelo na sociálních sítích snímky neřízených bomb, jako jsou M117, připevněných na jeho stíhačkách.

Podle hodnocení amerických zpravodajských služeb  bylo 40 až 45 % munice použité Izraelem neřízené. Pentagon neodpověděl na otázky, jaký podíl této munice pocházel z amerických zásob v Izraeli.

Podle odborníků na kontrolu zbraní je vzhledem k rychlosti a neprůhlednosti těchto převodů obtížné pochopit, co opouští americké sklady v Izraeli, jaké právní mechanismy se při čerpání používají a do jaké míry je Kongres informován o tom, jakou podporu USA prostřednictvím zásob Izraeli poskytují.

1
Vytisknout
2285

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2023