Na Silvestra zabil Izrael v Gaze desítky lidí

31. 12. 2023

čas čtení 6 minut

Těžké bombardování pokračuje, Benjamin Netanjahu tvrdí, že Izrael prokázal při svém postupu v Gaze bezkonkurenční "morálku"

Za posledních 24 hodin bylo v Gaze zabito nejméně 68 lidí. Ttříměsíční konflikt mezi Izraelem a Hamásem vstupuje do nového roku bez viditelného konce a pouze s nejistými plány izraelské vlády na diskusi o tom, co bude po válce.

Zdravotnický úřad území ovládaného Hamásem uvedl, že v noci na neděli zahynulo asi 48 lidí při těžkém izraelském bombardování města Gazy, kde probíhají prudké boje navzdory tvrzení Izraelských obranných sil, že sever blokované exklávy je z velké části pod izraelskou operační kontrolou.

Při dalším úderu zahynulo 20 lidí ukrývajících se na univerzitě al-Aksá v západní části města Gazy, uvedli svědci.

 

V jižní polovině Gazy byly oblasti, které byly dříve označeny jako evakuační zóny pro 2,3 milionu obyvatel pásma, z nichž asi 85 % opustilo své domovy, v uplynulém týdnu intenzivně napadány leteckými a dělostřeleckými údery.

Izrael se nyní zaměřuje na Nuseirat, Maghazi a Bureij, pás přelidněných a špatně obsluhovaných táborů v centru pásma, které byly vybudovány pro palestinské uprchlíky, kteří opustili své domovy během války o vznik Izraele v roce 1948. Při nedělním bombardování této oblasti zahynulo asi 35 lidí.

"Byli to nevinní lidé," řekl agentuře Associated Press Husajn Siam, jehož příbuzní byli mezi mrtvými při útoku na centrální čtvrť Zawayda. "Izraelská vojenská letadla bombardovala celou rodinu."

Od vypuknutí války po útoku Hamásu na Izrael 7. října se populace táborů rozrostla o statisíce nově vysídlených osob.

Hlavní vojenský mluvčí kontradmirál Daniel Hagari v neděli pozdě večer uvedl, že Izrael stahuje některé síly z Gazy v rámci "inteligentního vedení" války. Neřekl, kolik jich je, a připustil možnost, že se vrátí v pozdější fázi války.

Izraelská média uvedla, že bude staženo až pět brigád čítajících tisíce vojáků, ale nebylo bezprostředně jasné, zda se jedná o běžnou rotaci jednotek, nebo o novou fázi bojů. Hagari také uvedl, že někteří záložníci se vrátí do civilu, aby posílili izraelskou válečnou ekonomiku.

Izraelská odvetná válka zabila asi 21 800 lidí, dalších 55 000 zranila a přibližně polovina obytných domů v Gaze je v důsledku bombardování a pozemních bojů  v troskách.

Podle nových odhadů by čtvrtina obyvatel Gazy mohla do roka zemřít na nemoci, kterým lze předcházet, a to v důsledku nedostatečné hygieny, zhroucení zdravotnického systému a hladu. Zoufalé rodiny přečkávají zimu ve stanech a provizorních přístřešcích.

V neděli izraelský ministr zahraničí uvedl, že země je připravena nechat lodě okamžitě dopravit pomoc do pásma Gazy v rámci navrhovaného námořního koridoru z Kypru, což je plán, který byl poprvé navržen v listopadu.

Izraelská armáda v neděli uvedla, že v několika pozemních bojích v Gaze zabila přibližně tucet nepřátelských bojovníků a zaměřila se na jižní město Chán Júnis, kde se podle ní ukrývají vysocí představitelé Hamásu.

Izrael tvrdí, že bude pokračovat ve válečném úsilí až do "úplného vítězství" nad Hamásem, a to navzdory rostoucímu počtu obětí a mezinárodnímu tlaku na příměří, včetně od nejdůležitějšího spojence země, USA. Zdá se, že izraelské válečné cíle se vzdalují: vojáci uvízli v pozemních bojích, vysocí představitelé vedení Hamásu nebyli zabiti a Hamás si zachoval schopnost odpalovat rakety na Izrael.

V neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael při svém postupu v Gaze prokázal bezkonkurenční "morálku". Odmítl žalobu, kterou v pátek podala Jihoafrická republika u mezinárodního soudního dvora a v níž konstatuje, že se Izrael v Gaze dopouští genocidy.

Nad regionem se vznáší hrozba rozsáhlejší války, neboť na severní hranici Izraele s Libanonem sílí potyčky s Íránem podporovanou milicí Hizballáh.

Americká armáda v neděli uvedla, že její síly zastřelily několik Íránem podporovaných húthijských povstalců z Jemenu, když se pokusili zaútočit na nákladní loď v Rudém moři. Představuje to vážnou eskalaci húthijských útoků na mezinárodní námořní trasy, které jsou podle této fundamentalistické skupiny solidární s Palestinou. Washington sestavil mnohonárodní námořní jednotku, která má takovým útokům zabránit.

Prozatím se zdá, že naděje na byť jen dočasné přerušení bojů v Gaze je malá, a to i poté, co Egypt minulý týden hostil vůdce Hamásu k rozhovorům a připravil plány na postupné přerušení války zahrnující druhé propuštění izraelských rukojmích a palestinských vězňů před případným příměřím.

Americký zpravodajský server Axios a izraelský web Ynet s odvoláním na nejmenované izraelské představitele uvedly, že katarští zprostředkovatelé sdělili Izraeli, že Hamás je připraven obnovit rozhovory o novém propuštění rukojmích výměnou za příměří.

Netanjahu v sobotu na dotaz ohledně tohoto procesu uvedl, že Hamás "dával nejrůznější ultimáta, která jsme nepřijali". "Vidíme určitý posun, [ale] nechci vytvářet očekávání," řekl, aniž by to upřesnil.

Od 7. října se obvykle rozhádaná země poněkud sjednotila, ale tato solidarita vykazuje známky slábnutí. K sobotním protestům v Tel Avivu, jejichž cílem bylo vyvinout tlak na vládu, aby upřednostnila propuštění přibližně 129 rukojmích, kteří jsou stále v zajetí Hamásu, se tento týden připojily tisíce lidí protestujících proti Netanjahuovi a jeho vládě.

Izrael je hluboce rozdělen ohledně Netanjahuovy vhodnosti  pro výkon vysoké funkce, stejně jako letošní kontroverzní revizí soudnictví, která by mu mohla pomoci vyhnout se obvinění z korupce, jež popírá.

Co se stane s Gazou, až Izrael prohlásí, že válka skončila, je stále nejasné. Netanjahu údajně opakovaně odmítl uspořádat schůzky nebo zrušil plánované schůzky s bezpečnostními představiteli o projednání o situaci po válce, které jsou nyní stanoveny na úterý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1575

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2023