Existuje dostatek důkazů pro trestní stíhání bývalých ředitelů britské pošty v rámci skandálu ohledně počítačového systému Horizon

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Veřejné vyšetřování skandálu s počítačovým systémem Horizon britské pošty přineslo podle právníků poštmistrů, kteří byli neprávem odsouzeni za neexistující  trestné činy včetně údajných krádeží a podvodů, dostatek důkazů, aby policie mohla začít vyšetřovat bývalé ředitele britské pošty,. kteří tento skandál vědomě způsobili.

Stovky lidí, kteří vlastnili a provozovali  v Británii pošty, byly v letech 1999-2015 neprávem vyšetřovány, stíhány a odsouzeny za údajné krádeže. Finanční nesrovnalosti, z nichž byli obvinění a za něž byli potrestáni, však způsobily softwarové chyby v počítačovém systému britské pošty jménem Horizon. Stovkám poštmistrů byla bezdůvodně zničena existence. Někteří spáchali sebevraždu.

 
Během současného veřejného vyšetřování tohoto skandálu, který je všeobecně považován za jeden z nejzávažnějších justičních omylů v britské historii, poštmistři svědčili , že vedoucí pracovníci pošty o softwarových chybách systému buď věděli, nebo před nimi "zavírali oči".

Paul Marshall, advokát, který zastupuje provozovatele pošt v jejich pokračujícím boji o odškodnění, uvedl, že podle jeho názoru je k dispozicidostatek důkazů, aby policie zvážila trestní stíhání bývalých vedoucích pracovníků pošty.

"Na první pohled je materiál dostatečný k tomu, aby policie začala vyšetřovat, zda se pošta po značnou dobu podílela na maření výkonu spravedlnosti nebo na spiknutí za účelem maření výkonu spravedlnosti," řekl.

"Podle mého názoru se pošta podílela na soustavném útoku na samotný právní stát."

Právníci majitelů-manažerů pošty chtějí, aby sir Wyn Williams, předseda veřejného vyšetřování tohoto skandálu, předal spisy řediteli státního zastupitelství, jakmile bude vyšetřování příští rok ukončeno.

Pošta uvedla: "Plně sdílíme cíle současného veřejného vyšetřování, které bylo zahájeno za účelem nezávislého zjištění toho, co se v minulosti stalo špatně, a odpovědnosti.

Jsme si velmi dobře vědomi lidské ceny skandálu a děláme vše, co je v našich silách, abychom napravili chyby minulosti, pokud je to možné. Pošta i vláda jsou odhodlány poskytnout obětem plné, spravedlivé a konečné odškodnění."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2514

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024