Šéfka ruské centrální banky oznámila, že je připravena zastavit obchodování s devizami

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Rusko se musí připravit na zvýšený sankční tlak na ekonomiku, uvedla šéfka Centrální banky Ruské federace Elvira Nabiullinová v rozhovoru pro RBC. Centrální banka podle ní pravidelně kalkuluje scénáře zavedení dalších sankcí a loni se připravila na to, že moskevská burza bude spadat pod restriktivní opatření.

Sankce, které odříznou burzu od možnosti provádět transakce v dolarech (pokud je uvalí Spojené státy) a eurech (pokud je uvalí Evropská unie), povedou k zastavení obchodování s devizami v Rusku. V tomto případě bude směnný kurz rublu "stanoven na základě údajů o mimoburzovním obchodování, včetně použití bankovních výpisů," uvedla Nabiullinová.

Příslušné regulatorní dokumenty centrální banky jsou podle ní již připraveny. Regulátor zároveň nevěří, že kurzy dolaru nebo eura "vyletí do vesmíru", pokud se sankce proti moskevské burze stanou realitou, uvedla Nabiullinová.

"Nemyslím si, že by to samo o sobě mohlo vážně ovlivnit sazby," řekla. "Záleží na nabídce a poptávce [po měně]. Máme poměrně velký objem mimoburzovních obchodů a je v něm mnoho účastníků."

Před tím, že moskevská burza bude nucena v případě zavedení amerických sankcí zastavit obchodování s dolarem, varoval začátkem prosince generální ředitel obchodní platformy Igor Marič. "V případě amerických sankcí se s americkým dolarem nebude obchodovat, ale už nehraje takovou roli ve struktuře devizového trhu (jako dříve)," ujistil. Podle Mariče klesl podíl americké měny na obchodování na devizovém trhu v říjnu až listopadu na 32 %, zatímco před válkou dosahoval téměř 80 %.

"V tomto případě může centrální banka vypočítat oficiální sazbu pro mimoburzovní transakce," řekl Marič.

Loni na podzim Spojené státy zvažovaly možnost uvalení sankcí na Národní zúčtovací depozitum (NSD) a Národní clearingové centrum (NCC), klíčové struktury Moskevské burzy, které jsou zodpovědné za skladování cenných papírů a registraci všech transakcí. Opatření měla být zahrnuta do balíku načasovaného tak, aby se shodovala s anexí Ruskem okupovaných oblastí Ukrajiny, ale nakonec se Bílý dům rozhodl od nich upustit.

Podle Nabiulliny existuje riziko zvýšeného sankčního tlaku. "Hlavní věc, kterou můžeme udělat, abychom tomuto riziku čelili, je skutečně zajistit, aby existovala makroekonomická stabilita a finanční udržitelnost," řekla.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2275

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024