Průzkum: Více Američanů podporuje pomoc Ukrajině než Izraeli

27. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Více Američanů podporuje zaslání další vojenské pomoci Ukrajině než Izraeli, vyplývá z průzkumu společnosti Quinnipiac zveřejněného ve středu.

Čistá podpora pro zvýšení financování Izraele klesla pod hladinu, když 45 % podporuje a 46 % je proti. O měsíc dříve tentýž průzkum zjistil, že 54 % Američanů podporuje další pomoc, zatímco 39 % je proti. Mezitím odpovídající čísla pro zaslání další vojenské pomoci na Ukrajinu jsou v současné době 55 % a 38 %.

Izrael je historicky největším příjemcem americké bezpečnostní pomoci, ročně dostává asi 3,3 miliardy dolarů na vojenské financování a 500 milionů dolarů na kooperativní programy protiraketové obrany. Ukrajina však v posledních letech Izrael překonala a od loňské ruské invaze získala 44 miliard dolarů. Prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby v rámci balíku bezpečnostního financování vyčlenil dalších 61,4 miliardy dolarů na obranu Ukrajiny a 14,3 miliardy dolarů na obranu Izraele, ale tyto rozhovory uvízly na mrtvém bodě, přičemž republikáni podmínili další pomoc Ukrajině zvýšenou bezpečností hranic.

Podpora ukrajinské pomoci v posledním roce pomalu klesá. Pouze 22 % Američanů se v srpnu 2022 domnívalo, že USA dělají příliš mnoho, aby pomohly Ukrajině, ale podle Gallupova ústavu toto číslo do října vzrostlo na 44 %. Americká podpora Izraele prudce vzrostla po útocích Hamásu ze 7. října a od té doby klesá. A co víc, 40 % respondentů se domnívá, že Izrael ve své vojenské reakci v Gaze zašel příliš daleko.

Otázka spadá do stranických linií, přičemž 77 % demokratů a 42 % republikánů podporuje další pomoc Ukrajině, ve srovnání s 65 % republikánů a 36 % demokratů, kteří podporují totéž pro Izrael, zjistil průzkum Quinnipiac. Zejména republikáni jsou skeptičtí k poskytnutí dalšího financování obou konfliktů a zatím se neobjevily žádné známky průlomu v jednáních s demokraty.

Lídr republikánské většiny v Senátu Chuck Schumer popsal rozhovory jako "jednu z nejobtížnějších věcí, které jsme v poslední době udělali". Začátkem tohoto týdne řekl, že "každý ví, že by se mělo něco udělat, aby se napravil náš nefunkční imigrační systém, ale nemůžeme to udělat tím, že budeme slevovat z našich hodnot. Najít zlatou střední cestu je mimořádně těžké".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2044

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2023