Válka mezi Izraelem a Gazou: Izraelská armáda sděluje, že rozšířila ofenzívu do centrálních uprchlických táborů v Gaze

27. 12. 2023

čas čtení 11 minut
- Recep Tayyip Erdogan ve svém projevu přirovnal Benjamina Netanjahua k Adolfu Hitlerovi

Podle agentury Associated Press se Erdogan na slavnostním předávání cen v Ankaře odvolával na video odvysílané tureckou televizí, které ukazuje izraelské vojáky obkličující polonahé muže na stadionu v Gaze, a řekl:  "Sledovali jsme izraelské nacistické tábory na stadionech, že? Co je tohle? V čem jste jiní než Hitler?"

Pokračoval: "Budou nás nutit, abychom toužili po Hitlerovi. Je snad v Netanjahuových činech něco jiného než v Hitlerových?".

Erdoğan dále uvedl, že Netanjahu dostává od USA "všemožnou podporu", a dodal: "A co se vší touto podporou udělali více než 20 000 obyvatelům Gazy? Zabili je."

Erdoğan již dříve označil Netanjahua za "řezníka z Gazy", obvinil ho z akcí rovnajících se "genocidě" a vyzval k jeho stíhání mezinárodním tribunálem pro válečné zločiny.

- Podle údajů, které ve středu zveřejnilo Hamásem kontrolované ministerstvo zdravotnictví na tomto území, izraelské vojenské akce od 7. října, kdy Izrael zahájil kampaň proti Hamásu, zabily v pásmu Gazy 21 110 Palestinců. Podle ministerstva bylo zraněno 55 243 osob. Uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 195 osob a 325 osob bylo zraněno.

- Ze strany Izraele došlo k rychlé diplomatické reakci na dřívější výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který přirovnal Benjamina Netanjahua k Adolfu Hitlerovi. 


V prohlášení izraelský premiér uvedl:

 Erdogan, který provádí genocidu Kurdů a drží ve vězení světově rekordní počet novinářů, kteří se staví proti jeho vládě, je ten poslední, kdo by nám měl kázat o morálce. IDF jsou nejmorálnější armádou na světě, která bojuje a likviduje nejodpornější a nejbrutálnější teroristickou organizaci na světě, Hamás-Dáeš, která se dopustila zločinů proti lidskosti, a Erdogan ji chválí a hostí její vysoké představitele.

- Účet krále Abdalláha II. na sociálních sítích vydal prohlášení po setkání jordánského krále a egyptského prezidenta Abdela Fataha al-Sísího v Káhiře.

Píše se v něm, že dvojice "zdůrazňuje své naprosté odmítnutí všech pokusů o likvidaci palestinské otázky a násilné vysídlení Palestinců na Západním břehu Jordánu a v Gaze. Jeho Veličenstvo a egyptský prezident vyzývají svět, aby se zasadil o okamžité příměří v Gaze a o nepřetržité dodávky dostatečné humanitární pomoci do Gazy, a zmírnil tak tragickou situaci a utrpení lidí v pásmu."

V prohlášení se dále uvádí: "Oba vedoucí představitelé berou na vědomí nesmírnou politickou a etickou odpovědnost mezinárodního společenství vůči provádění rezolucí Rady bezpečnosti a Valného shromáždění OSN s cílem zachovat integritu těchto mezinárodních subjektů."

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl žádosti bezpečnostních představitelů, aby po skončení války s Hamásem začal připravovat plány na kontrolu a správu pásma Gazy.
 
V posledních několika dnech byly do kanceláře premiéra předány tři žádosti jménem ředitelů Mosadu, bezpečnostní agentury Šin Bet, náčelníka generálního štábu Izraelských obranných sil (IDF) a ministerstva obrany o uspořádání schůzky o rozhodnutích týkajících se "dne poté", co Izrael prohlásí, že dosáhl svých cílů proti palestinské militantní skupině ovládající pásmo Gazy, informoval v úterý večer izraelský kanál 12.

Všechny tyto žádosti byly odmítnuty, uvedla televize. "Čas běží a je třeba již nyní rozhodnout, jak postupovat vůči všem relevantním aktérům uvnitř i vně pásma Gazy. Američané chtějí vysvětlení," citovala nejmenovaného bezpečnostního činitele.

- amas hlásí v Gaze během posledních 24 hodin 241 mrtvých

Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že za posledních 24 hodin, kdy na území pokračuje izraelská vojenská operace, bylo zabito nejméně 241 lidí.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás označil válku za "těžký zločin" proti svému lidu.

Šéf izraelské armády Herzi Halevi uvedl, že konflikt s Hamásem bude pokračovat "ještě mnoho měsíců".

Izrael tvrdí, že v úterý zasáhl více než 100 míst, a to v souvislosti se zprávami o chystaných pozemních operacích v centrální části Gazy.

Ve středu v časných ranních hodinách byly z pásma Gazy přes hranici s Izraelem slyšet hlasité výbuchy.

Na okupovaném Západním břehu Jordánu bylo podle palestinských zdravotnických zdrojů při nočním útoku izraelského bezpilotního letounu v uprchlickém táboře Nur Shams v Tulkaremu zabito šest Palestinců.

Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že za stejných 24 hodin bylo také zraněno 382 lidí.

Podle ministerstva bylo za více než 11 týdnů bojů zabito nejméně 20 915 Palestinců - většinou dětí a žen.


Prezident Abbás označil válku v pásmu Gazy za "více než katastrofu" a "více než vyhlazovací válku".

Označil ji za bezprecedentní v dějinách palestinského lidu. Ve svém prvním rozhovoru od začátku války v Ramalláhu pro egyptskou televizi řekl, že území se změnilo k nepoznání, a varoval, že okupovaný Západní břeh Jordánu může kdykoli vybuchnout.

Palestinský vůdce obvinil Washington z prodlužování války tím, že vetoval návrhy rezolucí OSN vyzývající k příměří.

Generálporučík Halevi, náčelník generálního štábu Izraelských obranných sil (IDF), na tiskové konferenci prohlásil, že válka bude "pokračovat ještě mnoho měsíců", aby zajistila, že "úspěchy Izraele budou zachovány na dlouhou dobu".
- Izraelská a arabská média uvádějí, že Egypt navrhl plán příměří

Podle zpráv by plán předpokládal postupné propuštění všech izraelských rukojmích a blíže neurčeného počtu palestinských vězňů držených v izraelských věznicích, které by skončilo pozastavením izraelské ofenzívy.


- Lidé v centrální Gaze popsali noční ostřelování a letecké útoky na tábory Nuseirat, Maghazi a Bureij.

Izraelská armáda uvedla, že rozšířila svou pozemní ofenzívu v pásmu Gazy na hustě obydlené městské uprchlické tábory v centrální části palestinského území.

Obyvatelé centrální části Gazy popsali noc ostřelování a leteckých úderů, které v úterý otřásly uprchlickými tábory Nuseirat, Maghazi a Bureij. Tábory jsou přeplněné Palestinci, jejichž rodiny uprchly během války v roce 1948, a také civilisty, kteří nedávno uprchli ze severu Gazy v počáteční fázi izraelské pozemní ofenzívy.

"Rozšířili jsme boje na oblast známou jako centrální tábory," řekl v úterý na tiskové konferenci mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, uvedla agentura Associated Press.

- Francie je "vážně znepokojena" oznámením Izraele, že zintenzivní a prodlouží boje proti Hamásu v Gaze, uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí.

V prohlášení ministerstva se uvádí, že Francie "důrazně opakuje svou výzvu k okamžitému příměří vedoucímu k zastavení palby" a zároveň odsuzuje "systematické bombardování, které si v posledních dnech opět vyžádalo mnoho civilních obětí".

-  OSN je "vážně znepokojena" "pokračujícím bombardováním" centrální části Gazy izraelskými silami, uvedl mluvčí úřadu OSN pro lidská práva. Seif Magango ve svém prohlášení vyzval izraelské síly, aby přijaly veškerá dostupná opatření na ochranu civilistů a aby útoky dodržovaly zásady mezinárodního humanitárního práva.


- Izrael již nebude udělovat automatická víza zaměstnancům OSN poté, co obvinil světový orgán ze "spoluúčasti" na taktice Hamásu. 


- Izrael je zapojen do "války na více frontách", uvedl jeho ministr obrany Yoav Gallant a naznačil vojenské operace na celém Blízkém východě, protože válka v Gaze ukázala nové známky nebezpečné regionální eskalace. V úterním projevu v parlamentu Gallant uvedl, že Izrael je "napadán ze sedmi oblastí: Gaza, Libanon, Sýrie, Judea a Samaří [izraelský termín pro Západní břeh], Irák, Jemen a Írán".

-  Válka Izraele s Hamásem v Gaze bude pravděpodobně trvat mnoho měsíců, uvedl šéf izraelské armády. Herzi Halevi, náčelník štábu IDF, na úterní tiskové konferenci řekl, že jeho síly dosáhnou vedení Hamásu, "ať už to bude trvat týden, nebo měsíce".

- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito téměř 21 000 Palestinců, uvedlo v úterý ministerstvo zdravotnictví Gazy
. Nejnovější údaje uvádějí, že bylo zabito 20 915 lidí a 54 918 zraněno, z toho 241 Palestinců bylo zabito za posledních 24 hodin a 382 bylo zraněno.

- Izraelské síly v úterý zabily dva Palestince při zásahu v uprchlickém táboře poblíž okupovaného města Hebron na Západním břehu Jordánu, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Dva lidé - ve věku 17 a 31 let - byli zastřeleni v uprchlickém táboře Fawwar jižně od Hebronu, uvedlo ministerstvo.

- V pásmu Gazy byly přerušeny veškeré telekomunikační a internetové služby, uvedl v úterý palestinský poskytovatel telefonních služeb Paltel. V příspěvku na sociálních sítích uvedl, že jeho služby zaznamenaly "úplný výpadek", který byl "způsoben probíhající ofenzivou".

- Izraelské obranné síly uvedly, že devět jejich vojáků bylo v úterý zraněno protitankovou střelou vypálenou libanonskou skupinou Hizballáh. Vojáci IDF evakuovali civilistu, který byl zraněn při dřívějším útoku Hizballáhu na kostel, uvedla armáda. Jeden z vojáků byl podle ní ve "vážném stavu". Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari obvinil Hizballáh z "páchání válečných zločinů tím, že nevybíravě útočí na místa bohoslužeb".

- Jemenská povstalecká skupina Hútíů uvedla, že provedla útoky bezpilotními letouny, jejichž cílem bylo izraelské přístavní město Ejlat a také obchodní plavidlo v Rudém moři. Vojenský mluvčí Hútíů uvedl, že skupina provedla útok raketami na obchodní loď MSC United v Rudém moři poté, co odmítla tři varovné výzvy, a také útoky drony na jihoizraelské město Ejlat "a další oblasti v okupované Palestině".

- Izraelská armáda uvedla, že na okupovaném Západním břehu Jordánu zatkla vysoce postavenou palestinskou političku Chalídu Džarrár spolu s dalšími aktivisty její strany. Džarrárová, významná představitelka Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP), byla již dříve zatčena izraelskými silami v roce 2012.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2947

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2023