Gaza na Štědrý den: Nejméně 166 zabitých lidí za jediný den

24. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Moderátorka, Channel 4 News, neděle 24. prosince 2023: Izrael sděluje, že rozšiřuje svou vojenskou operaci na severu i jihu Gazy,   Hamás pokračuje v boji. O víkendu bylo zabito více než deset izraelských vojáků. Objevily se také obavy z eskalace poté, co americká armáda uvedla, že tanker v Indickém oceánu byl zasažen bezpilotním letounem vypuštěným z Íránu. Varování: v  této reportáži Kierana Moodleyho jsou znepokojující záběry.





Reportér: V nemocnici Nasser Hospital v Chán Unisu není nikdy klid. Zranění stále přibývají. Toto jsou omráčení a zkrvavení přeživší. Za posledních 24 hodin bylo v Gaze zabito nejméně 166 lidí.  Smrt na jihu. A smrt na severu Toto je Džabalíja, dějiště těžkých nočních bojů mezi Izraelem a Hamásem. Podle OSN zde na severu nejsou žádné funkční nemocnice. A tak jediné, co se nabízí, jsou bílé pohřební rubáše.

 


Během včerejšího dlouhého rozhovoru Joea Bidena s Benjaminem Netanjahuem americký prezident zdůraznil, že je nezbytně nutné chránit civilisty a umožnit jim vzdálit se od bojů. Nikde se však necítí bezpečně.

Izrael vždy obyvatelům říkal, aby opustili sever. Jeho síly však nadále zasahují cíle dále na jihu, včetně tohoto místa západně od Rafáhu, poblíž hranic s Egyptem. Ale nikde se necítí bezpečně.


Chlapec: "Zeď se na nás zřítila. Moje babička má deset stehů na hlavě a ruce, spolu s celou rodinou se jim  ji podařilo vytáhnout zpod trosek. Říkali, že je to bezpečná oblast, ale my jsme tu našli jen domy padající na lidi."


Reportér: Zatímco USA tlačí na Izrael, aby chránil civilisty a umožnil příchod pomoci, prezident Biden  nevyzval k příměří. A tak Netanjahu po rozhovoru s americkým vůdcem prohlásil, že válka bude pokračovat, dokud nebude dosaženo všech izraelských cílů. 

Na videozáznamu zveřejněném izraelskými obrannými silami je vidět, jak náčelník generálního štábu armády o víkendu promlouvá k vojákům v Gaze. V bojích bylo zabito více než deset izraelských vojáků. 

Z USA přicházely signály, že by Izrael mohl brzy posunout svou operaci do méně intenzivní fáze, ale Netanjahu tyto zprávy odmítl a místo toho oznámil, že rozšíří své pozemní operace v Gaze.

Netanjahu: Válka si od nás vybírá velmi vysokou cenu, ale nemáme jinou možnost než pokračovat v boji. Do dnešního dne naše síly zlikvidovaly mnoho tisíc teroristů. Budeme pokračovat až do konce, dokud nedosáhneme vítězství, dokud nedosáhneme všech našich cílů.


Reportér: Tato rétorika může Washington znepokojovat v souvislosti s rozšiřováním konfliktu. V Libanonu stoupá dým. Izrael uvedl, že zasáhl několik cílů Íránem podporovaných milicí Hizballáhu v Rudém moři. USA zachycují rakety vypálené hútíjskými povstalci v Jemenu, které rovněž podporuje Írán. A americká armáda uvedla, že chemický tanker v Indickém oceánu, který je zde vidět vpravo, byl zasažen dronem vypuštěným ze samotného Íránu. Teherán se k tomu nevyjádřil.



Geopolitika války však   znamená jen málo pro truchlící v Gaze. Pokud jsou Vánoce po celém světě časem pro rodinu, zde v Khan Unisu lidi své rodiny pohřbívají. Většinu z více než 20 000 zabitých v Gaze tvoří ženy a děti.

Zůstávají tedy muži, kteří truchlí a modlí se. A snaží se přežít vše, co může přijít dál.

1
Vytisknout
2326

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023