Srbská policie použila slzný plyn při protestech tisíců lidí proti neférovým volbám

25. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Srbská opozice uspořádala demonstrace poté, co populistická vládní strana získala nejvíce hlasů v předčasných volbách, které pozorovatelé považují za nespravedlivé


Policie použila slzný plyn, když se v Bělehradě shromáždily tisíce lidí, aby požadovaly zrušení parlamentních a místních voleb, které se konaly před týdnem a které mezinárodní pozorovatelé označili za nespravedlivé.

Podle předběžných výsledků státní volební komise získala populistická vládní Srbská pokroková strana (SNS) v mimořádných parlamentních volbách, které se konaly minulý víkend, 46,72 % hlasů.

 
Mezinárodní monitorovací mise v pondělí uvedla, že SNS získala nespravedlivou převahu díky zaujatosti médií, nepatřičnému vlivu prezidenta Aleksandara Vučiće a nesrovnalostem při hlasování, jako je kupování hlasů.

Vučić v neděli prohlásil, že tato tvrzení jsou lži, které prosazuje politická opozice. Naznačil také, že nepokoje byly podníceny ze zahraničí. V projevu k národu během protestu před bělehradskou radnicí označil demonstranty za "zločince", kterým se nepodaří destabilizovat stát


Agentura Associated Press uvedla, že v neděli večer se uvnitř bělehradské radnice zabarikádovali chránění těžkooděnci, kteří stříleli slzný plyn, když protestující rozbíjeli okna u vchodu do budovy v centru města. Bezprostředně nebyly hlášeny žádné případy zranění.


Protestující křičeli "otevřete dveře" a "zloději" a zároveň budovu zasypali vejci. Někteří skandovali "Vučić je Putin" a srovnávali srbského prezidenta s ruským vůdcem.

Později policie dav z místa vytlačila a provedla několik zatčení.

Středolevá opoziční aliance Srbsko proti násilí se ve volbách umístila na druhém místě s 23,56 % hlasů a Socialistická strana Srbska na třetím místě s 6,56 % hlasů.

Další členka koalice Srbsko proti násilí Marinika Tepićová držela od voleb hladovku a požadovala jejich zrušení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2254

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023