USA kvůli útokům jemenských Húsiů vysílají síly do Rudého moře

20. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Mnohonárodní koalice přichází v době, kdy velké lodní společnosti zastavují své dodávky přes region, kde od začátku války mezi Izraelem a Hamásem jemenští ozbrojenci útočí na obchodní plavidla.

V Rudém moři budou rozmístěny mnohonárodní námořní síly na obranu proti útokům Húsiů, které narušily mezinárodní námořní trasy, oznámil v úterý ministr obrany Spojených států Lloyd Austin.

"Nedávná eskalace bezohledných útoků Húsiů pocházejících z Jemenu ohrožuje volný tok obchodu, ohrožuje nevinné námořníky a porušuje mezinárodní právo," řekl Austin, který je na cestě do Bahrajnu, domova velitelství amerického námořnictva na Blízkém východě.

Koalice vedená USA, nazvaná "Operace Strážce prosperity", bude zahrnovat Británii, Bahrajn, Kanadu, Francii, Itálii, Nizozemsko, Norsko, Seychely a Španělsko.

Posílí síly vedené USA a Egyptem, které již v regionu operují.

Jemenští ozbrojenci vzdorují

Íránem podporovaní Húsiové začali útočit na lodě podél klíčové trasy v reakci na válku Izraele proti Hamásu.

V úterý militanti uvedli, že nezastaví útoky na lodě v Rudém moři, a to navzdory oznámení nových námořních ochranných sil.

"I kdyby Amerika uspěla v mobilizaci celého světa, naše vojenské operace se nezastaví... bez ohledu na oběti, které nás to bude stát," řekl vysoký představitel Húsiů Muhammad al-Buchaiti na X, dříve Twitteru.

Dodal, že skupina "odpoví na jakoukoli agresi vojenskými operacemi, které jsou bezprecedentní".

V posledních čtyřech týdnech militanti zaútočili nebo se zmocnili obchodních lodí dvanáctkrát a podle USA stále drží 25 členů MV Galaxy Leader jako rukojmí v Jemenu.

Rada bezpečnosti OSN v pondělí diskutovala o hrozbě Húsiů, ale nepodnikla žádné okamžité kroky.

Společnosti zastavují lodní dopravu v Rudém moři

Asi 12 % světové lodní dopravy obvykle prochází Suezským průplavem, nejkratší lodní trasou mezi Evropou a Asií, a přechází do vod Rudého moře u břehů Jemenu.

Lodní společnost Maersk oznámila, že se rozhodla přesměrovat své lodě kolem mysu Dobré naděje v Jihoafrické republice.

V pondělí ropný gigant BP oznámil, že pozastavil dodávky přes Rudé moře, což zvýšilo ceny ropy.

Centrální velení americké armády v pondělí informovalo o dvou útocích na obchodní plavidla. Podle armády byl tanker u Jemenu zasažen útočným dronem a balistickou raketou přibližně ve stejnou dobu, kdy nákladní loď ohlásila explozi ve vodě poblíž.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2363

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2023