Každý stý obyvatel Gazy byl nyní zabit. Obrovská část z nich jsou děti, které v této válce nehrály žádnou roli

23. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Moderátorka, Channel 4 News, sobota 23. prosince 2023: Izraelský nálet zabil 76 členů jedné rozvětvené rodiny. OSN varuje, že ofenziva v Gaze vytváří obrovské překážky pro přísun pomoci.
Rozsah úmrtí v Gaze  je podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem 20 000 a mrtví stále přibývají. 

Je těžké to zcela pochopit. Ještě těžší je možná uvědomit si, že každý z nich je otec, matka, syn nebo dcera. 

Dnes je hlášeno, že při úderu na budovu ve městě Gaza zahynula početná rodina čítající téměř 80 členů. Mezi mrtvými je pracovník OSN, jeho žena a pět dětí.


Přes všechny řeči o včerejší rezoluci OSN vyzývající k větší humanitární pomoci 24 hodin poté zabíjení pokračuje a válka nadále blokuje zoufale potřebnou pomoc.

Nyní, když v celé Gaze pokračují zuřivé boje, humanitární skupiny varují, že rezoluce OSN, jejímž cílem je rychle zvýšit humanitární dodávky, bolestně nedosahuje toho, co je potřeba. V sobotu brzy ráno vjelo do enklávy 70 kamionů s humanitární pomocí, ale OSN uvedla, že k ukončení noční můry obyvatel Gazy je zapotřebí mnohem více a okamžitě.


Reportér: Kde je v Gaze bezpečno?  Džabalíja, když Izrael při hledání Hamásu buší do míst, která kdysi bývala domovy, a v sutinách jsou rozdrcena nespočetná těla. V noci na dnešek přišly zprávy, že ve městě Gaza bylo při jediném útoku zabito 76 členů jedné rodiny, z nichž jeden byl veterán humanitární pomoci OSN. Izrael tvrdí, že Hamás využívá civilisty jako lidské štíty. V Nusrátu bylo při leteckém útoku zabito 30 osob, včetně místního televizního novináře.

Muž: "Byli v tomto domě bojovníci? Jací bojovníci? Tady je ten celý dům. Izraelská armáda ho proměnila v hromadu trosek. Nenajdete tu nic než panenky pro děti a podlahu, na které jedly." 

Každý stý obyvatel Gazy byl nyní zabit. Obrovská část z nich jsou děti, které v této válce nehrály žádnou roli, kromě toho, že se staly oběťmi. V pátek  večer Rada bezpečnosti OSN opět neschválila požadavky na úplné příměří, ale vyzvala k zahájení rozsáhlé pomoci.

Americká velvyslankyně: "Okamžitě to umožní bezpečný, neomezený a rozšířený přístup humanitární pomoci".

Pomoc, která neprojde, pokud se něco nezmění.

Antonio Guterres: "Skutečným problémem je, že způsob, jakým Izrael vede tuto ofenzívu, vytváří obrovské překážky pro distribuci humanitární pomoci uvnitř Gazy. Účinná operace pomoci v Gaze vyžaduje bezpečnost. Personál, který může pracovat v bezpečí, logistické kapacity a obnovení obchodní činnosti. Tyto čtyři prvky neexistují."

Reportér: Ale s tím, že Hamás stále funguje, stále je schopen natáčet se při střelbách na izraelské pozemní jednotky, nekompromisní strategie Izraele se nemění. Tvrdí, že aby se 7. říjen už nikdy neopakoval, musí být Hamás zlikvidován.

Hamás se spoléhá, říká Izrael, na tunely, které vybudoval pod oblastí, jež je nyní válečnou zónou, na rozsáhlou síť často odhalovanou psy IDF, vybavenou elektrickými a komunikačními kanály chráněnými dveřmi proti výbuchu s prostorem pro ukrytí paliva a podzemních úkrytů bojovníků. Snaží se je zničit ničivou leteckou silou. 

Zatímco na severu Gazy už není jediná funkční nemocnice,  v areálu nemocnice al-Šifa je provizorní pohřebiště.

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
3072

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2023