Gaza: Institucionalizovaná beztrestnost Izraele

24. 12. 2023

čas čtení 7 minut
- Toto je jedna ze tří "bezpečných zón" dezignovaných Izraelem. Izrael naléhá na občany v Gaze, aby se tam přesunuli:




- Izrael v noci na neděli  bombardoval oblasti Džabalíje v severní části pásma Gazy, kde se v neděli ráno bojovalo, uvedli obyvatelé a palestinská média. Obyvatelé Džabalíje podle agentury Reuters hlásili vytrvalé letecké bombardování a ostřelování izraelskými tanky, které se podle nich v sobotu přesunuly dále do města.

- Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na přiměřené bydlení Balakrishnan Rajagopal, který sleduje ničení civilního bydlení a infrastruktury v Gaze, napsal na Twitteru:

    To, co se děje  v Gaze, je výsledkem toho, co nazývám "institucionalizovanou beztrestností". Beztrestnost za okupaci. Za vyhlazovací válku. Genocida, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

- Izraelské údery v Gaze zabily za 24 hodin více než 200 lidí,
uvedly   v sobotu úřady kontrolované Hamásem.

Podle agentury France-Presse se boje nyní soustřeďují na město Gaza a jižní město Chán Júnis, která jsou považována za bašty palestinské militantní skupiny, jež 7. října podnikla krvavé nálety na Izrael. Po zprávách o silném izraelském ostřelování stoupal nad severem pobřežního území a v Chán Júnisu šedý a černý dým.

- Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi uvedl, že "humanitární příměří" je jediným způsobem, jak zajistit, aby se pomoc dostala k civilistům v Gaze, aby byla propuštěna rukojmí a aby se zastavily "zničující ztráty na životech".

Počet obětí izraelských úderů uvnitř Gazy se vyšplhal na 20 258, z nichž většinu tvoří ženy a děti, uvedly v sobotu zdravotnické úřady.

Generální tajemník OSN António Guterres varoval, že dostat přes hranice do Gazy více zásob je jen prvním krokem k odvrácení bezprostřední hrozby hladomoru a smrtelných epidemií.

Není dostatek nákladních automobilů ani pohonných hmot, silnice byly bombardovány nebo zablokovány sutinami či nevybuchlou municí a bezpečnost se s rostoucím hladem a zoufalstvím zhoršuje.


Podle odhadů OSN bylo v důsledku bojů vysídleno téměř 80 % z 2,4 milionu obyvatel Gazy.

Mnoho lidí ze severu uprchlo na jih, aby se podruhé ocitli ve válce.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že válka bude pokračovat, dokud nebude Hamás "zničen", a vzdoruje tak rostoucím mezinárodním požadavkům na příměří.

 

- Nová analýza CNN ukazuje, jak ničivé byly první týdny války v Gaze. Satelitní záběry ukazují více než 500 kráterů o šířce více než 10 metrů. Shozeno bylo více než 2000 bomb:

-  Biden vyzval Netanjahua, aby chránil civilisty v Gaze, ale zastavil se u požadavku na příměří

Bílý dům potvrdil, že Biden a Netanjahu jednali o "cílech a fázích" války v Gaze, ale americký prezident říká: "Nežádal jsem o příměří".

- Podle izraelské armády bylo v pátek a v sobotu v bojích v pásmu Gazy zabito 13 izraelských vojáků.

Izraelská armáda uvedla, že v pátek a v sobotu bylo v bojích zabito 13 izraelských vojáků, čímž se celkový počet izraelských vojáků zabitých od zahájení pozemní ofenzívy v Gaze zvýšil na 152, informuje agentura Associated Press.

- Nedostatek pohonných hmot, elektrické energie, zdravotnického materiálu a zdravotnických odborníků v důsledku izraelských útoků v celé Gaze způsobil, že pohotovostní a chirurgická péče v nemocnici al-Ahlí je ochromena, uvedla Světová zdravotnická organizace. "Nemocnice Al Ahlí je pouhou skořápkou... Kvůli nedostatku paliva, energie, zdravotnického materiálu a zdravotníků zde již nejsou žádné operační sály," uvedl Richard Peeperkorn, zástupce WHO pro Palestinu.

- Podle sobotní zprávy Unicefu jsou vodovodní a kanalizační služby v Gaze na pokraji zhroucení. V souvislosti se smrtícími útoky Izraele v pásmu, při nichž zahynulo více než 20 000 Palestinců a téměř 2 miliony přeživších byly vysídleny, Unicef uvedl, že zhoršující se humanitární situace zvyšuje riziko vypuknutí rozsáhlých epidemií.

-  Generální tajemník OSN varoval, že rozsah smrti a ničení uvnitř Gazy blokuje dodávky zoufale potřebné pomoci. V sobotu Hamás rovněž prohlásil, že izraelský vojenský nálet zřejmě zabil  pět rukojmích.

- Dvě letadla katarských ozbrojených sil, která vezou pomoc pro Palestince vysídlené izraelskými údery v Gaze, zamířila do egyptského El Aríše. V sobotním oznámení katarské ministerstvo zahraničí uvedlo, že dvě letadla vezoucí 33 tun pomoci sestávající z potravin a zdravotnického materiálu jsou na cestě do Gazy.

-  "Nedostává se nám humanitárních zásob, které potřebujeme, abychom mohli uspokojit a reagovat na humanitární krizi této velikosti a rozsahu," uvedla mluvčí UNRWA Juliette Touma. V rozhovoru pro CGTN Touma dodala: "Čím více budeme mít těchto evakuačních příkazů, které izraelské úřady nadále vydávají..., tím více budeme svědky exodu lidí, kteří budou nadále hledat bezpečí a úkryt."

- Ředitel pro záležitosti UNRWA Thomas White zopakoval, že v celém pásmu Gazy chybí bezpečí, protože v důsledku izraelských útoků zůstává více než 1,9 milionu Palestinců vysídleno. V sobotním tweetu White napsal: "Lidé v Gaze jsou lidé. Nejsou to figurky na šachovnici - mnozí z nich byli vysídleni již několikrát. Izraelská armáda pouze nařizuje lidem, aby se přestěhovali do oblastí, kde probíhají letecké útoky. Žádné místo není bezpečné, není kam jít."

-  V reakci na přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN o dodávkách pomoci do Gazy Lékaři bez hranic uvedli, že "bolestně zaostává za tím, co je nutné k řešení krize v Gaze". V sérii sobotních tweetů Lékaři bez hranic uvedli: "Rozmělněná rezoluce o #Gaze nezajistí masivní rozšíření a rychlý přísun potřebné humanitární pomoci, protože bomby nadále dopadají na palestinské civilisty, nutí je k masovému vysídlování a znemožňují přístup k životně důležité lékařské péči a humanitární pomoci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2158

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2023