Skupina G7 zpřísňuje kontrolu nad obchodem s ruskou ropou

22. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Země G7 se hodlají vrátit ke ruskou ropu. Ve snaze omezit rozpočtové příjmy, z nichž asi třetina jde na válku, zpřísňují kontroly námořních zásilek, aby zabránili prodejcům a obchodníkům prodávat ropu za více než 60 dolarů za barel.

"Koalice dala od začátku jasně najevo, že obvinění z porušování cenového stropu bereme velmi vážně. Proto jsme odhodláni zvýšit náklady Ruska... Členové koalice přezkoumávají všechny dostupné důkazy a mohou podniknout další kroky," uvedla skupina G7 v prohlášení.

První kroky již byly oznámeny. Jejich cílem je zvýšit transparentnost ropných transakcí a odpovědnost dopravců využívajících služeb západních finančních společností. Ti byli jednoduše oklamáni tím, že informovali o nákupu ropy za cenu ne vyšší než 60 dolarů za barel, uvedli v posledních měsících analytici a západní představitelé. Skupina G7 proto nyní vyžaduje, aby pojišťovny a finanční společnosti získaly formální potvrzení od dopravců pokaždé, když naloží ropu.

Kromě toho každý, kdo má přístup k seznamu dodatečných nákladů (pojištění, přepravné atd.), musí tyto informace předat dále v dodavatelském řetězci. Tento požadavek pravděpodobně vytáhne ze stínu peníze, které se "ztratí" na cestě mezi nákladovým přístavem a místem dodání. Podle oficiálních údajů indických celních úřadů je průměrná cena ruské ropy, která dorazí do indických přístavů v letošním roce, 72 dolarů za barel, což je o 12 dolarů více než deklarovaná cena za přepravu v ruských přístavech. V důsledku toho se letos na trase mezi Ruskem a Indií ztratilo asi 11 miliard dolarů, vypočítala agentura Bloomberg a nazvala to "rozdílem v přepravě": "Některé jsou legitimní náklady na dopravu, ale téměř všechny peníze jdou přes anonymní obchodníky nebo neznámé přepravní společnosti."

V nadcházejících týdnech budou země G7 informovat své finanční společnosti a zástupce lodního průmyslu o nových požadavcích. Jejich implementace by měla "vynucovat cenový strop a podkopávat obcházecí operace, čímž by se snížily příležitosti pro útočníky využívat neprůhledné náklady na dopravu k utajení nákupu (ropy) za cenu nad stropem," uvedla G7 ve svém prohlášení.

Den předtím Evropská unie v rámci 12. balíku sankcí také zavedla opatření k přísnější kontrole prodeje tankerů do třetích zemí a k zabránění jejich využívání k přepravě ropy za cenu vyšší, než je strop. Společně tyto kroky podle skupiny G7

"...dále zkomplikují pokusy ruských vývozců obejít strop klamáním poskytovatelů služeb... A dále zvýší náklady ruských vývozců, kteří potřebují prémiové služby, ale nechtějí prodávat ropu pod mezní cenou."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2014

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2023