Pro děti i rodiče o tom, kdo je to ten Ježíšek

21. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Děláme často chybu, že duchovní události chápeme fyzicky. Ne že by duchovní události neměly své fyzické projevy. Dárky pod stromečkem, vzájemná péče a pomoc jsou fyzické v mnoha ohledech.

Jsou fyzické jako my sami a ty věci samotné, jsou fyzické jako naše emoce, hýbají celými řetězci fyzických dějů. Když Samaritán pomohl pocestnému, udělal to fyzicky.

 

Když dítě otevírá dárek pod stromečkem, je to fyzická událost par excellence. Ta práce rukou, ty oči, ten výraz ve tváři, ta slova a ten celý člověk, fyzická bytost. A kdepak je ten Ježíšek? To živé, zázračné dítě, které nosí dárky? Pro mnoho dětí je velkým zklamáním, ba podvodem, když zjistí, že Ježíšek neexistuje. Ano, neexistuje jako fyzická, pohádková bytost.

Ale existuje jako příčina toho všeho dění. Ježíšek je přece ten, kdo způsobuje, že rodiče milují své děti a že lidé se milují navzájem. Dárky bez lásky nemají žádný smysl, láska bez dárků být naopak může, může se projevit i jinak. A to je přece ten Ježíšek. Je důležitější než všechny dárky světa. Není to dopravce dárků a není s námi jen o Vánocích.

Ježíšek je sám střed a smysl Vánoc. Jen díky němu můžeme žít ve světě, v němž stojí za to žít. Jen díky němu vidíme svět plný zázraků. Jedině díky němu není nikdo na světě sám, protože on, kdyby nikdo jiný, je vždycky s ním.

A proto taky není důležité, kolik je dárků pod stromečkem, jaká je jejich finanční nebo jiná materiální cena. Důležité je jenom to, zda je přinesl Ježíšek.

1
Vytisknout
2524

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2023