Když se bílé vlajky v Gaze změní na červené

19. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Všudypřítomná beztrestnost podporuje nezákonné zabíjení

 

Oznámení izraelské armády, že její jednotky v Gaze zastřelily tři izraelské rukojmí, přestože byli bez košile a mávali bílou vlajkou, vyvolává zásadní otázky týkající se ochrany civilistů v současných bojích, píše Fred Abrahams z organizace Human Rights Watch.

Za prvé, tito muži a další civilisté unesení 7. října neměli být v Gaze vůbec. Hamás a další palestinské ozbrojené skupiny, které nezákonně zadržují civilisty a drží je jako rukojmí, se dopouštějí válečných zločinů. Měly by okamžitě a bezpodmínečně propustit všechny dosud zadržované civilisty.

 
Za druhé, civilisté nesmí být nikdy napadeni. Bojovníci, kteří vyjadřují úmysl vzdát se, například máváním bílou vlajkou, rovněž nemohou být napadeni. Nevhodné použití bílé vlajky k provedení útoku, tzv. perfidie, je nezákonné, ale to zjevně nebyl tento případ. Po vyšetřování v terénu označil náčelník generálního štábu izraelské armády střelbu za "odporující pravidlům nasazení". Úmyslné útoky na civilisty jsou porušením válečného práva, a pokud odpovědné osoby jednaly se zločinným úmyslem, mohly by být stíhány za válečné zločiny.

Za třetí, izraelské síly se v minulosti zaměřily na palestinské civilisty v Gaze, kteří vystavovali bílé vlajky  nebo mávali bílými vlajkami, i když byli na očích a nepředstavovali žádnou zjevnou hrozbu. V roce 2009 organizace Human Rights Watch zdokumentovala sedm případů, kdy izraelští vojáci během bojů nezákonně zastřelili 11 palestinských civilistů, kteří ve skupinách nesli bílé vlajky. Mezi oběťmi bylo pět žen a čtyři děti. S kolegy z Human Rights Watch jsme navštívili místo každého incidentu, vyslechli nejméně tři svědky, shromáždili lékařské záznamy a prohlédli balistické důkazy. Izraelské vojenské úřady se s námi odmítly setkat nebo odpovědět na naše otázky.

A konečně, beztrestnost podporuje nezákonné jednání. Pokud je nám známo, izraelská vláda nikoho nepohnala k odpovědnosti za tyto a další závažné zločiny spáchané během bojů v prosinci 2008 až lednu 2009. Izraelská skupina na ochranu práv B'Tselem, která opakovaně podala dobře zdokumentované stížnosti, označila izraelský vojenský soudní systém za "mechanismus alibismu". Stejně tak orgány Hamásu nikoho nepohnaly k odpovědnosti za dřívější zadržování rukojmích nebo provádění nezákonných útoků.

Plošná beztrestnost závažných mezinárodních zločinů spáchaných izraelskou armádou a palestinskými ozbrojenými skupinami podtrhuje význam probíhajícího vyšetřování Mezinárodního trestního soudu.

Nezákonným úmrtím civilistů během ozbrojeného konfliktu lze zabránit přísným dodržováním válečného práva - což je cíl, který je ještě obtížnější, pokud osoby odpovědné za porušování zákonů v minulosti nejsou pohnány k odpovědnosti. Kdyby byly stanoveny jasné hranice, mohli se tři rukojmí dostat domů živí.

Zdroj v angličině ZDE

2
Vytisknout
1943

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023