Transparency International: Vláda Petra Fialy v poločase. Česku se stále nedaří efektivně omezovat korupci

19. 12. 2023

čas čtení 16 minut
Poslední měsíc v roce je pro nás v TI významným časem, protože si 9. prosince připomínáme Mezinárodní den boje proti korupci, a to od již od roku 2003. Jeho vyhlášení předcházelo přijetí Úmluvy proti korupci Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 31. října téhož roku. Na jejím přijetí se velmi aktivně podílela skrze svou advokační činnost také globální síť Transparency International. Česko úmluvu podepsalo 22. dubna 2005 a posléze ratifikovalo 29. listopadu 2013.

 
 

 

Vítejte u zpravodaje nevládní protikorupční organizace Transparency International ČR (TI) za měsíc prosinec.

Na prosinec také připadá další výročí a sice jmenování vlády Petra Fialy, 17. 12. tak logicky vyzývá k hodnocení kabinetu a jak se mu vede mimo jiné v omezování korupce. Konec historického exkurzu a pojďme se nyní podívat, co nás dnes společně čeká…

  • Projdeme si hodnocení poločasu vlády Petra Fialy (ODS).
  • Prozkoumáme sedm priorit TI pro roky 2024 a 2025.
  • Zjistíme, jak je to s ochranou oznamovatelů na Slovensku.
  • Podíváme se na to, jak ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ruší ÚPDI.
Vláda Petra Fialy v poločase. Česku se stále nedaří efektivně omezovat korupci

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve složení koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN vstoupil 17. prosince do druhé poloviny svého čtyřletého vládního mandátu. Proto TI přináší jeho hodnocení za uplynulý rok 2023 s akcentem na legislativu, kauzy, systémová nastavení a naše lobbistická setkání.

Memorandum SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a PIRSTAN (Piráti a STAN) po sněmovních volbách 2021. Zleva: Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, Petr Fiala, předseda ODS, Ivan Bartoš, předseda Pirátů a Vít Rakušan, předseda STAN | zdroj: Seznam Zprávy

Pětikoalici se nedaří naplňovat mezinárodní dohody, ke kterým se Česko zavázalo. Kritika zaznívá v reportech jak od Evropské komise, tak i od Skupiny států proti korupci (GRECO). Legislativa týkající se boje s korupcí je přijímána jen po tlaku z EU jako nutné zlo, a to v nedostatečné podobě a po zdlouhavém meškání, abychom jako členská země sedmadvacítky nepřišli o evropské finance.
 
Ačkoliv je v rámci pětikoalice vidět lehce odlišný přístup, kdy nejaktivnější zůstávají Piráti a naopak nejvíce odporu vůči protikorupčním opatřením vidíme u ODS v čele s Pavlem Blažkem a Markem Bendou vláda je za svůj výkon odpovědná jako celek a dle skutečně dosažených výsledků.
 
Vládní představitelé odsouvají řešení korupce na vedlejší kolej s univerzální výmluvou, že teď není na pořadu dne a je třeba řešit jiné priority – válka na Ukrajině, inflace, ceny energií či potravin, hospodářská krize.
 
Korupce je ale v Česku stále jedním z hlavních problémů, který velmi souvisí právě v krizové době s výkonem ekonomiky, veřejnými rozpočty a dopadá nejen na sektorové oblasti jako je zdravotnictví, zbrojní průmysl či energetika. Rozsah vnímané korupce může přitom významně ovlivňovat to, jak veřejnost hodnotí úspěšnost vlády při řešení zmíněných krizí.
 
Česku tak stále zoufale chybí dlouhodobá strategie týkající se efektivního předcházení korupce a řešení jejích následků. Jedná se historicky o problém všech českých vlád, ale u této vlády je rozdíl mezi slibovanou „změnou” a skutečností do očí bijící.
 
Je třeba dodat, že současná sněmovní opozice ve složení ANO a SPD, také nepomáhá ke zlepšení situace a postrádá jakoukoliv konstruktivní debatu či snahu o podporu kvalitní legislativy. V některých korupčních kauzách dokonce s představiteli vlády „drží basu” nebo podezřele mlčí.
 
„Rok 2023 prakticky nepřinesl žádné kvalitní protikorupční počiny. Vládní strany naopak nejsou schopné vyvodit důsledky z kauz, které se týkají jejich vrcholných představitelů. Stanislav Polčák (STAN), zapletený s obviněnými v případu Dozimetr, potichu obnovil své členství ve straně. Zásadním problémem zůstává střet zájmů ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS, kterého jeho premiér několikrát podržel ve vládním křesle. O politické integritě v Česku lze hovořit pouze na papíře,“ komentuje Ondřej Kopečný, ředitel TI.
 
Současná vláda i přes pohodlnou většinu se 108 křesly ve Sněmovně není schopna prosadit sliby, které dala občanům před sněmovními volbami v říjnu 2021.
 
Kompletní znění hodnocení pak najdete na webu TI.
 
TI také uspořádala tradiční výroční debatu, která se zaměřila na hodnocení Fialovy vlády a výhled do budoucna.

Jak si vede Fialova vláda v poločase a kam míří Česko? | zdroj: TI, záznam z debaty: Karlín On Air

V panelu diskutovali Kristýna Bašná, socioložka a vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR. Petra Mlejnková, politoložka a odborná asistentka a vedoucí Katedry politologie FSS MU. Lukáš Valášek, investigativní novinář Seznam Zprávy a Ondřej Kopečný, ředitel TI. Debatou nás provedla Marie Bastlová, redaktorka Seznam Zprávy a moderátorka podcastu Ptám se já.
 
Celý záznam debaty si můžete již teď pustit online.

Protikorupční priority české kanceláře Transparency International 2024/2025

TI představila 9. prosince u příležitosti Mezinárodního dne boje proti korupci 7 strategických priorit pro nadcházející roky 2024 a 2025. Česko nadále stagnuje v omezování korupce. Minulé vlády, ani ta současná Petra Fialy, nebyly schopny nastavit dlouhodobé strategické a efektivní řešení této problematiky. Proto TI znovu představuje recept, jak systémově řešit prioritní oblasti v nadcházejícím období, které rámcově definuje druhá polovina vládního mandátu pětikoalice.

Protikorupční tým TI | fotografie: Jan Volejníček

Petr Fiala v letní diskusi na mezinárodním Meltingpot Fórum v Ostravě uvedl: „Česká republika by měla patřit mezi 10 nejúspěšnějších zemí světa. To znamená, že by měla být ekonomicky rozvinutá a zdravá země, která se vyznačuje i sociální soudržností a která se po všech stránkách dobře rozvíjí (…).“

Aktuální Index vnímání korupce (Corruption Perceptions Index – CPI) za rok 2022 hovoří jasně. Česko v něm získalo 56 bodů ze 100 možných a je na 41. příčce ze 180 hodnocených zemí. Dlouhodobě se tak nachází pod bodovým průměrem Evropské unie (EU), který činí 64 bodů.

ČR historicky v indexu dosáhla nejvýše na 59 bodů, což jí v roce 2018 zajistilo 38. pozici. Pokud chceme ekonomicky rozvinutou a zdravou zemi, je třeba mít vyšší zájmy a cíle i v tomto globálním žebříčku.

Data tedy hovoří jasně, korupce se nesmí nadále v naší zemi tolerovat a je třeba proti ní aktivně na nejvyšší úrovní vystupovat, a to se zapojením systémových a legislativních opatření. Jak tedy zní naše priority?

  • Prosazujeme strategické omezování korupce
  • Požadujeme kvalitní protikorupční zákony a vysokou politickou integritu
  • Podporujeme funkční a nezávislé státní instituce
  • Voláme po dostupných otevřených datech
  • Stojíme za transparentním hospodaření s veřejnými financemi
  • Sdílíme mezinárodní protikorupční zkušenosti
  • Bojujeme proti praní špinavých peněz a daňovým rájům

Další detaily si můžete přečíst v naší novince.

Zuzana Dlugošová: Nejsme jen technická platforma, která posouvá oznámení dál. Je to partnerský vztah

Před dvěma lety na Slovensku začal fungovat Úrad na ochranu oznamovateľov. Přinášíme rozhovor s jeho první předsedkyní Zuzanou Dlugošovou, která v čele úřadu stojí od září 2021. Jak se jim daří na Slovensku komunikovat problematiku whistleblowingu? Jaké má vůbec úřad kompetence? A co by poradila lidem, kteří se setkají s nekalým jednáním na pracovišti? Rozhovor připravila Františka Rohlíčková.

Zuzana Dlugošová, předsedkyně Úradu na ochranu oznamovatelov | zdroj: archiv Zuzany Dlugošové

Františka Rohlíčková: Z vaší zkušenosti, když už se ten případ začne řešit a posune dál, co bývá rozhodující? Hraje roli třeba zapojení konkrétního státního orgánu nebo se jedná o medializaci případu? Co může napomoci tomu úspěšnému prošetření?

Zuzana Dlugošová: Princip fungování úřadu a celá komunikace s oznamovateli je postavená na opravdu striktní důvěrnosti a mlčenlivosti. Tedy ve chvíli, kdy se bavíme o medializaci, bavíme se o velmi specifických situacích, kdy je k nim důvod, a to je i uvedeno v zákoně.

Směrnice uvádí, co se děje, když případ medializujete, aniž byste se zkusili obrátit na oficiální orgány např. činné v trestním řízení. Naším úkolem je dohlédnout na tu podstatu, že se opravdu jedná o oznamovatele, který přišel do styku s informací o nezákonné činnosti v souvislosti s výkonem své práce. Tedy, že nejde o nějakou občanskou stížnost.

Naše zkušenost je taková, že nejkompetentnější oznamovatelé jsou z řad středního managementu, často kontrolních pozic ve státních institucích a státních podnicích, kdy přijdou na velmi konkrétní věc a umí ji sami kompetentně zhodnotit. Zároveň jsou sami schopní podat trestní oznámení a stačí jim navigace v tom, jak postupovat a jak se chránit, co je může čekat.

My společně tedy takový případ posoudíme a potom podle toho, zda si přeje oznamovatel zůstat v anonymitě, ho navigujeme dál tak, aby se buď sám obrátil na příslušné instituce a my na případ jen dohlížíme, anebo případ bereme na sebe. Posouváme ho dál samozřejmě s podporou samotného oznamovatele, nikdy to neděláme bez něj.

Pokračovat ve čtení rozhovoru můžete online v našem odkaze.

Vláda ruší ÚPDI. Soud přitom vyhodnotil postup vůči bývalému řediteli jako odvetné opatření

Senát schválil poslanecký návrh zákona, kterým se má zrušit nezávislý dohledový Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI). Ten dohlíží především na užívání a přístup k železnicím a rozhoduje tak mimo jiné o miliardových částkách dotýkajících se významných státních organizací Správy železnic a České dráhy. Protikorupční organizace TI a Oživení varují před jeho zrušením.

Martin Kupka (ODS), ministr dopravy | zdroj: ODS

Zrušení ÚPDI prosazuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který je na druhé straně ze své pozice za dění v těchto organizacích odpovědný. Soud přitom pár dní před hlasováním Senátu rozhodl, že ministr postupoval nezákonně, když stáhl návrh na znovujmenování ředitele úřadu Pavla Kodyma, což spojil s návrhem na zrušení celého dohledového úřadu.
 
Konec ÚPDI a převod jeho pravomocí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) navrhla pětice poslanců všech vládních koaličních stran v čele právě s ministrem Kupkou. Poslanecký návrh obešel standardní legislativní proces a vyhnul se tak mezirezortnímu připomínkovému řízení. Jediným argumentem pětikoalice je snaha ušetřit několik milionů korun ročně.

„Zrušení ÚPDI nemůže přinést žádnou velkou úsporu, protože úřad má malinkatý rozpočet. Politici možná mají radost z pár ušetřených milionů ročně, jenže přitom ohrožují nezávislý dohled nad významným trhem. Zřejmě tak udělají radost i mnoha dalším aktérům, kterým jde o miliardy. Představa, že české veřejné rozpočty tímto krokem něco ušetří, je tedy velmi naivní,“ říká Jan Dupák, vedoucí právník TI.

Další informace se dozvíte u nás na webu.

Děkujeme moc za vaši podporu!

Česká kancelář TI si tento rok připomněla 25 let od jejího založení. Doposud jsme tak odhalili pračky na špinavé peníze, které do ČR protekly z postsovětských zemí. Upozornili jsme na střety zájmů Andreje Babiše nebo Pavla Blažka. Odhalili jsme protiprávní jednání mužů kolem Miloše Zemana. Řešili jsme podvody s projekty v rámci ROP Severozápad, milionové machinace se sportovními dotacemi v Praze či křivé zakázky na ŘSD nebo miliardové krácení daní za odpad.

Kampaň 25 let TI v Česku #mamejenatriku | design: Ondřej Szmek

Naši právníci už bezplatně poradili přes 10 000 klientů z řad veřejnosti. Hlídáme protikorupční legislativu. Pomohli jsme zastavit celou řadu rizikových právních úprav, které nahrávaly soukromým mocenským skupinám. Sdíleli jsme lokální i mezinárodní protikorupční zkušenosti s více než 8 000 lidmi. V neposlední řadě monitorujeme miliardy korun, které politici utrácejí za předvolební kampaně. A stále pokračujeme dále…
 
Děkujeme Vám za podporu, protože bez ní se jednoduše neobejdeme!

Podpořit Transparency

A tradiční tip na závěr dnes vystřídá přání. Celý protikorupční tým TI Vám přeje krásné a klidné nadcházející vánoční svátky. Úspěšný nový rok 2024, jak v osobním, tak i pracovním životě. V příštím roce se opět na Vás budeme těšit.
 
Přeji Vám pohodový prosinec!
 
S pozdravem

David Kotora
vedoucí komunikace
Transparency International ČR


PS. A pokud jste dočetli až sem a máte ještě chvíli, projděte si další užitečné informace za měsíc prosinec.
Jaké novinky byste ještě neměli přehlédnout?
Transparency v médiích

2
Vytisknout
1983

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023