Island: Na poloostrově Reykjanes začíná po týdnech aktivity erupce

19. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Po týdnech intenzivní zemětřesné aktivity došlo na jihozápadě Islandu k erupci sopky, která chrlí lávu a kouř na rozsáhlé území, uvedl meteorologický úřad země.

V obavách z výrazného výbuchu na poloostrově Reykjanes úřady v listopadu evakuovaly téměř 4 000 obyvatel rybářského města Grindavik poté, co oblast zasáhl "seismický roj" více než 1 000 zemětřesení během 24 hodin.

"Varování: Meteorologický úřad na svých internetových stránkách v pondělí uvedl, že erupce začala jen několik kilometrů od města a trhliny v zemi se táhnou směrem k vesnici ležící asi 40 km jihozápadně od hlavního města Islandu Reykjavíku.


Meteorologický úřad dodal, že erupce začala přibližně ve 22:17  po sérii malých zemětřesení kolem 21:00.

Zde můžete sledovat live feed z Islandu:

  

Další spektakulární fotografie jsou ZDE

 


- Islandský meteorologický úřad: eruptivní trhlina je dlouhá asi 4 km


Ve svém posledním prohlášení o rychle se měnící situaci, aktualizovaném ve tři hodiny ráno místního času, islandský meteorologický úřad uvedl, že 4 km dlouhá erupční trhlina se nachází téměř 3 km od okraje Grindavíku.

    Intenzita sopečné erupce, která začala asi před čtyřmi hodinami, se snižuje. Vyplývá to ze seismických měření a měření GPS.

    Skutečnost, že aktivita již klesá, neznamená, jak dlouho bude erupce trvat, ale spíše to, že se erupce dostává do rovnovážného stavu. Tento vývoj byl pozorován na začátku všech erupcí na poloostrově Reykjanes v posledních letech.

    Erupční trhlina je dlouhá asi 4 km, její severní konec se nachází východně od Stóra-Skógfell a jižní konec východně od Sundhnúku. Vzdálenost od jižního konce k okraji Grindavíku je téměř 3 km.

    Islandský meteorologický úřad aktivitu nadále monitoruje a je v přímém kontaktu s jednotkami civilní ochrany a zásahovými jednotkami v oblasti. Zítra ráno se uskuteční schůzka vědců, na které bude vyhodnocen noční vývoj erupce.

0
Vytisknout
1741

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023