Život nad poměry podle Michala Skořepy

18. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Ekonom Michal Skořepa má pro naši dobu typický rozhovor na iRozhlasu. Byli jsme zadluženi, žili jsme si nad poměry, takže teď budeme muset žít pod poměry. Kdo my? Oligarchové, kterým majetek v součtu vzrostl za poslední rok o stovky miliard? Pod poměry si žili i dříve a žijí stále hůře ti chudí, na které inflace doléhá nejvíce.

Skořepa přitom dává domácnostem důtklivou radu, že je třeba si z příjmů odkládat peníze. V zemi, kde zaměstnancům drasticky klesly reálné příjmy a kde masy nemají na to, aby si mohly odložit nějaké peníze stranou? Ano, Češi mají na kontech obrovské úspory, o tom se mluví už dlouho. Peníze ve společnosti jsou. Ale není tu žádné „my“. Většina lidí je nemá a tihle lidé mají platit vládní politiku utahování opasků tím, že přestávají kupovat potraviny, nemají na bydlení, na teplo, na to, aby se postarali o své děti.

Dobře bylo dávno popsáno, jak snižování daní při rušení superhrubé mzdy vedlo k tomu, že si bohatí polepšili. Kdo si tedy žil a žije nad poměry? My? Kdo jsou ti „my“? Stejně tak dobře víme, že zrušení daně z převodu nemovitostí výrazně zdražilo nemovitosti a pomohlo spekulantům. Opět tu není žádné „my“. Stejně tak tzv. ozdravný balíček má zatížit právě a zase zejména ty chudé a středně příjmové.

Odkaz na zdroj:

Splatit státní dluh a nezchudnout nejde. Žili jsme nad poměry, teď budeme pod nimi, tvrdí ekonom Skořepa | iROZHLAS - spolehlivé zprávy



2
Vytisknout
2628

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023