Válka mezi Izraelem a Gazou: Rada bezpečnosti OSN zintenzivňuje jednání o rezoluci o příměří ve snaze vyhnout se dalšímu americkému vetu

19. 12. 2023

čas čtení 14 minut
Podle lékařské charitativní organizace Lékaři bez hranic (MSF) převzaly izraelské síly kontrolu nad nemocnicí al-Awda v severní Gaze poté, co ji obklíčily na 12 dní.

V sérii příspěvků na sociálních sítích MSF uvedla, že muži starší 16 let byli vyvedeni z nemocnice, svlečeni, spoutáni a vyslýcháni - mezi nimi bylo i šest zaměstnanců MSF.

Většina z nich byla podle organizace poslána zpět do nemocnice a bylo jim řečeno, aby se po výsleších nehýbali.

V nemocnici jsou stále desítky pacientů, včetně 14 dětí, uvedla organizace a dodala, že v zařízení došly základní prostředky, jako je například celkové anestetikum a kyslík. MSF dodala:

    Za posledních 10 týdnů byla nemocnice Al Awda obléhána, poškozena při náletech a zdravotnický personál byl zabit při explozích. Je to poslední funkční nemocnice na severu Gazy, o které víme.
 

 


- Izraelská armáda sděluje, že vyšetřuje úmrtí Palestinců v izraelských věznicích

Izraelská armáda uvedla, že vyšetřuje úmrtí palestinských vězňů, kteří byli zadrženi při vojenských operacích v celém pásmu Gazy.

Od začátku války zemřelo v izraelských věznicích nebo ve vazebních zařízeních Izraelských obranných sil (IDF) nejméně šest Palestinců, uvedl Haaretz.

Izraelské noviny uvedly, že "několik" Palestinců zemřelo poté, co byli zadržováni na základně Sde Teiman poblíž města Be'er Ševa na jihu Izraele. Podle listu jsou v tomto zařízení již několik týdnů zadržovány stovky Palestinců, kteří mají "po většinu dne zavázané oči a spoutané ruce".

Amnesty International uvedla, že palestinští vězni zadržovaní izraelskými silami sdíleli svědectví o mučení a špatném zacházení, včetně surového bití a ponižování.

- Dozorčí rada společnosti Meta v úterý uvedla, že tato společnost pro sociální média pochybila, když odstranila dvě videa zachycující rukojmí a zraněné osoby v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem, a uvedla, že tato videa byla cenná pro pochopení lidského utrpení ve válce.


Jeden z případů se týkal videa zveřejněného na Instagramu, které ukazovalo následky leteckého útoku poblíž nemocnice Al Šífa v Gaze, včetně dětí, které vypadaly zraněné nebo mrtvé. Druhý případ se týkal videa z útoku ze 7. října zveřejněného na Facebooku, na němž byla zachycena izraelská žena, která únosce prosí, aby ji nezabíjeli, když je držena jako rukojmí.


Rada označila tato videa za důležitá pro "informování světa o lidském utrpení na obou stranách". Automatické moderační systémy společnosti Meta obsah odstranily. V obou případech poté, co dozorčí rada vybrala odebraný obsah k přezkoumání, Meta své rozhodnutí změnila a videa obnovila s obrazovkou, která diváky před zhlédnutím varovala, uvedla rada.


Rada uvedla, že schvaluje krok k obnovení obsahu, ale nesouhlasí s rozhodnutím společnosti Meta omezit doporučování videí uživatelům, a ve svém prohlášení vyzvala společnost Meta, aby "rychleji reagovala na měnící se okolnosti v terénu, které ovlivňují rovnováhu mezi hodnotami hlasu a bezpečnosti".


Rada uvedla, že taková videa mohou obsahovat důkazy o porušování lidských práv a mohou být důležitá pro historický záznam války. Doporučila společnosti, aby se přiklonila na stranu povolování takových videí namísto jejich algoritmického odstraňování, což je podle členů rady proces, který zvyšuje pravděpodobnost vyřazení "cenných příspěvků".


- Izraelský ministr obrany Yoav Gallant prohlásil, že izraelská pozemní operace se "rozšíří na další oblasti" v pásmu Gazy.

Gallant   uvedl:

"Chán Júnis se stal novým hlavním městem teroru. V našich akcích tam nepolevíme, dokud se nedostaneme k vysokým představitelům Hamásu."

Dodal, že pozemní operace se rozšíří na další oblasti, na centrální pásmo Gazy nebo jižní město Rafáh.


- Schůzka katarského premiéra s vedoucími představiteli CIA a izraelské špionážní agentury Mossad o možné nové dohodě, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích držených Hamásem v Gaze, byla "pozitivní", ale žádná bezprostřední dohoda se neočekává.

V pondělí se katarský premiér Mohammed bin Abdulrahman Al Thani setkal v Polsku s Williamem Burnsem ze CIA a Davidem Barneou z Mosadu.

Rozhovory byly "pozitivní, vyjednavači zkoumali a diskutovali o různých návrzích ve snaze pokročit v jednání", uvedl zdroj agentury Reuters a dodal:

Dohoda se však v nejbližší době neočekává.


Papež František uvedl, že Izraelci a Palestinci budou během vánočních svátků čelit "bolesti a smutku", protože válka v Gaze pokračuje.

"Obyvatele Svaté země čekají #Vánoce plné bolesti a smutku. Nechceme je nechat samotné. Kéž bychom při nich stáli v modlitbě a hmatatelné pomoci. Utrpení Betléma je otevřenou ranou pro Blízký východ i celý svět."

V neděli František naznačil, že Izrael používá na palestinském území taktiku "terorismu", a to po údajném sobotním zabití matky a dcery izraelským vojenským odstřelovačem v církevním areálu ve městě Gaza.


- Lidé uvěznění v kostele ve městě Gaza mají už jen "poslední konzervu kukuřice" a jejich situace se zhoršuje, uvedla britská politička. Náměstkyně jeruzalémského primátora na to tvrdila v britském rozhlase, úplně ruským způsobem, že "v Gaze nejsou žádné křesťanské kostely"...:




Členové rozvětvené křesťanské palestinské rodiny Layly Moranové jsou mezi těmi, kteří jsou již 60 dní uvězněni v komplexu kostela Svaté rodiny ve městě Gaza.

Layla Moranová řekla  v britské Dolní sněmovně:

    Situace byla zoufalá již několik týdnů, ale nyní se zhoršuje.

    Před branami stojí tanky, do komplexu míří vojáci a ostřelovači, kteří střílejí na každého, kdo se odváží vyjít ven, a klášter byl bombardován.

    V sobotu byly zastřeleny dvě ženy. Chtěly se jen dostat na toaletu. Není tam elektřina, není tam čistá voda a včera večer jsem se dozvěděla, že jim došla poslední konzerva kukuřice.

- Asociace zahraničního tisku (FPA) v Jeruzalémě podala u izraelského Nejvyššího soudu žádost o okamžitý přístup mezinárodních médií do pásma Gazy.

FPA uvedla, že předložila izraelské vládě a armádě několik žádostí o přístup, ale nedostala "žádnou věcnou odpověď".

Palestinské území je od 7. října zcela uzavřeno. Někteří izraelští a mezinárodní reportéři vstoupili do Gazy v rámci Izraelských obranných sil (IDF).

"Svoboda tisku je základním občanským právem v demokratické společnosti," uvedla FPA ve svém prohlášení.

    Jsme také přesvědčeni, že je v zájmu veřejnosti získat úplnější obraz o podmínkách uvnitř Gazy po deseti týdnech extrémně omezeného a vysoce kontrolovaného přístupu.

Agentury OSN vyjádřily hněv nad útoky na nemocnice v Gaze


- Představitelé OSN vyjádřili hněv a nedůvěru nad situací v nemocnicích v Gaze, kde zranění lidé nemají základní zásoby a děti, které se zotavují po amputaci, jsou v probíhajícím konfliktu zabíjeny.

"Jsem rozzuřený, že děti, které se v nemocnicích zotavují z amputací, jsou pak v těchto nemocnicích zabíjeny," řekl v úterý James Elder, mluvčí dětské agentury OSN.

Dodal, že nemocnice Nasser, největší funkční nemocnice, která na území zůstala, byla za posledních 48 hodin dvakrát ostřelována.

Doktorka Margaret Harrisová, mluvčí Světové zdravotnické organizace, označila situaci v nemocnicích v Gaze za "neuvěřitelnou" a "bezohlednou", uvedla agentura Reuters. 

- Hamás prohlásil, že odmítá rozhovory o zajatcích během války, ale je otevřen krokům vedoucím k ukončení konfliktu.

Hamás odmítá vedení jednání o výměně vězňů během izraelské války, ale je otevřen jakékoli iniciativě k jejímu ukončení, uvedl vysoký představitel palestinského hnutí.

"Potvrzujeme náš postoj, že kategoricky odmítáme vést jakoukoli formu jednání o výměně vězňů v rámci pokračující izraelské genocidní války," uvedl Basem Naem.

"Jsme však otevřeni jakékoliv iniciativě, která přispěje k ukončení agrese vůči našemu lidu a otevření přechodů pro dovoz pomoci a poskytnutí úlevy palestinskému lidu."


- Jemenští Hútíové, kteří jsou spojenci Íránu, v úterý uvedli, že budou pokračovat v útocích v Rudém moři a zhruba každých 12 hodin tam mohou uskutečnit námořní operaci.

Skupina zintenzivnila raketové a dronové útoky, které zahájila minulý měsíc proti mezinárodním plavidlům v reakci na izraelský útok na pásmo Gazy.

"Pokud jde o námořní operace, jsou v plném proudu a snad neuplyne 12 hodin bez operace," řekl mluvčí skupiny a její hlavní vyjednavač Mohammed Abdelsalam televizi al-Džazíra.

 
- V Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény a Hamás oznámil, že na izraelské  město vypálil salvu raket.

Nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti ani škody, což zřejmě ukazuje, že palestinská militantní skupina si zachovala raketové schopnosti delšího doletu i v době, kdy Izrael pokračuje ve válce v Gaze, která trvá již jedenáctý týden.


- David Cameron byl v dopise zahraničněpolitických expertů včetně bývalého šéfa ozbrojených sil vyzván, aby před rozhodujícím hlasováním Rady bezpečnosti OSN podpořil "okamžité příměří" v Gaze.

Nevyzvání k příměří bylo "strategicky nerozumné a morálně neospravedlnitelné", bylo britskému ministrovi zahraničí v dopise sděleno, neboť vysoce postavení konzervativci rovněž zvýšili tlak na vládu, aby změnila svůj přístup ke konfliktu.

Cameron vyzve k větší koordinaci mezi spojenci při řešení "zoufalé" humanitární situace a využije úterní cesty do Paříže a Říma k tomu, aby zopakoval svou výzvu k udržitelnému příměří v Gaze, ale pozornost padne na zasedání Rady bezpečnosti OSN poté, co předchozí pokus o přijetí návrhu na příměří vetovaly USA.
 
Odložené hlasování se nyní očekává v úterý ráno,  země dostaly více času na to, aby se vyrovnaly s námitkami USA ohledně znění rezoluce

- Rada bezpečnosti OSN znovu zváží výzvu k příměří

Rada bezpečnosti OSN se v úterý sejde, aby zvážila výzvu k příměří v Gaze poté, co předchozí návrh vetovaly Spojené státy.

Hlasování bylo odloženo, aby diplomaté měli více času na vypořádání se s námitkami USA proti znění návrhu rezoluce. Hlasování v New Yorku mělo proběhnout v pondělí. USA uvedly, že nemohou podpořit odkaz na "zastavení nepřátelských akcí", ale mohly by přijmout výzvu k "pozastavení nepřátelských akcí".

Arabské země, které o textu vyjednávaly, uvedly, že je povzbudilo, že se Bílý dům zřejmě snaží najít formulaci, kterou by mohl podpořit - na rozdíl od prostého vetování rezolucí.

- Ministerstvo zdravotnictví v Gaze: Nejméně 13 mrtvých při izraelském útoku na uprchlický tábor Džabalíja

Nejméně 13 Palestinců bylo zabito a 75 dalších zraněno při úterním izraelském úderu na uprchlický tábor Džabalia na severu Gazy, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví na území kontrolovaném Hamásem.

Izraelské úřady bezprostředně nereagovaly, uvedla agentura Reuters.

Džabalíja je s rozlohou 1,4 km2 největším z osmi uprchlických táborů v Gaze a je domovem asi 116 000 registrovaných uprchlíků, z nichž mnozí jsou závislí na potravinách, lécích a další pomoci poskytované Agenturou OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky.

- Izraelské údery zabily nejméně 28 Palestinců na jihu Gazy a vojáci provedli nálet na jednu z posledních fungujících nemocnic na severu. Izrael v úterý pokračoval v ofenzivě proti Hamásu s obnovenou podporou USA, navzdory rostoucímu mezinárodnímu znepokojení.


Ofenzíva, zahájená v reakci na útok Hamásu v Izraeli 7. října, zabila téměř 20 000 Palestinců a vyhnala z domovů asi 1,9 milionu lidí, zdemolovala velkou část severní Gazy a vyvolala útoky na americké a izraelské cíle v celém regionu, píše agentura AP.


- Útoky jemenských povstalců Hútíů podporovaných Íránem na lodě v Rudém moři vedly velké lodní společnosti - a také ropnou a plynárenskou společnost BP - k pozastavení obchodu přes tuto životně důležitou vodní cestu, což přimělo USA a jejich spojence k zahájení nové mise, která má hrozbě čelit.

Jemenští Hútíové, kteří jsou spojenci Íránu, nezmění svůj postoj ke konfliktu v Gaze kvůli vytvoření mnohonárodní námořní aliance na ochranu lodní dopravy v Rudém moři, řekl agentuře Reuters vysoký hútíjský vyjednavač.

Námořní aliance vedená USA je "v podstatě zbytečná", uvedl Mohammed Abdulsalam a dodal, že všechny vody přiléhající k Jemenu jsou bezpečné s výjimkou izraelských lodí nebo lodí směřujících do Izraele, a to kvůli "nespravedlivé agresivní válce proti Palestině".

- Agentura Spojeného království pro námořní obchodní operace obdržela zprávu o incidentu 80 námořních mil severovýchodně od Džibutska, v ústí Rudého moře, podle poradní zprávy.


- Někteří z nejznámějších britských dramatiků, herců a divadelních režisérů podepsali otevřený dopis vyzývající k propuštění členů palestinské divadelní skupiny, kteří jsou od 13. prosince v izraelské vazbě, a zároveň odsoudili ničení kulturních památek na Západním břehu Jordánu a v Gaze.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1667

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023