Zuckerberg cenzuruje propalestinský materiál

15. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Senátorka žádá odpovědi na zprávy o cenzuře propalestinského materiálu na serverech Zuckerbergovy firmy Meta

Americká senátorka Elizabeth Warrenová ve čtvrtek zaslala Marku Zuckerbergovi dopis, v němž požaduje informace týkající se obvinění z potlačování propalestinského obsahu na platformách Meta. 
Odvolává se na organizace na ochranu lidských práv a zprávu deníku Wall Street Journal.

Warrenová citovala prohlášení, které spolupodepsalo více než 90 organizací na ochranu lidských práv a občanských práv, a uvedla různé zprávy z médií a obavy z cenzury, odstraňování a chybného překladu obsahu týkajícího se Palestiny ze strany společnosti Meta od říjnových útoků Hamásu na Izrael, které vyostřily tamní konflikt.

"Uprostřed děsivých teroristických útoků Hamásu v Izraeli, humanitární katastrofy zahrnující smrt tisíců civilistů v Gaze a zabití desítek novinářů je důležitější než kdy jindy, aby platformy sociálních médií necenzurovaly pravdivý a legitimní obsah, zejména proto, že se lidé na celém světě obracejí na online komunity, aby sdíleli a vyhledávali informace o vývoji v regionu," uvedla Warrenová v dopise, který jako první zveřejnil server Intercept.

 
Stovky uživatelů oznámily, že příspěvky na Instagramu týkající se Palestiny byly omezeny nebo odstraněny bez jakéhokoli vysvětlení, zatímco jiným byly jejich účty zcela pozastaveny. Meta dříve tato odstraňování připisovala závadám ve svých systémech, ale nezávislá analýza, kterou si společnost nechala vypracovat v roce 2021, zjistila, že již dříve porušovala palestinská lidská práva tím, že cenzurovala obsah související s předchozími izraelskými útoky na Gazu.


Dopis rovněž cituje zprávu deníku Wall Street Journal, která odhalila, že společnost Meta zavedla "dočasné opatření pro reakci na rizika", které automaticky označovalo příspěvky o Palestině ve vyšší míře. Systém společnosti obvykle skrývá nebo potlačuje obsah, pokud si je jistý, že je z 80 % pobuřující, ale v týdnech po útocích ze 7. října snížil tuto hranici na 25 %.

Takováto údajná odstraňování a potlačování probíhají i nadále, přičemž pobočka Kolumbijské univerzity Studenti za spravedlnost v Palestině uvedla, že její účet na Instagramu byl 12. prosince bez vysvětlení pozastaven. Dne 13. prosince Instagram zavedl nový nástroj pro kontrolu faktů, který podle mnohých neúměrně filtruje informace o Palestině.

Kromě vyjádření znepokojení nad cenzurou Warrenová upozornila na další znepokojivé incidenty, včetně jednoho, kdy Instagram omylem přidal k profilům palestinských uživatelů slovo "teroristický".

Společnost Meta na žádost o komentář okamžitě nereagovala.

Warrenová položila Zuckerbergovi desítky otázek týkajících se toho, jak přesně Meta obsah moderuje a proč, a zároveň požádal o seznam všech případů za posledních pět let, kdy Meta změnila práh pro moderaci obsahu pro určitý národ nebo území, a počty příspěvků odstraněných z platformy. Rovněž požadovala podrobnosti o tom, zda Meta provedla změny v návaznosti na vyšetřování potlačování palestinských hlasů v roce 2021.
 
"Zprávy o potlačování palestinských hlasů ze strany společnosti Meta vyvolávají vážné otázky ohledně postupů moderování obsahu a antidiskriminační ochrany společnosti Meta," napsala. "Uživatelé sociálních médií si zaslouží vědět, kdy a proč jsou jejich účty a příspěvky omezovány, zejména na největších platformách, kde dochází k zásadnímu sdílení informací."

Warrenová požádala o odpovědi na tyto otázky do 5. ledna 2024.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2363

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023