Válka mezi Izraelem a Gazou: Protesty v Tel Avivu poté, co izraelská armáda omylem zabila tři rukojmí v Gaze - s bílou vlajkou!

16. 12. 2023

čas čtení 35 minut

- Pohotovostní oddělení nemocnice al-Šifa je "krvavá lázeň", varuje WHO

Pohotovostní oddělení nemocnice al-Šifa v severní Gaze je "krvavá lázeň" a zařízení "potřebuje resuscitaci", varovala Světová zdravotnická organizace.

WHO uvedla, že "desítky tisíc vysídlených lidí využívají budovu a pozemky nemocnice jako úkryt" a že je zde "vážný nedostatek" pitné vody a potravin.

Operační sály nefungují kvůli nedostatku paliva, kyslíku a dalších zásob, uvedla WHO poté, co jeden z jejích týmů spolu s dalšími agenturami OSN včera do nemocnice dopravil zdravotnický materiál.

WHO ve svém prohlášení uvedla:



    Tým popsal pohotovostní oddělení jako "krvavou lázeň" se stovkami zraněných pacientů uvnitř a každou minutu přicházejí noví pacienti.

    Pacienti s úrazovými zraněními byli šiti na podlaze a v nemocnici je k dispozici omezená nebo žádná léčba bolesti.

Nemocnice al-Šifa, největší v Gaze, je považována za klíčový cíl, protože dominuje sektoru města Gazy, kde se nachází mnoho vládních budov.

Izrael uvedl, že se pod ní v bunkrech nachází velitelské centrum Hamásu, což Hamás a zaměstnanci nemocnice popřeli.

- Palestinská tisková agentura Wafa uvedla, že při úderech na několik domů v uprchlickém táboře Džabalíja v Gaze bylo zabito 35 lidí, píše BBC News.

Džabalíja je největším z palestinských uprchlických táborů v Gaze a je domovem více než 100 000 lidí, kteří žijí v husté síti uliček a ulic zabírajících 1,4 km2. Je to nejbližší z uprchlických táborů v Gaze k izraelské hranici.

- Francie vyzývá k "okamžitému a trvalému" příměří ve válce mezi Izraelem a Gazou

Francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová přijela do Izraele, kde naléhá na "okamžité a trvalé" příměří ve válce s Hamásem.

"Je zabíjeno příliš mnoho civilistů," citovala agentura AFP Colonnu během vystoupení v Tel Avivu s jejím izraelským protějškem Eli Cohenem.

Colonna, která se má setkat s rodinami francouzských rukojmích stále zadržovaných v Gaze, rovněž uvedla, že Paříž je situací na území "hluboce znepokojena".

Zdůraznila také, že se nesmí zapomínat na oběti útoků Hamásu, včetně těch, které byly vystaveny sexuálnímu násilí.


- Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že při izraelském útoku v Rafáhu byl zabit jeho pracovník.

Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jeden z jeho pracovníků zemřel na následky zranění utrpěných při izraelském útoku v Rafáhu na jihu pásma Gazy.

V prohlášení ministerstvo uvedlo, že muž našel útočiště v domě svého kolegy spolu s dalšími dvěma kolegy a několika jejich rodinnými příslušníky.

"Dům byl ve středu večer zasažen izraelským náletem, který našeho pracovníka  vážně zranil a zabil asi 10 dalších osob," uvedlo ministerstvo a dodalo, že později na následky zranění zemřel.

"Požadujeme, aby izraelské úřady co nejdříve plně objasnily okolnosti tohoto bombardování."

- Velká Británie a Německo vyzvaly k "udržitelnému" příměří a výrazně změnily tón.

Britský ministr zahraničí David Cameron a jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková zveřejnili společný článek, v němž vyzývají k "udržitelnému" příměří s tím, že cílem musí být mír trvající "celé generace".

V článku, který představuje výraznou změnu tónu britské vlády, se píše: "Naším cílem nemůže být pouhé ukončení bojů dnes. Musí jím být mír trvající dny, roky, generace. Proto podporujeme příměří, ale pouze pokud bude udržitelné.

Víme, že mnozí v regionu i mimo něj volají po okamžitém příměří. Uvědomujeme si, co tyto upřímné výzvy motivuje.

Je to pochopitelná reakce na tak intenzivní utrpení a sdílíme názor, že tento konflikt se nemůže táhnout stále dál. Proto jsme podpořili nedávné humanitární pauzy."

Článek byl zveřejněn v  novinách The Sunday Times a Welt am Sonntag. Dále se v něm uvádí:  "Izrael tuto válku nevyhraje, pokud jeho operace zničí vyhlídky na mírové soužití s Palestinci. Mají právo eliminovat hrozbu, kterou představuje Hamás. Bylo však zabito příliš mnoho civilistů."

V návaznosti na Bidenovy výroky z minulého týdne, že Izrael ztrácí mezinárodní podporu kvůli svému "nerozlišujícímu bombardování", američtí představitelé také Izraeli sdělili, že se rychle uzavírá jeho okno pro vedení velkých bojových operací v Gaze.
 
- Netanjahu prohlásil, že vláda je "jako vždy" odhodlána vést válku


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že bude pokračovat ve vojenském tlaku na Hamás, a to navzdory emocionálním výzvám příbuzných rukojmích držených v Gaze, aby se vrátili k vyjednávání poté, co izraelská armáda  zabila tři uprchlé rukojmí.

Na tiskové konferenci v sobotu pozdě večer prohlásil, že jsou "jako vždy odhodláni" válčit. Řekl, že jsou odhodláni bojovat až do konce a že Gaza "bude po porážce Hamásu demilitarizována a pod izraelskou bezpečnostní kontrolou".

Zabití tří rukojmích - které Hamás unesl 7. října během svého útoku na jižní Izrael - vyvolalo v Izraeli všeobecný hněv a nedůvěru v rostoucí pocit úzkosti o bezpečnost zbývajících rukojmích v Gaze.

- Agentura Reuters uvádí, že šéf izraelské špionážní agentury Mossad David Barnea se v pátek pozdě večer podle zdroje obeznámeného se situací sešel s katarským premiérem Mohammedem bin Abdulrahmanem Al Thanim. Tlak na možné příměří v Gaze a dohodu o vězních a rukojmích roste.

Schůzka v Evropě byla zřejmě první schůzkou mezi vysokými představiteli Izraele a Kataru, který působí jako prostředník, od zhroucení sedmidenního příměří na konci listopadu.

Netanjahu se otázce na schůzku vyhnul, ale potvrdil, že vyjednávacímu týmu dal pokyny.

"Máme vůči Kataru vážné výtky," řekl v narážce na vazby tohoto na plyn bohatého státu Perského zálivu na Hamás a úhlavního nepřítele Izraele Írán. "Ale právě teď se snažíme dokončit vyzvednutí našich rukojmích."

- V Gaze byli zabiti další dva izraelští vojáci, celkem jich tak bylo zabito 121, uvádí armáda

Izraelská armáda v neděli oznámila, že v bojích v pásmu Gazy byli zabiti další dva izraelští vojáci, čímž se celkový počet vojáků, kteří zahynuli od zahájení izraelské pozemní ofenzívy v Gaze, zvýšil na 121.

- Podle palestinského ministerstva zdravotnictví byli při střetech s izraelskými silami zabiti tři Palestinci z Tulkarmu na okupovaném Západním břehu Jordánu.


Ministerstvo uvedlo, že dva lidé byli v neděli smrtelně postřeleni izraelskými silami a že čtvrtý Palestinec zemřel v neděli na následky zranění po izraelském útoku na město Džanin na Západním břehu Jordánu před několika dny.

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.


- Televize Al-Džazíra předá vraždu svého novináře v Gaze Mezinárodnímu trestnímu soudu

Al-Džazíra pověřila svůj právní tým, aby případ vraždy svého novináře Samera Abudaqy postoupil Mezinárodnímu trestnímu soudu.

V prohlášení zveřejněném v sobotu televizní stanice uvedla:

    "V sobotu 16. prosince 2023 televize zřídila společnou pracovní skupinu, která se skládá z jejího mezinárodního právního týmu a mezinárodních právních expertů, kteří společně zahájí proces sestavení komplexního spisu k předložení prokurátorovi soudu.

    Kromě vraždy Abudaqy izraelskými okupačními silami v pásmu Gazy bude právní spis zahrnovat také opakované útoky na posádkytelevize Al Džazíra  pracující a působící na okupovaných územích, které prostřednictvím zabití nebo úmyslného fyzického napadení představují válečný zločin.

V pátek Al-Džazíra oznámila, že Abudaqa byl zabit při pátečním izraelském raketovém útoku.

Televize uvedla, že Abudaqa pracoval spolu s vedoucím její kanceláře Waelem Al-Dahdouhem a oba dělali reportáž ve škole Farhana v Chán Júnisu na jihu Gazy, když byli napadeni izraelskými raketami.

Al-Džazíra uvedla, že Abudaqa krvácel a byl několik hodin uvězněn ve škole. Záchranáři se k němu nemohli dostat kvůli silnému izraelskému ostřelování okolí.

Mezitím se Dahdouhovi, který byl zasažen střepinou do horní části paže, podařilo dostat do nemocnice Nasser, kde mu byla ošetřena lehká zranění, uvedla Al Džazíra.

Dahdouh, jehož manželka, syn, dcera a vnuk byli v říjnu zabiti při izraelském náletu, upozornil, že Abudaqa je "kriticky zraněn".
 



"V celém pásmu Gazy došlo k dlouhodobému výpadku komunikací, který začal ve čtvrtek večer a pokračoval i v uplynulých 48 hodinách," uvedla v sobotu agentura UNRWA.

"Obyvatelé Gazy se opět ocitli v naprosté izolaci - odříznuti od svých blízkých i od zbytku světa," dodala.

Od 7. října se Gaza několikrát potýkala s úplným výpadkem komunikací.

V listopadu o tom informovala organizace Human Rights Watch:

    "Akce izraelských orgánů zahrnovaly poškození základní komunikační infrastruktury, přerušení dodávek elektřiny, blokády pohonných hmot a zjevně záměrné výpadky prostřednictvím technických opatření...

    Krátce po útocích ze 7. října 2023 vyhlásily izraelské orgány "úplné obléhání" Gazy, odřízly ji od elektřiny a dalších základních potřeb, což jsou činy, které se rovnají nezákonnému kolektivnímu trestu, válečnému zločinu. Nedostatek elektřiny vážně ohrožuje palestinské civilisty a přispívá k výpadkům komunikace. Jediné elektrárně v Gaze došlo 11. října palivo."

- Stovky lidí znovu demonstrovaly v Tel Avivu kvůli propuštění rukojmích, zatímco Benjamin Netanjahu tvrdí, že bude pokračovat ve válce v Gaze.

Netanjahu na sobotní tiskové konferenci o Jotamu Haimovi, Samarovi Al Talalkovi a Alonu Šamrizovi - třech rukojmích, kteří byli zabiti izraelskými silami - řekl, že jejich smrt "zlomila srdce národa", ale vyjádřil se, že bude "pokračovat až do vítězství".

Mezitím vyšly do ulic Tel Avivu stovky protestujících, kteří jsou rozzlobeni a frustrováni postupem izraelské vlády při řešení krize s rukojmími. Mnozí skandovali "Okamžitě se dohodněte!" a vyzývali k co nejrychlejšímu uzavření dohody o záchraně zbývajících rukojmích.

- Unicef v sobotu uvedl, že děti v Gaze "potřebují okamžité a dlouhodobé humanitární příměří", a dodal, že Gaza je "nejnebezpečnějším místem na světě pro dítě".

Za poslední dva měsíce bylo izraelskými nálety zabito přibližně 8 000 palestinských dětí.

Odborníci na duševní zdraví v Gaze běžně říkají, že u dětí neexistuje nic jako posttraumatická stresová porucha, protože trauma napříč oblastí, kterou skupiny na ochranu lidských práv odsoudily jako "vězení pod širým nebem", zůstává v posledních dvou desetiletích neměnné.

- Týmy Palestinské společnosti Červeného půlměsíce pracují na zřízení katarské polní nemocnice v Rafáhu ve spolupráci s katarskou společností Červeného půlměsíce.


Nemocnice bude zahrnovat 50 lůžek, operační sál a jednotku intenzivní péče.

- Při izraelském náletu v Gaze zahynul smluvní pracovník USAid, sděluje zaměstnavatel

Dodavatel pracující pro americkou Agenturu pro mezinárodní rozvoj v Gaze byl spolu se svou ženou a dvěma dcerami zabit při listopadovém izraelském náletu, uvedl jeho zaměstnavatel.

"S hlubokým zármutkem potvrzujeme tragickou ztrátu našeho kolegy Haniho Jneny (33) spolu s jeho rodinou v Gaze, včetně jeho manželky Abeer (32) a jejich dvou malých dcer, Mariam a Zayny, ve věku 4 a 2 roky," uvedla v prohlášení nezisková organizace Global Communities, která spolupracuje s vládami a subjekty soukromého sektoru při humanitární práci.

"Podle informací, které máme v současné době k dispozici, byla mladá rodina zabita v neděli 5. listopadu během izraelského leteckého útoku ve čtvrti Al Sabra ve městě Gaza v rezidenci Haniho příbuzných," dodala.

Rodina tam nedávno hledala bezpečí poté, co uprchla před nálety ve své čtvrti Al Sheikh ve městě Gaza, uvedla organizace Global Communities a dodala, že byli zabiti i jeho příbuzní.

Ve své poslední zprávě, která byla odeslána 10. října, Jnena napsal: "Moje dcery jsou vyděšené a já se je snažím udržet v klidu, ale toto bombardování je děsivé," uvádí se v prohlášení jeho zaměstnavatele.

Jnena byl členem IT týmu neziskové organizace v Gaze a byl známý pro "svou laskavost a odhodlání poskytovat základní IT služby v náročných podmínkách", uvedla organizace Global Communities.


- Český rozhlas @iRozhlas.cz ve svém sobotním "večerním shrnutí" z Gazy vynechal zásadní informace:

- Izraelci zabili kameramana Al Džaziry a reportéra zranili. Předtím Izraelci tomuto reportérovi vyvraždili celou rodinu.
- Při útoku na kostel  Gaze v sobotu izraelské síly chladnokrevně zastřelily dvě křesťanky.
- Izraelské síly zabily na Západní břehu další 2 Palestince. Celkem už 290 lidí.
- Šéf UNRWA je zděšen pomlouvačnými kampaněmi proti Palestincům.

Atd.
Po upozornění na tuto skutečnost
@iRozhlas.cz  výše uvedené dodané informace zablokoval.
Proč lže?

* * *


Aktualizace: V sobotu vyšlo najevo, že izraelská armáda usmrtila tři rukojmí, jimž se podařilo uprchnout Hamásu, přestože drželi tyč s bílou vlajkou! Třetího izraelská armáda zastřelila, přestože volal hebrejsky o pomoc:


- Rada pro americko-islámské vztahy (Cair), největší americká organizace na podporu občanských práv muslimů, vydala prohlášení týkající se   zabití tří izraelských rukojmích izraelskými silami.

"Zabití neozbrojených Izraelců bez košilí mávajících bílou vlajkou je smrtícím potvrzením toho, že izraelské jednotky střílejí v Gaze po všem, co se pohne ...

Navzdory každodenním důkazům o pokračující kampani krajně pravicové izraelské vlády, která v Gaze provádí etnické čistky a genocidu, náš národ nadále spěšně dodává Izraeli zbraně financované daňovými poplatníky, aby urychlil toto vyvražďování - a to dokonce tak, že obchází schválení Kongresu."

- Hladová krize v Gaze je "něco zcela nového", říká šéf UNRWA

V novém rozhovoru pro New Statesman varoval šéf UNRWA Philippe Lazzarini, že obyvatelé Gazy "by mohli začít umírat hlady" v souvislosti se zhoršující se humanitární krizí v důsledku izraelských útoků v pásmu.

Řekl: "Světový potravinový program [OSN] je velmi znepokojen tím, že nyní lidé začínají hladovět. Mohu vám říci, že jsem na vlastní oči viděl, že lidé mají hlad. To je v Gaze něco zcela nového. V předchozích konfliktech jsme to nikdy neviděli. Lidé opravdu mluví o hladu. Nepřekvapilo by mě, kdyby lidé skutečně začali umírat hlady nebo kombinací hladu, nemocí a slabé imunity."
 
- Stovky lidí se shromáždily u izraelského ministerstva obrany a požadují okamžité propuštění rukojmích.

Izrael v sobotu truchlil nad smrtí tří rukojmích v Gaze, kteří byli zabiti, když si je vojáci spletli s hrozbou, a armáda vyjádřila lítost nad "tragickým" incidentem, který nyní vyvolal protesty v Tel Avivu.

Agentura France-Presse informujea, že izraelská armáda uvedla, že Yotam Haim, Alon Shamriz a Samer El-Talalqa - všem bylo něco nad dvacet - byli zastřeleni během operace ve čtvrti města Gazy.

Tito tři byli mezi přibližně 240 lidmi, kteří byli vzati jako rukojmí během náletů Hamásu na Izrael 7. října, při nichž zahynulo přibližně 1 200 lidí.

Mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari řekl:

    Během bojů v Šedžaji IDF [Izraelské obranné síly] omylem identifikovaly tři izraelské rukojmí jako hrozbu, v důsledku čehož na ně vystřelily a rukojmí byli zabiti.

    IDF vyjadřují hlubokou lítost nad tímto neštěstím a sdílejí zármutek rodin.

Jejich těla byla převezena do Izraele a po ohledání bylo potvrzeno, že se jedná o Haima, 28letého heavy metalového bubeníka, 25letého beduína El-Talalqa a 26letého Šamrize.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil jejich smrt za "nesnesitelnou tragédii". "Celý Izrael truchlí nad jejich ztrátou," řekl, zatímco Bílý dům to označil za "tragickou chybu".

Když se v pátek pozdě večer zpráva o incidentu rozšířila, shromáždily se u izraelského ministerstva obrany v Tel Avivu stovky lidí, aby vyzvaly Netanjahuovu vládu k zajištění propuštění více než 130 rukojmích, o nichž se Izrael domnívá, že jsou stále drženi na území ovládaném Hamásem.

Demonstranti mávali izraelskými vlajkami a mávali transparenty. Jeden z nich zněl:

    Každý den zemře jeden rukojmí.

Merav Svirsky, sestra rukojmího Itaye Svirskyho, kterého drží Hamás, řekla: "Umírám strachem. Žádáme okamžitou dohodu."

Pozn. JČ: Co je to proboha za armádu, ta IDF? Nepozná uprchlá rukojmí a zabije je, jako každého: palestinské děti, novináře, invalidy. ... ??

- V sobotu večer se v Tel Avivu shromáždily davy lidí, kteří protestovali proti postupu při řešení krize s rukojmími a proti roli Benjamina Netanjahua v ní, a bývalý rukojmí Raz Ben Ami řekl, že varoval válečný kabinet před spěchem s rukojmími.

"Před deseti dny jsem členy kabinetu varoval, že boje mohou rukojmím uškodit. Bohužel jsem měl pravdu. Samotná vojenská akce jejich životy nezachrání. Izrael musí vyložit další kolo vyjednávání, aby došlo k propuštění rukojmích," řekl.

Zatímco se Netanjahu se svým válečným kabinetem tísnil uvnitř Kiry, protestující venku ho obviňovali ze zrady Izraele.

"V roce 2008 a 2012 slíbil, že svrhne Hamás," řekl jeden z řečníků před vojenským velitelstvím. "Je to zrádce a Likud [Netanjahuova strana] se probouzí," dodal řečník.
 

- Palestinské ministerstvo zdravotnictví: Izraelské síly zabily na Západním břehu Jordánu dva Palestince.


Izraelské síly v sobotu při oddělených incidentech na Západním břehu Jordánu zabily dva palestinské muže, uvedlo podle agentury Reuters palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Dvacetiletého muže, kterého palestinská tisková agentura WAFA identifikovala jako Azíze Abdulrahíma Elkhlaila, střelily izraelské síly do břicha ve městě Bejt Ummar. Na následky zranění později zemřel.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví byl další 25letý muž zabit izraelskými silami ve městě Tulkarm.

Sobotní zabíjení zvýšilo celkový počet Palestinců zabitých izraelskými silami na Západním břehu Jordánu na 290 od 7. října.

- Latinský patriarchát v Jeruzalémě vydal prohlášení ke dvěma křesťankám, které byly v sobotu zabity při útocích izraelských sil na kostel v Gaze, ve kterém uvádí, že byly "chladnokrevně zastřeleny".

V prohlášení se uvádí:

    Dnes kolem poledne ... odstřelovač IDF zavraždil dvě křesťanky ve farnosti Svaté rodiny v Gaze, kam se od začátku války uchýlila většina křesťanských rodin. Nahida a její dcera Samar byly zastřeleny, když šly do kláštera sester. Jedna z nich byla zabita, když se snažila druhou odnést do bezpečí. Dalších sedm lidí bylo zastřeleno a zraněno, když se snažili chránit ostatní uvnitř církevního areálu. Nebylo vydáno žádné varování, nebylo poskytnuto žádné oznámení. Byli chladnokrevně zastřeleni uvnitř areálu farnosti, kde nejsou žádné bojující ...

    Společně v modlitbě s celým křesťanským společenstvím vyjadřujeme blízkost a soustrast rodinám, které tato nesmyslná tragédie zasáhla. Zároveň nemůžeme nevyjádřit, že nechápeme, jak mohl být takový útok proveden, tím spíše, že se celá církev připravuje na Vánoce.
 
- Šéf UNRWA je "zděšen pomlouvačnými kampaněmi, které jsou namířeny proti Palestincům".

Philippe Lazzarini, šéf Agentury OSN pro pomoc a práci, odsoudil "pomlouvačné kampaně, které jsou namířeny proti Palestincům a těm, kteří jim poskytují pomoc", a řekl, že je "zděšen".

V rozhovoru s novináři na Globálním fóru o uprchlících Lazzarini řekl:

    Tato válka se vede také na televizních obrazovkách a v sociálních médiích. Je to také mediální válka. Jsem zděšen pomlouvačnými kampaněmi, které jsou namířeny proti Palestincům a těm, kdo jim poskytují pomoc ...

    Žádám vás, abyste nám pomohli tlačit na dezinformace a nepřesnosti. Vím, že někteří z vás si neustále ověřují fakta, ale ověřování faktů je naprosto klíčové, pokud chceme mít přesné informace."

- Palestinci vysídlení izraelskými údery v Gaze jsou nuceni spalovat pevný odpad ve snaze uvařit si a zahřát se, což   vyvolává obavy o zdraví kvůli výslednému znečištění ovzduší.

Všude tam, kde v Gaze zůstaly stát stromy, jsou káceny kvůli palivu. Když se dřevo - včetně nábytku a dveří - nedá sehnat, obyvatelé Gazy spalují odpad.

Aby si lidé v palestinské enklávě uvařili nebo zatopili, pálí, co najdou, v hrubých kamnech, která si vyrobili z hlíny, kovového šrotu nebo volně ložených cihel a která nahrazují kuchyňské vařiče nebo plynové sporáky. Kvůli izraelskému obléhání už není možné, aby lidé sehnali plyn.

Najít palivo je však obtížné - najít strom, který by se dal pokácet a dopravit domů, může trvat i několik hodin - a je spojeno s obavami o zdraví kvůli uvolňovanému kouři, zejména proto, že mnoho lidí žije v přelidněných podmínkách.

Podle World Food Progamme je 70 % vysídlených lidí v jižní Gaze závislých na palivovém dřevě, ale počet těch, kteří nemají žádné palivo, se za poslední dva týdny zdvojnásobil na 15 %.

- Ve Spojeném království se o víkendu opět sešli propalestinští demonstranti, aby vyzvali k ukončení izraelského bombardování Gazy.

Organizátoři z organizace Stop the War Coalition uvedli 57 propalestinských akcí, které se v sobotu konaly po celé Velké Británii, včetně shromáždění a vigilií při svíčkách.

Mezinárodní společenství je izraelskou operací v regionu stále více znepokojeno.

- Bratranec Samera al-Talalky, jednoho z izraelských rukojmích zabitých izraelskými obrannými silami (IDF), vyzval k ukončení války.

Na sobotním pohřbu v jeho rodném městě Hura na jihu Izraele přišlo 25letého al-Talalku oplakávat asi 300 lidí.

Jeho bratranec Alaa al-Talalka řekl izraelské veřejnoprávní televizi Kan: "Měli jsme tolik nadějí a očekávání, že se k nám vrátí."

"Nezačneme ukazovat prstem, kdo je vinen a kdo ne. Na to prostě není čas," řekl al-Talalka. "Rodiny myslí jen na to, jak rukojmí přivést zpět živé. Teď je čas požádat o ukončení války," dodal.

- Daqqa, kameraman televize Al-Džazíra, byl zabit a hlavní zpravodaj této televize v Gaze Wael al-Dahdouh byl zraněn při izraelském útoku na školu, která poskytuje útočiště vysídleným lidem v Gaze, uvedla televize.

- Naléhání Izraele na Bidenovu administrativu, že potřebuje více času na porážku Hamásu, vyvolalo otázky ohledně výše škod způsobených islamistické militantní organizaci a zda mění taktiku v boji proti Izraelským obranným silám.

V týdnu, kdy bylo zabito devět izraelských vojáků, včetně dvou vyšších velitelů a několika dalších důstojníků, při jediném složitém přepadu ve čtvrti Shejaiya ve městě Gaza, začali analytici a komentátoři zpochybňovat dřívější optimistická hodnocení klesající bojeschopnosti Hamásu.

Zatímco IDF a izraelská média hojně využívaly záběry vzdávajících se bojovníků Hamásu a síly tvrdily, že zabily několik tisíc bojovníků Hamásu, veřejný jazyk některých vysokých politických a vojenských představitelů se stal opatrnějším.

Yoav Gallant, izraelský ministr obrany, patřil k těm, kteří  narážejí na potíže se zničením Hamásu.

"Hamás je teroristická organizace, která se během desetiletí vybudovala k boji proti Izraeli, vybudovala infrastrukturu pod zemí i nad zemí a není snadné ji zničit," řekl Gallant. "Bude to vyžadovat určitý čas - bude to trvat déle než několik měsíců, ale zvítězíme a zničíme je."

Gallantovy připomínky zopakoval Aharon Haliva, ředitel zpravodajských služeb IDF, který řekl, že podle jeho názoru bude válka proti Hamásu trvat ještě mnoho měsíců.

 - Izrael oznámil, že zahajuje vyšetřování vojenské policie v souvislosti se zabitím dvou Palestinců na Západním břehu Jordánu poté, co izraelská skupina pro lidská práva zveřejnila videa, která podle všeho ukazují, jak izraelští vojáci během vojenského zásahu v uprchlickém táboře na Západním břehu Jordánu zabili muže - jednoho, který byl neschopen pohybu, a druhého, který nebyl ozbrojen.

Skupina pro lidská práva B'Tselem obvinila armádu z provedení dvojice "nezákonných poprav".

Na videozáznamech z bezpečnostních kamer je vidět, jak dvě izraelská vojenská vozidla pronásledují skupinu Palestinců v uprchlickém táboře Faraa na severu Západního břehu Jordánu. Jeden muž, který zřejmě drží červený kanystr, je vojáky zastřelen. Organizace B'Tselem identifikovala tohoto muže jako 25letého Ramiho Jundoba.

Vojenský džíp se poté přiblíží k Jundobovi, který leží krvácející na zemi, a několikrát na něj vystřelí, dokud se přestane hýbat. Vojáci se poté přiblíží k muži, kterého B'Tselem identifikoval jako 36letého Thaara Shahina, který se krčí pod kapotou auta. Střílejí na něj z bezprostřední blízkosti.

B'Tselem uvedl, že Šahin byl na místě zabit a Jundob na následky zranění druhý den zemřel.
Izrael zahájil vyšetřování poté, co se objevily záběry, na nichž vojáci střílejí Palestince z bezprostřední blízkosti.


- Dlouhodobý výpadek komunikací, který přerušil telefonní a internetové spojení, v sobotu ještě umocnil mizérii v obléhaném pásmu Gazy, kde podle agentury OSN v posledních dnech prudce vzrostl hlad.

Podle skupiny NetBlocks.org, která se zasazuje o přístup k internetu, vypadly internetové a telefonní linky ve čtvrtek večer a v sobotu ráno byly stále nedostupné, což bránilo dodávkám pomoci a záchranným akcím v době, kdy se izraelská válka proti vládnoucí militantní skupině Hamás v Gaze protáhla na 11. týden.

"Výpadek internetu stále trvá a podle našich záznamů jde o nejdelší podobný incident," uvedl ředitel skupiny Alp Toker.

Oddělení humanitárních záležitostí OSN podle zprávy agentury AP uvedlo, že komunikace s Gazou byla "vážně narušena" kvůli poškození telekomunikačních linek na jihu.

- Tisková agentura Irna  oznámila, že v sobotu byl v Íránu popraven agent izraelské zpravodajské služby Mossad.


Agentura Reuters uvedla, že osoba, kterou Irna nejmenovala, "komunikovala se zahraničními službami, konkrétně s Mosadem, shromažďovala utajované informace a za účasti spolupracovníků poskytovala dokumenty zahraničním službám, včetně Mosadu".

Poprava, která se uskutečnila ve věznici v Zahedánu v jihovýchodní provincii Sístán-Balúčestán, přišla den poté, co balúčtí ozbrojenci zaútočili na policejní stanici v provincii a zabili 11 příslušníků bezpečnostních složek a několik dalších zranili.

- Podle palestinských zpráv izraelské nálety v Gaze zabily desítky lidí


Podle palestinských médií byly v sobotu v Gaze při náletech Izraele zabity desítky Palestinců přestože  USA vyzvaly Izrael, aby zmírnil svou vojenskou kampaň a úzce se zaměřil jen na vůdce Hamásu.

Podle oficiální palestinské tiskové agentury Wafa zahynulo nejméně 14 lidí při náletech, které zasáhly dva domy na ulici Stará Gaza v Džabalíji, a další desítky lidí byly zabity při samostatném náletu, který zasáhl další dům v Džabalíji.

Wafa podle agentury Reuters rovněž uvedla, že velký počet civilistů je uvězněn pod troskami.

- Vzhledem k intenzivním pozemním bojům v celém pásmu Gazy a varování humanitárních organizací před humanitární katastrofou varovaly Spojené státy, že Izrael riskuje ztrátu mezinárodní podpory kvůli "nerozlišujícím" leteckým útokům, při nichž umírají palestinští civilisté.


Poradce prezidenta Joe Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan, který ve čtvrtek a v pátek navštívil Izrael, přivezl Izraeli vzkaz, aby omezil rozsáhlou vojenskou kampaň a přešel k úžeji zaměřeným operacím proti vůdcům Hamásu, uvedli američtí představitelé.

Během Sullivanovy návštěvy izraelští představitelé veřejně zdůraznili, že budou pokračovat ve válce, dokud nedosáhnou svého cíle - zlikvidovat Hamás, což může trvat několik měsíců.

Washington v pátek naznačil, že se s Izraelem neshodl na tom, jak rychle válku omezit, a Sullivan uvedl, že načasování je předmětem "intenzivní diskuse" mezi spojenci.

- Smrt kameramana Al-Džazíry při izraelském útoku vyvolala výzvu k vyšetřování

Při izraelském útoku na školu, která poskytuje útočiště vysídleným lidem v Gaze, byl zabit kameraman Al-Džazíry a hlavní zpravodaj stanice v Gaze byl zraněn, uvedla stanice.

Kameraman Samer Abu Daqqa a zpravodaj Wael al-Dahdouh se vydali do školy Farhana v jižním městě Khan Younis poté, co byla dříve během dne zasažena úderem. Zatímco tam byli, izraelský dron zasáhl školu druhým úderem, uvedla televizní stanice.

"Televize činí Izrael odpovědným za systematické útoky na své novináře a jejich rodiny a za jejich zabíjení," uvedla Al-Džazíra v prohlášení.

Po Samerově zranění byl ponechán více než pět hodin, kdy vykrvácel, protože izraelské síly bránily sanitkám a záchranářům, aby se k němu dostali, a odepřely mu tak tolik potřebnou neodkladnou péči.

Dahdouh byl zasažen střepinou na horní části paže a podařilo se mu dostat do nemocnice Nasser, kde mu byla ošetřena lehká zranění, uvedla televize. Zpravodaj - jehož manželka, syn, dcera a vnuk zahynuli v říjnu při izraelském náletu - uvedl, že štáb Al-Džazíry doprovázel záchranáře civilní obrany.

Šéfredaktor Al-Džazíry Mohamed Moawad vzdal kameramanovi hold na Twitteru, kde uvedl: "Jeho neochvějná oddanost pravdě a vyprávění příběhů zanechala v našem týmu nesmazatelnou stopu."

- Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr na zasedání Valného shromáždění OSN o válce řekl, že Izrael "cílí na ty, kteří by mohli [jeho] zločiny dokumentovat a informovat svět, na novináře".

- Podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) je Abú Dákka 64. novinářem zabitým od vypuknutí konfliktu mezi Hamásem a Izraelem - 57 Palestinců, čtyři Izraelci a tři libanonští novináři.

CPJ vyzvala mezinárodní orgány, aby provedly nezávislé vyšetřování incidentu a "pohnaly pachatele k odpovědnosti".

- Izrael v pátek znovu otevřel přechod pro humanitární pomoc do pásma Gazy. Netanjahuův úřad po týdnech nátlaku uvedl, že pomoc bude moci být dodávána přímo do Gazy přes hraniční přechod Kerem Šalom.


- Dvě největší světové lodní společnosti, Maersk a Hapag-Lloyd, oznámily, že po útocích jemenských povstalců v oblasti pozastavují průjezd úžinou v Rudém moři, která má zásadní význam pro globální obchod.
Íránem podporovaní Hútíové, kteří ovládají velkou část Jemenu, ale nejsou mezinárodně uznáváni, tvrdí, že se zaměřují na lodní dopravu, aby vyvíjeli tlak na Izrael během jeho války v Gaze.

- USA by měly podpořit opatření Rady bezpečnosti OSN na ochranu civilistů v Gaze, uvedla organizace Human Rights Watch.
Ředitel HRW pro OSN Louis Charbonneau v pátek uvedl, že USA by měly v Radě bezpečnosti OSN jednat a "vyvíjet tlak na Izrael i palestinské ozbrojené skupiny, aby dodržovaly mezinárodní humanitární právo a chránily civilisty".


- Německý letecký dopravce Lufthansa uvedl, že od 8. ledna obnoví lety do Tel Avivu. V pátečním prohlášení Lufthansa uvedla: "V první fázi bude Lufthansa Airlines zpočátku nabízet čtyři lety týdně z Frankfurtu a tři lety týdně z Mnichova. Austrian Airlines plánuje osm spojů týdně a SWISS pět spojů týdně."

- Šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky řekl na Globálním fóru pro uprchlíky, že ho stále šokuje "stále rostoucí míra dehumanizace" při pokračující humanitární krizi v Gaze. Philippe Lazzarini řekl: "To, že se lidé mohou smát, jásat a vysmívat se jakémukoli druhu špatností, které pozorujeme v této válce, zatímco ve skutečnosti by to, co se děje v Gaze, mělo pobouřit každého, by nás všechny mělo přimět k přehodnocení našich hodnot... Je to také okamžik, který je pro nás všechny a pro naši společnou lidskost rozhodující."

Podrobnosti v  angličtině ZDE

1
Vytisknout
3676

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023