"Myslím, že nepřežijí do Vánoc." Rodina britské poslankyně je uvězněná v katolickém kostele ve městě Gaza

17. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

"Zoufalí a vyděšení" příbuzní jsou mezi stovkami lidí uvnitř komplexu uprostřed bombardování izraelskými silami


Příbuzní poslankyně jsou téměř od začátku konfliktu uvězněni spolu se stovkami dalších civilistů v katolickém kostele ve městě Gaza a situace se v posledních dnech jen zhoršila.


Layla Moranová, liberálně demokratická poslankyně za Oxford a Abingdon, řekla BBC, že část její křesťanské palestinské rodiny - babička, její syn, jeho žena a jejich jedenáctiletá dvojčata - hledala útočiště v komplexu kostela Svaté rodiny poté, co byl jejich domov v prvním týdnu války bombardován.
 
S izraelskými silami poblíž Moranová na Twitteru uvedla, že její rodina zaznamenala v komplexu střelbu bílým fosforem (užívání bílého fosforu je zakázáno v místech, kde jsou civilisté) i normální střelbu a v sobotu Latinský patriarchát Jeruzaléma uvedl, že byly zastřeleny dvě ženy, které šly do budovy v komplexu známém jako Sesterský klášter. Sedm dalších osob bylo postřeleno a zraněno, když se snažily chránit ostatní v komplexu, uvedl patriarchát ve svém prohlášení.

 

"Nebylo vydáno žádné varování, nebylo poskytnuto žádné oznámení," uvedl patriarchát. "Byli chladnokrevně zastřeleni uvnitř areálu farnosti, kde nejsou žádné bojující strany."

Podle ní přestaly fungovat také generátory, takže jakýkoli kontakt Moranové s rodinou je velmi krátký. Patriarchát uvedl, že izraelský tank ostřeloval část areálu, v němž se nacházelo 54 postižených osob, a způsobil požár, který zničil generátor budovy - někteří z nich nyní již nemohou používat dýchací přístroje.

"Jsou nadmíru zoufalí a vyděšení," napsala Moranová na Twitteru. "Už je to přes 60 dní a je to stále horší a horší."
 
Minulý měsíc zemřel další člen rodiny Moranové - dědeček - kvůli tomu, že se nemohl dostat k lékařskému ošetření, uvedla ve Sněmovně.

Již dříve uvedla, že starší lidé z řad jejích příbuzných nemohli opustit komplex a vyhledat bezpečné místo, zatímco Izrael pokračuje v úderech na cíle Hamásu. Tři lidé v komplexu byli v pátek zraněni při těžkém bombardování oblasti, které zničilo solární panely a nádrže na vodu v komplexu, uvedl patriarchát.

Začátkem tohoto týdne rodina Moranové  sdělila, že dva muži - popelář a údržbář - byli zastřeleni před kostelem a jejich těla zůstala nevyzvednuta. Moran řekl BBC, že lidé v kostele nedostali žádné vysvětlení, proč se izraelské síly zaměřily na jejich komplex.

"Nyní si již nejsem jistá, zda přežijí do Vánoc," řekla Moranová v  BBC.

Podrobnosti v angličině ZDE

3
Vytisknout
2155

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023