Gaza: Izraelská armáda omylem usmrtila tři izraelská rukojmí, kteří utekli Hamásu

16. 12. 2023

čas čtení 5 minut
Co v českých televizích neuvidíte:

Výbor na ochranu novinářů je hluboce šokován zprávami a záběry toho, jak izraelské bezpečnostní služby v Jeruzalémě vážně zmlátily fotonovináře Mustafu Alkharoufa. Není to výjimečný incident. Je to součástí vzorce fyzických útoků proti novinářům pracujícím na Západním břehu a v Izraeli, jejichž počet se od 7. října dramaticky zvýšil. (Viz níže).



Moderátorka, Channel 4 News, pátek 15. prosince 2023: Poradce pro národní bezpečnost USA se dnes snažil zakrýt trhliny, které se mezi oběma spojenci objevují v otázce vedení války. Spojené státy prosazují přechod k cílenější operaci během několika týdnů, Izrael trvá na tom, že to ještě bude trvat  měsíce. A zatímco  pokračují rozhovory, utrpení v Gaze pokračuje. Reportáž z našeho zahraničního zpravodaje Secundera Kermaniho  obsahuje znepokojující záběry.


Reportér:  Nemůže se přimět k tomu, aby uvěřil, že jsou skutečně mrtví. 



Je to zdrcený otec, kterému se právě zhroutil svět. Jeho dva dospívající synové byli zabiti při izraelském útoku. Snažili se pomoci zachránit své sousedy. Když odvážejí jejich mrtvoly, otec naposledy zahlédne jejich tváře. 


Stalo se to včera ráno, říká tento muž. Vykrváceli na zemi. Nebyly tam žádné sanitky. Kontaktovali jsme Červený půlměsíc a oni řekli, že nemohou pomoci kvůli izraelským hrozbám. Tak jsme je sem přivezli autem. 


V nemocnici Al Nasser v Chán Júnisu je také šéf kanceláře Al Džazíry Wail Al Dado, který byl zraněn při dalším izraelském raketovém útoku. Jeho kameraman Samir Abudaka byl zabit. Záchranáři se k němu nemohli dostat.


Od začátku války bylo v Gaze zabito více než 50 novinářů.


Izraelská armáda je nyní hluboko v Chán Júnisu. 

Záběry natočené v okolí jednoho z domů vůdce Hamásu Jaja Simhuy.  Stále ho však nenašli. Izraelská kontrola se rozšiřuje jak na jihu, tak na severu Gazy, ale bylo zabito více než 100 vojáků.

Americký poradce pro národní bezpečnost je v Izraeli a jedná o harmonogramu války.


Bagatelizuje rozpory mezi spojenci, podle zpráv Amerika tlačí na Izrael, aby operace ukončil během několika týdnů.

Americký poradce Jake Sullivan: Tento boj proti Hamásu, hluboce zakořeněné teroristické skupině v Gaze, bude trvat nějakou dobu a bude probíhat ve fázích, a to jsme říkali od začátku, a tak není žádný rozpor mezi tím, že boj bude trvat měsíce, a také tím, že v průběhu těchto měsíců budou probíhat různé fáze, včetně přechodu od operací vysoké intenzity k cílenějším operacím.

Reportér: Sullivan se také setkal s Mahmúdem Abbásem, prezidentem Palestinské samosprávy. Amerika chce, aby jí pomohl převzít po válce správu Gazy. Sullivan vyzval k jejímu obnovení a oživení, ale Palestinská samospráva nemá podporu občanů a pravicoví Izraelci se proti ní horlivě staví. Po celou dobu na obou stranách roste odpor, strach a hněv. Ve východním Jeruzalémě se páteční modlitby konají venku, přičemž většině obyvatel byl odepřen přístup do mešity Al Aksa.


Podívejte se, jak se palestinský novinář hádá s izraelskými bezpečnostními silami. Jeden z nich ho udeří pěstí a pak ho udeří samopalem.  Shodí ho na zem a opakovaně ho kopou. Dva policisté byli suspendováni ze služby.


Výbuchy v Jeruzalémě, když byly zachyceny rakety vypálené z Gazy. Smrtící koloběh pokračuje. Děti jsou spěšně neseny do nemocnice po dalším izraelském úderu. 

Zdravotník sedí tiše u jednoho dítěte, které se jim nepodařilo zachránit.


Před chvílí izraelská armáda oznámila, že její vojáci operující v Gaze omylem označili 3 rukojmí, kteří uprchli ze zajetí Hamásu, za hrozbu. Byli zastřeleni.  Nyní byla uvedena jejich jména: Yotam Haema bubeník z heavymetalové kapely v z kibucu Caraza a Samar Talaka beduínský Arab, který pracoval v jiném kibucovém týmu, a také třetí muž, jehož jméno nebylo identifikováno. Armáda nyní tuto událost označila za tragický incident a vyjádřila lítost. 

Představte si, že to jen přispěje k zoufalství a frustraci, kterou pociťují rodiny rukojmích, které chtějí, aby byla co nejdříve uzavřena dohoda o jejich propuštění. 

Již dříve v pátek  armáda oznámila, že nalezla těla dalších tří rukojmích z Gazy, dvou mladých vojáků a mladého muže, který byl unesen z Nova festivalu.

Zdroj ZDE

1
Vytisknout
2918

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023