Povede usmrcení tří izraelských rukojmích izraelskou armádou k změně izraelské strategie?

16. 12. 2023

čas čtení 4 minuty
Foto: Pohřeb kameramana televize Al Džazíra, kterého izraelská armáda nechala vykrvácet

Co v českých televizích nenajdete:

Reportér, Channel 4 News, sobota 16. prosince 2023: V sobotu ráno Izraelci zveřejnili záběry svých jednotek, jak postupují zničenou krajinou, kterou sami vytvořili. Celý svět požaduje ukončení této ofenzívy, protože při ní zahynulo mnoho tisíc Palestinců. Ale zastřelení tří izraelských rukojmích omylem by mohlo ovlivnit izraelské veřejné mínění způsobem, který se nikdy nepodařil po více než dvou měsících bombardování.


Všichni tři rukojmí měli kolem dvaceti let a nesli hůl s provizorní bílou vlajkou, ale voják na ně zakřičel Teroristé! a dva z nich zastřelil. Třetího zabil o chvíli později, přestože křičel hebrejsky o pomoc.

Tento bubeník heavymetalové kapely se natočil při útoku 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu vyplenili jeho kibuc a zavraždili více než 60 lidí. Jotam byl unesen spolu s více než desítkou dalších lidí, včetně Alona Šamraize. Tento druhý mrtvý rukojmí se chystal studovat počítačové inženýrství, zatímco třetím byl Samir Talaka, beduínský Arab. Ten byl dnes v Izraeli pohřben. Hamás ho unesl z kuřecí farmy, kde pracoval. 

Beduínská menšina zde zřídkakdy vyhledává pozornost a proti izraelské vojenské strategii neprotestovala. 

Mnoho rodin židovských rukojmích však v pátek večer vyšlo na několik hodin do ulic Tel Avivu. Skandovali, že více než 100 rukojmích je stále zadržováno, a protestující chtějí, aby byly obnoveny nepřímé rozhovory s Hamásem poté, co jich bylo minulý měsíc více než 100 propuštěno. V sobotu  ráno Ruby Chen řekl, že čas pro jeho syna se krátí.

"Musíme vyjednat propuštění všech rukojmích. My rodiny jsme v jakési ruské ruletě, nevíme, komu zaklepou na dveře s hroznou zprávou."





V samotné Gaze byl pohřben kameraman Al-Džazíry Samir Abu Dakkar, který podle této televize vykrvácel po izraelském náletu, protože izraelské síly zabránily sanitce, aby se k němu dostala. 

Dnes byly hlášeny desítky dalších mrtvých nebo zraněných, takže tyto děti hledají své hračky uprostřed trosek. 



Prezident Biden, sice označil bombardování za nevybíravé, ovšem to nestačí k jeho zastavení, ale smrt izraelských rukojmích jistě přispívá k tlaku na změnu, samozřejmě.




Kathy, dnes večer se zde v Tel Avivu  na náměstí Rukojmích shromažďují rodiny rukojmích a jejich příznivci. Jejich nové heslo zní: Čas běží. Vyzývají k uzavření dohody, která by co nejdříve zajistila jejich propuštění. A říkají, že plánují tábořit před ministerstvem obrany, dokud nebude vypracován nový plán. 



Šéf zpravodajské služby Mossad se prý sejde s katarským premiérem kvůli uzavření nové dohody, ale v minulosti jsme viděli, že to může trvat poměrně dlouho. Budeme si také muset počkat, jaké budou protipožadavky Hamásu, které dnes večer naznačují, že budou pravděpodobně zahrnovat nějaký druh příměří. 

Pokud jde o samotný incident, při kterém byli tito tři rukojmí zabiti, izraelská armáda uvedla, že, dva vojáci, kteří na ně zahájili palbu, nedodrželi protokoly, ale také uvedla, že je to pochopitelné. Cítili, že jsou v nebezpečí. Začátkem tohoto týdne bylo ve stejné oblasti ve čtvrti Šudža ve městě Gaza při přepadení zabito devět vojáků. Armáda tvrdí, že vydává nové protokoly, aby počítala s možností dalších prchajících rukojmích.

Tento incident však bezpochyby souvisí s opakovanými obviněními, která  slyšíme od Palestinců, že civilisté v Gaze jsou střílenii, včetně těch, kteří drží bílé vlajky.

Ale největší důsledky tohoto incidentu pocítí tady v Izraeli a samozřejmě rodiny těchto rukojmích od samého počátku, mnozí pozorovatelé říkali, že dvě stanovené priority této války. Záchrana rukojmích a likvidace Hamásu nemohou jít ruku v ruce. Nemohly být rovnocennými prioritami, přestože vláda trvala na tom, že to bude možné, a zdůrazňovala naléhavost této situace. Dnes večer bylo rodině jedné další mladé rukojmí v Gaze úředníky oznámeno, že zemřela v zajetí.

2
Vytisknout
2172

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023