Gaza: Izrael chce provádět bombardování ještě řadu měsíců

15. 12. 2023

čas čtení 4 minuty
Co v  českých televizích neuvidíte:

Reportér, Channel 4 News, čtvrtek 14. prosince 2023, 19 hodin: Na jižní okraj Gazy uprchlo půl milionu lidí.  Půl milionu lidí zde hledá bezpečí. Izraelské bomby je pronásledují a není kam utéct. V náručí nesou přeživší. Záchranné služby si prostě neví rady. Obyvatelé vybírají trosky svých domů a zachraňují, co se dá. Nádvoří nemocnice je plné těl. V těchto dnech to tak vypadá vždycky. Izrael trvá na tom, že se zaměřuje na Hamás, ale bombardování je jedno z nejdivočejších, jaké kdy svět viděl.

Muž: "Všechno to byli civilisté. Proč stále ještě dost mlčíte?  Zasáhněte nás jadernou bombou a skoncujte s našimi životy, i s Gazou!"

 

Další záběry dnes v izraelské armádě, na nichž jsou zadržováni palestinští muži. Po mezinárodní kritice předchozích záběrů tentokrát nejsou svlečení ani svázaní. Armáda je popisuje jako agenty Hamásu odvedené k výslechu. Palestinci tvrdí, že mnozí z nich byli zdravotníci z nemocnice v Džabalíji na severu Gazy.

Premiér Netanjahu po útocích ze 7. října tvrdil, že budou pokračovat, dokud nebude podle jeho slov Hamás zničen. Nic nás nezastaví, řekl včera. Dokonce i tváří v tvář rostoucímu mezinárodnímu tlaku. Do země dnes dorazil americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a očekává se, že bude jednat o časovém harmonogramu války. Izraelský ministr obrany nevypadá, že by plánoval její brzký konec."

Není snadné je zničit. Bude to trvat a vyžadovat dlouhou dobu. Bude to trvat déle než několik měsíců, ale zvítězíme a zničíme je."

S napětím sledujeme rodiny více než 130 izraelských rukojmích, kteří jsou stále v Gaze. V posledních dnech byla těla některých z nich nalezena. Ellina matka byla propuštěna během krátkého příměří. Její otec je stále v zajetí.

Reportér: Co vám maminka řekla o tom, co tam prožila.

Dívka: Nemůže o tom mluvit. Je velmi vystrašená. Nechce říkat věci, které viděla, protože se bojí.

Reportér: Rodiny některých dalších rukojmích   říkají, že chtějí, aby válka skončila, pokud to bude nutné, aby se jejich blízcí dostali ven.

Dívka: Dostat je domů je pro mě v pořádku,  potřebuji zpátky svou rodinu. A můj táta je moje rodina.

Reportér:  V Gaze zatím válka pokračuje a s ní i utrpení. Tento konflikt, který tolik lidí připravuje o tolik. Kromě bombardování v Gaze se násilí rozhořelo i na okupovaném Západním břehu Jordánu, samozřejmě ne ve stejné míře, ale izraelská armáda právě ukončila téměř tři dny trvající razii ve městě Džanine, při níž bylo zabito asi dvanáct Palestinců a mnoho dalších zadrženo. A v průběhu této operace někteří vojáci zpívali náboženské židovské písně přes reproduktory mešity a čmárali graffiti na budovy, izraelská armáda uvedla, že tito vojáci nebo řada těchto vojáků je disciplinárně potrestána, ale samozřejmě takovéto akce jen zhoršují už tak velmi vysokou úroveň hněvu.

Co se týče tohoto setkání, této návštěvy amerického poradce pro národní bezpečnost v Izraeli, myslím, že existují dvě klíčové oblasti, na kterých se USA a izraelská vláda neshodnou.

První je časový plán války. Američané chtějí, aby tato fáze vysoké intenzity skončila mnohem rychleji než izraelská vláda, a za 2. USA chtějí, aby se izraelská vláda mnohem více zabývala myšlenkou, že po válce převezme správu Gazy palestinská samospráva, ale musíme skutečně vidět, jak moc je Amerika ochotna na Izrael v těchto otázkách skutečně tlačit.

Zdroj v angličtině:

0
Vytisknout
2212

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2023