Izraelský ministr pro komunikaci Šlomo Karhi navrhl zastavit státní financování deníku Haaretz

23. 11. 2023

čas čtení 7 minut
Foto: Titulní strana deníku Haaretz

Izraelský ministr pro komunikaci Šlomo Karhi navrhl zastavit státní financování deníku Haaretz a obvinil ho z vydávání "poraženecké a lživé propagandy" proti státu Izrael, píše list Times of Israel.

V dopise tajemníkovi vlády Jossimu Fuchsovi Karhi kritizoval Haaretz za jeho redakční postoj k válce a navrhl, aby stát s novinami neuzavíral žádné nové obchodní dohody, zastavil v nich veškerou inzerci a zablokoval veškeré nevyplacené platby. Napsal:

    Od začátku války obdržel můj úřad řadu stížností, že noviny Haaretz zaujímají škodlivý postoj, který podkopává cíle války a oslabuje vojenské úsilí a odolnost společnosti.

Dopis přišel po zprávě, kterou deník Haaretz zveřejnil v sobotu a v níž se uvádí, že vrtulník Izraelských obranných sil (IDF), který 7. října zasáhl proti bojovníkům Hamásu na hudebním festivalu Nova, střílel také na účastníky festivalu.


- Izrael bude po "krátkém" příměří pokračovat v "intenzivních" bojích nejméně dva měsíce, říká ministr obrany

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant prohlásil, že armáda bude pokračovat v bojích proti Hamásu "intenzivně" ještě nejméně dva měsíce poté, co skončí "krátká" dočasná přestávka.

Gallant ve čtvrtek promluvil k vojákům speciální jednotky izraelského námořnictva a jeho slova citoval deník Times of Israel:

"V nadcházejících dnech uvidíte nejprve propuštění rukojmích. Tato přestávka bude krátká."

Vojákům řekl, aby se během příměří "zorganizovali, připravili, vyšetřovali, doplnili zbraně a připravili se pokračovat", a dodal:

"Pokračování bude, protože musíme dokončit vítězství a vytvořit podnět pro další skupiny rukojmích, kteří se vrátí jen v důsledku nátlaku.

"Očekávají se nejméně další dva měsíce bojů," dodal.

- Získání kontroly nad severní polovinou pásma Gazy bude znamenat pouze první fázi izraelské kampaně za zničení Hamásu, uvedl ve čtvrtek hlavní vojenský mluvčí, den před zahájením čtyřdenní přestávky v bojích, píše agentura Reuters.

"Kontrola nad severní částí Gazy je prvním krokem dlouhé války," uvedl na pravidelném brífinku mluvčí izraelské armády kontradmirál Daniel Hagari.

"Připravujeme se na další fáze, v příštích dnech se zaměříme na plánování a plnění dalších fází války," dodal.

- Mluvčí katarské vlády uvedl, že čtyřdenní příměří v Gaze mezi Izraelem a Hamásem začne v pátek v 7 hodin ráno poté, co si Hamás a Izrael vyměnily seznamy osob, které mají být propuštěny z izraelských věznic a rukojmí převezených do Gazy.


Majed al-Ansari uvedl, že nemůže prozradit, kolik Palestinců bude propuštěno, ale že Hamás propustí z Gazy 13 osob. "Všechny ženy a děti a rukojmí ze stejných rodin budou umístěni společně na stejném místě," řekl Ansari.

- V Londýně John Casson, bývalý hlavní zahraničněpolitický poradce Davida Camerona v Downing Street, kritizoval strategii Benjamina Netanjahua s tím, že učí Palestince nenávisti k Izraeli.


Vyzval také ke změně stárnoucího vedení Palestinské samosprávy.

Ve své hlavní kritice tvrdil, že je správné říci: "Stojíme s Izraelci a říkáme 'už nikdy' tváří v tvář teroristické hrůze posledního měsíce - to není totéž jako říci, že schvalujeme a umožňujeme to, co říká a dělá premiér Benjamin Netanjahu a jeho partneři, protože tyto dvě věci jsou v rozporu.

Současný přístup nezajišťuje Izraelcům dlouhodobou bezpečnost, ale vytváří traumatizovanou generaci Palestinců a učí je, že Izrael je jejich nepřítel, a podkopává vyhlídky na dvoustátní řešení a záměrně je likviduje.

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že má "hluboké obavy" o ředitele své lékařské kliniky v Chán Júnisu, který byl  zatčen izraelskými silami a jehož místo pobytu není známo.

Awni Khattab byl zatčen ve středu, když konvoj převážející raněné z nemocnice al-Šifa v severní Gaze projížděl kontrolním stanovištěm, které odděluje severní a jižní Gazu, uvedl PRCS v prohlášení. Dodalo:

PRCS považuje izraelské úřady za odpovědné za Khattábovu bezpečnost a žádáme jeho okamžité propuštění spolu s dalšími zatčenými zdravotnickými týmy.

- V New Yorku byl přerušen průvod na Den díkůvzdání, když se na ulici přilepila skupina propalestinských demonstrantů v kombinézách potřísněných falešnou krví.


Nesli transparent s nápisy "Osvoboďte Palestinu" a "Genocida tedy. Genocida nyní" a byli zadrženi, informovala agentura AP.

- Mohammad abu Salmiya pravidelně poskytoval rozhovory v době, kdy izraelské síly po 7. říjnu zaútočily na Gazu, a popisoval zoufale přeplněné zařízení, v němž je umístěno 650 pacientů a které poskytuje přístřeší dalším 5 000 pacientům. Tvrzení, že al-Šifa se nachází nad velitelským centrem Hamásu, označil za nepravdivá.

Al-Shifa, největší zdravotnické zařízení v Gaze, bylo před více než týdnem obklíčeno a napadeno izraelskými silami. Izrael opakovaně tvrdil, že Hamás řídil velitelské a kontrolní středisko z tunelů vedoucích v blízkosti nemocnice a pod ní, ačkoli dosud předložené důkazy tomu neodpovídaly.

- Španělský premiér Pedro Sánchez vyzval Izrael, aby přehodnotil svou ofenzívu v Gaze, a řekl jeho prezidentovi a premiérovi, že počet mrtvých Palestinců je "skutečně neúnosný".


Sánchezovy ostré prosby zazněly během jeho návštěvy Blízkého východu s belgickým premiérem Alexanderem De Croem, během níž vyzval k uspořádání mírové konference a zopakoval, že vytvoření palestinského státu je i nadále nejlepší cestou k nastolení míru a bezpečnosti v regionu.

Reakce na teroristické útoky Hamásu z minulého měsíce nemůže zahrnovat "smrt nevinných civilistů, včetně tisíců dětí", řekl Sánchez.

Při svém čtvrtečním odpoledním setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem Sánchez uvedl, že Španělsko opakovaně odsoudilo "šokující teroristické činy" Hamásu a uznalo právo Izraele na obranu. Dodal však:

"Dovolte mi, abych se vyjádřil jasně: Izrael musí při své reakci dodržovat mezinárodní právo, včetně mezinárodního humanitárního práva... Celý svět je šokován obrazy, které denně vidíme z Gazy. Počet zabitých Palestinců je skutečně neúnosný. Jsem přesvědčen, že všichni civilisté musí být chráněni za každou cenu."

Zatímco v Dauhá probíhala tato tisková konference, úřad izraelského premiéra potvrdil, že obdržel "předběžný" seznam rukojmích, kteří by měli být propuštěni v pátek v 16 hodin místního času.

Uvedl: "Příslušní úředníci prověřují podrobnosti seznamu a v současné době jsou v kontaktu se všemi rodinami."

Deník The Times of Israel uvádí, že bylo rovněž potvrzeno ze strany Hamásu, že příměří bude trvat čtyři dny a že bude propuštěno celkem 50 rukojmích.

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí uvedl, že zítra by mělo být propuštěno 13 izraelských rukojmích a poté bude následovat propuštění palestinských vězňů z izraelského vězení.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2135

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023