Válka mezi Izraelem a Hamásem:Joe Biden uvítal propuštění izraelských rukojmích jako "začátek procesu"

25. 11. 2023

čas čtení 22 minut
- Hamás uvítal diplomatické úsilí Kataru a Egypta, v jehož důsledku bylo potvrzeno, že Izrael splní všechny podmínky příměří, a tak sobotní rukojmí budou propuštěni.

- Hamás uvedl, že pozastavil propuštění druhé skupiny rukojmích, protože Izrael neplní dohodnuté podmínky. Izrael tvrdí, že je plní. 

- Ultrapravicový izraelský ministr bezpečnosti: "Budou-li Palestinci jásat nad propuštěním svých lidí, budou obžalováni z terorismu."

- Nejznámější básník v Gaze se snažil tento týden odjet, když ho zatkla izraelská armáda a zadržovala ho po 24 hodin. Pak ho pustila bez obvinění a bez vysvětlení.

Jsem v bezpečí, ale stále mě bolí nos a zuby poté, co mě zbila izraelská armáda.
Dal jsem jim všechny pasy své rodiny, včetně pasu mého amerického syna, ale nic mi nevrátili. Také mi vzali oblečení a oblečení mých dětí a nevrátili mi je. Nevrátili mi peněženku, peníze, ani kreditní karty.










Joe Biden uvítal propuštění izraelských rukojmích jako "začátek procesu". Propuštění rukojmí jsou uvnitř Izraele

Izraelské obranné síly (IDF) potvrdily, že izraelští rukojmí propuštění z Gazy jsou nyní v Izraeli a podstoupili lékařské kontroly.

V prohlášení IDF se uvádí:

    Propuštění rukojmí se podrobili prvnímu lékařskému vyšetření na izraelském území. Na cestě do izraelských nemocnic, kde se setkají se svými rodinami, je budou nadále doprovázet vojáci IDF.

- Když se Joe Biden v pátek procházel s první dámou Jill Bidenovou po Nantucketu v Massachusetts, protestující křičeli "Svobodnou Palestinu!".


K protestu došlo krátce poté, co prezident učinil prohlášení, v němž uvítal propuštění rukojmích zadržovaných Hamásem v Gaze.

- Většina izraelských rukojmích, které v pátek Hamás propustil, je prý po návratu do Izraele v dobrém zdravotním stavu, oznámila nemocnice, která je přijala.

Agentura AP uvedla, že v prohlášení Schneiderovy dětské nemocnice, kde byli propuštěni čtyři ženy a čtyři dětští rukojmí, se uvádí, že lékaři provedli předběžnou prohlídku a uvedli, že všichni jsou v dobrém fyzickém stavu.

- Reálná šance na prodloužení příměří, říká Biden; kladení podmínek pro izraelskou pomoc "stojí za úvahu". e dětí.


Joe Biden prohlásil, že je "reálná" šance, že by dočasné příměří mezi Izraelem a Hamásem mohlo být prodlouženo.

Přerušení bojů, které začalo dnes ráno a zpočátku potrvá čtyři nebo pět dní, bylo oznámeno ve středu brzy ráno a vyvolalo naději na trvalejší zastavení násilí.

Americký prezident dnes v rozhovoru s novináři z Nantucketu ve státě Massachusetts odpověděl na otázku, zda by příměří mohlo být prodlouženo, uvedla agentura Reuters. Odpověděl:

    Myslím, že šance jsou reálné.

Na otázku, jaká jsou jeho očekávání, Biden odpověděl: "Nevím, jak dlouho to bude trvat," a dodal:

    Mým očekáváním a nadějí je, že jak budeme postupovat, zbytek arabského světa a regionu bude také vyvíjet tlak na všechny strany, abychom to zpomalili, abychom to co nejrychleji ukončili.

Řekl také, že podmínění vojenské pomoci Izraeli je "hodnotná myšlenka, ale nemyslím si, že kdybych s tím začal, nikdy bychom se nedostali tam, kde jsme dnes", uvedla agentura AP.

- Premiéři Španělska a Belgie v pátek vyzvali k "trvalému příměří" na hraničním přechodu Rafáh a uvítali čtyřdenní příměří, které přerušilo boje mezi Izraelem a Hamásem.

"Je naprosto nezbytné zavést trvalé humanitární příměří, aby se zvrátila katastrofální situace, kterou obyvatelé pásma [Gazy] procházejí," uvedl španělský premiér Pedro Sánchez.

Alexander De Croo, belgický premiér, Sánchezovi přitakal a řekl: "Ničení Gazy je nepřijatelné. Nemůžeme se smířit s tím, že je společnost ničena takovým způsobem, jakým je ničena."

-Hamás v pátek propustil první skupinu rukojmích  - 13 Izraelců, 10 Thajců a jednoho filipínského občana.
Třináct Izraelců, mezi nimiž byly i velmi malé děti a starší ženy, dorazilo do Izraele v podvečer. Thajské ministerstvo uvedlo, že "udělá vše pro urychlení" návratu svých občanů do Thajska. Podle úřadu Benjamina Netanjahua obdržel Izrael seznam rukojmích, které by měl Hamás propustit v sobotu.

- V pátek večer Izrael propustil celkem 39 palestinských vězňů. Jednalo se o 24 žen, včetně některých odsouzených za pokus o vraždu za útoky na izraelské síly, a 15 mladistvých uvězněných za trestné činy, jako je házení kamenů. Někteří z nich neviděli své domovy po mnoho let. Po jejich propuštění se na okupovaném Západním břehu Jordánu konaly oslavy.

 Propuštění rukojmích bylo součástí dohody, která přinesla dočasné přerušení bojů. Čtyřdenní příměří představuje první přestávku po sedmi týdnech války v Gaze a přináší určitou úlevu pro 2,3 milionu Palestinců, kteří snášejí intenzivní izraelské bombardování, i pro rodiny v Izraeli, které se obávají o osud svých blízkých zajatých během útoku, jenž konflikt vyvolal.

- V pátek bylo v přijímacím středisku agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) v pásmu Gazy vyloženo přibližně 137 nákladních aut se zbožím. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) uvedl, že se jedná o "největší přijatý humanitární konvoj" v Gaze od 7. října. Kromě toho do Gazy prošlo také 129 000 litrů pohonných hmot a čtyři nákladní automobily s plynem, uvedl úřad.

    Podle dohody má Hamás propustit nejméně 50 z přibližně 240 převážně izraelských rukojmích, které drží od 7. října, kdy zahájil útoky na jižní Izrael, při nichž bylo zabito 1 200 lidí, většinou civilistů. Na oplátku Izrael propustí nejméně 150 palestinských vězňů a umožní vjezd až 300 nákladních aut s humanitární pomocí do Gazy.

    Izraelská ofenzíva na Gazu zabila více než 14 000 lidí, z toho tisíc

Červený kříž potvrdil, že Hamás propustil 24 rukojmích. 39 žen a dětí bylo propuštěno z izraelských věznic.

„Válka ještě neskončila,“ varuje mluvčí izraelské armády

"Válka ještě neskončila," varoval mluvčí izraelské armády Avičaj Adraí v arabském poselství palestinským civilistům v Gaze. V příspěvku na Twitteru napsal:

"Humanitární pauza je dočasná. Severní pásmo Gazy je nebezpečná válečná zóna a je zakázáno přesunout se na sever. Pro svou bezpečnost musíte zůstat v humanitární zóně na jihu.

Je možné se přesunout pouze ze severu Pásma na jih přes Salah al-Din Road. Pohyb obyvatel z jihu Pásma na sever není povolený a je nebezpečný

Před příměřím Izrael opakovaně bombardoval jih Gazy, přestože Palestincům řekl, aby tam uprchli.


- Propouštění rukojmích má začít v 16:00,
uvedl izraelský list Haaretz bez uvedení zdroje.

Není jasné, kdo bude v první skupině, která bude vydána, ale objevilo se mnoho zpráv o možnosti, že mezi nimi bude Avigail Idan, dítě z USA, holčička, které v pátek budou 4 roky.

Avigail byla podle Jerusalem Post unesena z kibucu Kfar Aza 7. října během útoku Hamasu na jižní Izrael. Její rodiče, Roee a Smadar Idanovi, byli zabiti, její dva starší sourozenci přežili ukrytím ve skříních.

Očekává se, že mezi propuštěnými ženami nebudou žádné vojákyně.
- Oficiálně platí příměří, ale v jižním Izraeli houkají sirény. (Aktualizace: Byl to prý falešný poplach.)

Zhruba po 40 minutách příměří je těžké říci, zda platí. Izraelská armáda (IDF) uvedla, že ve dvou izraelských komunitách poblíž Gazy se rozezněly sirény varující před potenciálními přilétajícími raketami, ale nebylo okamžitě potvrzeno, že došlo k útokům nebo k jakýmkoli škodám či obětem.

Tým CNN ve městě Sderot na jihu Izraele mezitím hlásil „hlasité výbuchy“, které zněly jako izraelská dělostřelecká palba přistávající v Gaze, až 15 minut poté, co mělo nastat příměří. Z Gazy také stále stoupal kouř, jehož zdroj není znám, uvedl tým.

Zdá se, že nepřátelství pokračovalo až do poslední chvíle, přičemž izraelské síly přes noc zaútočily na indonéskou nemocnici v severní Gaze a také na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální Gaze.

Reportér BBC také ve Sderotu zaznamenal izraelský nálet a také zvuk palby z ručních zbraní, dronů a minometů, do příměří zbývala méně než hodina.


- V izraelských komunitách poblíž hranic s Gazou zní sirény, tvrdí izraelská armáda


V komunitách poblíž pásma Gazy se rozezněly sirény varující před potenciálními přilétajícími raketami, uvedla izraelská armáda (IDF) v příspěvku v telegramu.


- Korespondent listu Guardian Jason Burke udělal rozhovor s doktorem Paulem Leyem, francouzským ortopedem v evropské nemocnici v Khan Younis v jižní Gaze, kde jsou hrozné podmínky. Zde je úryvek z jeho příběhu:

     Ley řekl, že nejtěžší pro lékaře je dělat rozhodnutí o třídění zraněných pacientů. "Provádíme třídění..., vezmeme tohoto pacienta, protože bude mít dobrou šanci na přežití, než abychom dělali zoufalá opatření na pacientovi, který za dva nebo tři dny zemře? Na papíře to zní hezky, ale když se musíte rozhodnout, je to jiné. Je tu 12letý chlapec s 90% popáleninami, takže ho nebudeme ošetřovat kromě kontroly bolesti, která nestačí,“ řekl.

     „Snažíme se zachovat chladnou hlavu a klid, ale pro místní zaměstnance jsou to jejich rodiny, přátelé, jejich lidé. Nikdy nechtějí amputovat. Říkají: ‚Už to nezvládnu‘, a tak říkám: ‚Dobře, udělám to, neboj se‘ a můžete cítit úlevu.

     Ley řekl, že byl šokován tím, jak pasivních mnoho pacientů bylo, jako je jedna 35letá žena, jejíž manžel a děti byli zabiti, když byl zničen rodinný dům, a která vypadala nehybně, když jí bylo řečeno, že jí budou muset amputovat obě nohy.

- Izraelské útoky na Gazu pokračovaly přes noc na pátek,  Al-Džazíra hlásí útok na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centru Gazy.

Reportér BBC ve Sderotu v jižním Izraeli si také všiml izraelského náletu, dronů a zvuku palby z ručních palných zbraní a minometů přicházejících z Gazy s méně než hodinou, než má být příměří zavedeno.

- Izraelské síly provedly razii v indonéské nemocnici, informuje Al-Džazíra

Jedna žena byla zabita a tři další zraněny poté, co izraelské síly zaútočily na indonéskou nemocnici v severní Gaze, informuje Al-Džazíra s odvoláním na Dr. Munira al-Burshe, generálního ředitele ministerstva zdravotnictví v Gaze.

Další tři lidé byli zatčeni v nemocnici, která byla nucena ukončit provoz. Podle Al-Džazíry zůstalo do čtvrtka v nemocnici odhadem 550 pacientů, stejně jako 200 zdravotnických pracovníků a nejméně 1500 vysídlených Palestinců.

Doktor Sarbini Abdul Murad, šéf indonéského charitativního zdravotnického záchranného výboru (MER-C), který pomohl financovat výstavbu nemocnice, řekl Al-Džazíře, že útok na zdravotnické zařízení přes noc způsobil rozsáhlé škody. Když mluvil z Jakarty, řekl:

"Včera v noci izraelské síly zaútočily na nemocnici s tanky a zničily celé první patro. Škody byly velmi velké.

Předtím zaútočili na třetí patro. Zatkli nejméně tři lidi. Toto je jejich způsob, jak dnes převzít nemocnice před příměřím."

Izraelské síly začátkem tohoto týdne obklíčily indonéskou nemocnici tanky, přičemž lékaři hlásili, že personál a pacienti byli vyděšení. Zde je vysvětlení napsané na začátku tohoto týdne o situaci v nemocnici:

- Podle monitorovacího týmu humanitární agentury OSN (OCHA) bylo ve čtvrtek izraelskými silami zadrženo více Palestinců, včetně žen, při pokusu o přesun na jih ve čtvrtek ve srovnání s předchozími dny.


Ve své nejnovější aktualizaci o konfliktu OCHA uvedl, že tým zdokumentoval rodinné příběhy žen, které byly zadržovány hodiny nebo dokonce dny, než byly propuštěny. Vyskytly se také případy, kdy se na jih stěhovaly děti bez doprovodu a odloučené rodiny.

Izraelské síly zatýkají některé lidi, když se pohybují po hlavní dopravní tepně mezi severem a jihem, po silnici Salah Ad Deen, která byla Izraelem označena za „koridor“, který naléhal na lidi, aby opustili sever, uvedla OCHA.

"Vnitřní vysídlené osoby  dotazované OCHA uvedly, že izraelské síly zřídily kontrolní stanoviště bez personálu, kde jsou lidé z dálky směrováni, aby prošli dvěma stavbami, kde se předpokládá, že je instalován sledovací systém."

Vnitřně přesídleným osobám je nařízeno, aby ukázali své občanské průkazy a podrobili se skenu rozpoznání obličeje.

- Izrael ve čtvrtek pokračoval v leteckých útocích, palestinská tisková agentura Wafa uvedla, že při izraelských bombových náletech v Nuseiratu a jeho táboře v centrálním pásmu Gazy a v Džabalíji na severu byly zabity desítky lidí. Jabaliya byla dějištěm dnů těžkých bojů na zemi.

Mezi zabitými v Nuseiratu byl i fotoreportér Mohammad Moin Ayyash a jeho rodina.
Další obyvatel, Husní Moharib, propukl v pláč, řekl tiskové agentuře Associated Press, že jeho žena a několik dětí bylo zabito a další příbuzní zůstali pohřbeni pod troskami, když izraelský úder srovnal se zemí obytnou budovu v Nuseiratu. Řekl:

"Raketa vybuchla a zasáhla nemluvňata a malé děti. Všichni v domě, všichni jsou mrtví."

- Ziad, 35letý Palestinec v Gaze, si vede deník.

"Jdu s Ahmadem, když míjíme vybombardovaný dům. Dům se zřítil a vypadá jako hromada obřích dílků lega. Překvapivé je, že jedna část domu je stále v naprostém pořádku – kuchyně a pokoj vedle ní ve druhém patře se v jednom kuse propadly přes trosky. I kuchyňský dřez je naprosto v pořádku.

Na chvíli se zastavím, abych se podíval na scénu a přemýšlel o majitelích a o tom, jak by se cítili pokaždé, když kolem prošli. Vsadím se, že v té kuchyni bylo hodně šťastných chvil, vařila se jídla pro rodinná setkání a možná klábosení o tom, co se děje. Další místnost by mohla být dětská místn ost nebo možná pokoj  teenagera ležícího na posteli a přemýšlející o své zamilovanosti.

Pak mě napadá: přežili obyvatelé domu živí? Nebo spali, když se to stalo?"

- Doufá se, že příměří může Palestincům v Gaze nabídnout určitou úlevu od nelítostného bombardování, jehož obětí byli během posledních šesti týdnů a které zabilo kolem 15 000 lidí.


Pro mnoho rodin však přichází příliš pozdě. Fida Zayed, jehož 20letý syn Udai byl zabit při nedávném leteckém útoku, řekl agentuře AFP:

"Zde žijí ti, kteří jsou mrtví.

     Poslední věc, kterou mi [můj syn] řekl, bylo, že v pátek čeká na příměří. Požádal mě, abych mu připravil hostinu z rýže a kuřete.

     Doufám, že tady zemřeme i já a moje děti, abychom nemuseli   truchlit."

- Majed al-Ansari, mluvčí ministerstva zahraničí Kataru, oznámil, že příměří začne v pátek v 7:00 místního času (05:00 GMT).

Řekl, že si obě strany vyměnily seznamy osob, které mají být propuštěny, a první skupina rukojmích zadržených Hamasem – 13 žen a dětí – bude propuštěna v pátek odpoledne. Zvýšená pomoc pro Palestince by začala přicházet „co nejdříve“, řekl Ansari.

150 palestinských vězňů, kteří mají být propuštěni, jsou také ženy a děti, ale nebylo jasné, kdy budou propuštěni.

Diplomatický průlom slibuje první pauzu po sedmi týdnech války v Gaze a určitou úlevu jak pro 2,3 milionu Palestinců na území, kteří podstoupili intenzivní izraelské bombardování, tak pro rodiny v Izraeli, které se bojí o osud svých blízkých zajatých během války. krvavý útok zahájený minulý měsíc Hamásem, který spustil konflikt.

Zprávy v Izraeli naznačují, že rukojmí budou propuštěni přes hraniční přechod Rafah do Egypta a poté budou Mezinárodním výborem Červeného kříže a Červeného půlměsíce (ICRC) dopraveni do Izraele.

- V samostatné dohodě je Hamás připraven bezpodmínečně propustit 23 thajských rukojmích, které zadržuje v Gaze, podle zprávy zpravodajského webu Al-Araby Al-Jadeed. Propuštění thajských rukojmích přišlo po jednáních zprostředkovaných Íránem, uvedl ve čtvrtek portál.

- Speciální let evakuoval z Gazy 103 ruských občanů, oznámilo v pátek brzy ráno ruské ministerstvo pro mimořádné situace. V příspěvku na Telegramu ministerstvo uvedlo, že skupina odletěla do Moskvy na palubě pronajatého letadla Iljušin-76, uvedla agentura Reuters. Post uvedl, že za posledních 24 hodin bylo z Gazy do Egypta převezeno 101 ruských státních příslušníků, čímž se celkový počet ruských evakuovaných zvýšil na více než 750. Více než 650 bylo letecky převezeno do Ruska, včetně více než 300 dětí.

- Výměna palestinských a izraelských ženských a dětských rukojmích a vězňů se měla uskutečnit ve čtvrtek, ale byla odložena, protože se na poslední chvíli řešily logistické problémy. Zdroje blízké jednání uvedly, že Izrael předložil řadu pozdních žádostí o objasnění praktických otázek a požadoval úplnou identifikaci rukojmích, které má Hamas v úmyslu propustit.

- Diplomatický průlom slibuje první pauzu po sedmi týdnech války v Gaze a určitou úlevu jak pro 2,3 milionu Palestinců na území, kteří podstoupili intenzivní izraelské bombardování, tak pro rodiny v Izraeli, které se bojí o osud svých blízkých.

- Izraelský ministr obrany Yoav Gallant řekl, že armáda obnoví boj proti Hamásu „intenzivně“ po dobu nejméně dvou měsíců. Gallant ve čtvrtek oslovil izraelské vojáky a instruoval je, aby „organizovali...dodali zbraně a připravili se na pokračování“ během „krátkého“ oddechu v bojích.

-  Izraelská armáda ve čtvrtek zatkla ředitele nemocnice Al-Shifa v Gaze, více než týden poté, co obklíčila a provedla razii na zdravotnické zařízení. Mohammad abu Salmiya a další zdravotníci byli zadrženi, řekl kolega uprostřed zpráv, že je IDF zadržela, když cestovali s evakuačním konvojem Světové zdravotnické organizace. Izraelská armáda potvrdila, že Abu Salmiya byl zatčen a předán domácí bezpečnostní službě Shin Bet k dalšímu výslechu. V al-Shifa zbývají pouze dva lékaři, kteří ošetří zbývajících odhadem 200 pacientů, řekl šéf plastické chirurgie nemocnice.

-  Izraelské síly bombardovaly ze vzduchu nejméně 300 cílů a zabily desítky Palestinců. Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že 27 lidí bylo zabito při útoku na školu přidruženou k Palestinské uprchlické agentuře OSN (UNRWA) v uprchlickém táboře Džabalíja. Palestinská tisková agentura Wafa uvedla, že desítky byly zabity při izraelských bombových náletech na Nuseirat a jeho tábor v centrálním pásmu Gazy a v Džabalíji na severu. Mezi zabitými v Nuseiratu byl i fotoreportér Mohammad Moin Ayyash a jeho rodina.

- Izraelská armáda uvedla, že zabila velitele námořních sil Hamásu v Chán Júnis při leteckém útoku v pásmu Gazy. Amar Abu Jalalah byl zabit spolu s dalším členem námořních sil Hamásu, uvedla IDF ve čtvrtečním prohlášení.

-  Podle ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od začátku války v Gaze zabito více než 13 000 Palestinců. Ředitel ministerstva zdravotnictví, které řídí vláda Hamásu, uvedl, že dalších 6 000 lidí je hlášeno jako pohřešovaných a obává se, že jsou pohřbeni pod troskami. Izraelský útok na Gazu následoval po útoku Hamasu dne 7. října, při kterém zahynulo nejméně 1200 Izraelců, většinou civilistů.

-  Španělský premiér Pedro Sánchez vyzval Izrael, aby přehodnotil svou ofenzivu v Gaze, a řekl svému prezidentovi a premiérovi, že počet mrtvých Palestinců je „skutečně nesnesitelný“ a že reakce na teroristické útoky Hamasu z minulého měsíce nemůže zahrnovat „úmrtí nevinných civilistů, včetně tisíců dětí“.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5479

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023