Studie: Nápoje skladované ve skle obsahují překvapivé množství mikroplastů

30. 6. 2025

čas čtení 3 minuty
Vědci studující kontaminaci mikroplasty v běžných nápojích učinili překvapivý objev: nápoje skladované ve skleněných lahvích obsahovaly pětkrát až padesátkrát vyšší množství mikroplastů než nápoje v plastových lahvích, upozorňuje Daniel Gala.

"Očekávali jsme opačný výsledek, když jsme porovnávali úroveň mikroplastů v různých nápojích," řekla Iseline Chaïb z jednotky pro bezpečnost vodních potravin, která provedla studii v laboratoři ANSES pro bezpečnost potravin.

Co se děje?

Vědci se snažili prozkoumat hladiny mikroplastů obsažených v různých oblíbených nápojích prodávaných ve Francii, protože žádná studie mikroplastů dosud nezkoumala francouzský trh s nápoji.

"Cílem studie ANSES bylo určit úroveň kontaminace mikroplasty v nápojích, jako je voda, soda, ledový čaj, víno a pivo," uvádí ANSES. "Snažila se také zjistit dopad jejich kontejnerů na této úrovni."

Výsledky šokovaly i samotné vědce.

"Bylo zjištěno, že nejvíce kontaminovanými nádobami byly skleněné lahve," uvádí studie. "Víčka byla podezřelá z toho, že jsou hlavním zdrojem kontaminace, protože většina částic v izolovaných nápojích byla identická s barvou uzávěrů a sdílela složení vnějšího nátěru."

V souladu s touto hypotézou vykazovalo víno uchovávané v lahvích uzavřených korkem jen malé známky kontaminace mikroplasty, uvádí ANSES.

"V průměru bylo ve skleněných lahvích koly, limonády, ledového čaje a piva přibližně 100 mikroplastových částic na litr," řekl ANSES. "Toto číslo bylo pětkrát až padesátkrát vyšší u plastových lahví a plechovek."

Proč je kontaminace mikroplasty důležitá?

Studie ukázala, že pokud jde o ochranu sebe a svých rodin před kontaminací mikroplasty, nemůžeme se jednoduše spoléhat na intuici nebo zdravý rozum.

Ukázala také, jak znepokojivou měrou mikroplasty pronikly do našeho životního prostředí, našich dodávek potravin, pitné vody a dokonce i do našich těl.

I když úplná zdravotní rizika kontaminace mikroplasty jsou dosud neznámá, víme, že mikroplasty se do lidského těla dostávají požitím, kontaktem s kůží a dokonce i vdechnutím.

"Ze samotné spotřeby potravin se příjem plastových částic v lidském těle pohybuje mezi 39 000 a 52 000 částicemi na osobu a rok," uvádí American Journal of Managed Care.

Jakmile se mikroplasty dostanou do těla, dostanou se do krevního řečiště a šíří se oběhovým systémem. Mikroplasty byly zjištěny mimo jiné v "játrech, tlustém střevě, plicích, výkalech, placentě a mateřském mléce", podle AJMC, přičemž nejvyšší koncentrace byly zjištěny v tlustém střevě a játrech.

Vědci studující souvislost mezi kontaminací mikroplasty a určitými zdravotními stavy zjistili, že lidé žijící v oblastech s vyšší úrovní znečištění mikroplasty mají také větší riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku a mrtvice, uvádí AJMC.

Co se dělá s kontaminací mikroplasty?

Zatímco zastánci usilují o rozsáhlé iniciativy k omezení výroby plastů a odpadu, existují kroky, které můžeme všichni ve svém životě podniknout, abychom omezili množství plastů, které používáme.

Nalezením zábavných a kreativních způsobů, jak znovu použít plastové nádoby, můžeme zabránit tomu, aby skončily na skládkách a ve vodních tocích. A co je ještě lepší, tím, že se v první řadě vyhneme plastovým obalům na jedno použití, můžeme společnostem vyslat zprávu, že si vážíme obalů šetrnějších k životnímu prostředí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
544

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2025