Kdo chce psa bít, ...až se ucho utrhne!

30. 8. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

A je to tady. Ješitnému, nešikovnému, ale o to více snaživému ministru vnitra Janu Kubicemu, se splnil jeho sen. Takřka nenápadný, údajně neutrální, ale jinak až za hrob věrný představitelům koaliční vlády, zdatný analpista a rozvraceč jedné, svým způsobem i jeho přičiněním, dlouho dobu dehonestované jedné z mocenských sil tedy Policie ČR -- "Zasloužil se o likvidaci policejního prezidenta Petra Lessyho". Dílo hodné uznání (ze strany jeho chlebodárců), dílo také hodné rázného odsouzení (ze strany veřejnosti i příslušníků PČR).

Jak prosté stačí, aby se pan ministr cítil byl pomlouván a kauza je na světě. Ne, nejde o to, zda byl pan ministr Kubice pomlouván, jde o to, že pan prezident Lessy překážel, vadil. Dovolil si příliš, když oponoval či kritizoval "pana" ministra ve věcech, které jsou pro existenci Policie ČR, ale především její poslání a bezpečnost občanů v tomto státě nepostradatelné. Nechtěl dopustit snižování stavů příslušníků PČR, nechtěl kompenzaci něco za něco, tedy na úkor snižování počtu policistů ve výkonu služby rušit či jinak reorganizovat složky Policie ČR rušením obvodních či jiných oddělení, nechtěl omezovat potřebné výdaje na činnost příslušníků PČR, zkrátka nechtěl, aby se Policie ČR stala prostředkem k mocenským záměrům vlády a politiků s cílem destabilizovat poměry v PČR, omezovat její působnost, dostat ji tzv. do kouta.

Panu ministrovi Kubicemu nejde o stabilizaci PČR, nejde o zvyšování bezpečnosti občanů, kvalitní vyšetřování trestné činnosti, ochranu státních a veřejných zájmů, panu ministrovi šlo o vyjádření vděku především premiérovi Nečasovi a dalším, kterým jsa zavázán křeslem ministra oddaně slouží do roztrhání těla. Již dávno neplatí, že nejen vláda, ale hlavně policie je ve státě k tomu, aby sloužila občanům, zabezpečovala jejich bezpečnost a ochranu, neplatí ono pro občany tolik nadějné a známé " Pomáhat a chránit", které ztratilo svůj kredit, pokud si to ovšem nevyložíme v intencích vládnutí koaliční vlády, že "oni" by si měli pomáhat a "sebe" chránit. Operace se podařila, pacient zemřel. Co víc si vládní chirurgové Nečas a Kalousek mohli přát.

Zdálo by se, že to bylo jen dílo výše uvedených, ale není tomu tak. Odvolat prezidenta PČR je svým způsobem složitá procedura z pohledu legislativy, proto nebylo možné Lessyho odvolat dříve, ačkoliv by se pro to našlo mnoho důvodů (popravdě bezvýznamných, resp. nepodstatných). Jenže jen a pouze spáchání trestného činu může být jednoznačný důvod k odvolání z postu prezidenta PČR. A zadařilo se. Tlak byl příliš silný, neodolali ani vyšetřovatelé GIBS a jednání prezidenta PČR Lessyho kvalifikovali jako trestný čin pomluvy.

Je to bezprecedentní akt, jak se zbavit (vládě) nepohodlného člověka za věc řádově malichernou, pro někoho však významem, hraničící s jeho existencí. Nic méně přesto, že jde o nepodstatnou věc osobního charakteru, zřejmě díky či za vydatné pomoci některých vládních činitelů, vygradovala do potřebného trestného činu, tedy něčeho, za co může být proviněný "sťat".

To se stalo rychlostí blesku, za bezprostředního jmenování nového prezidenta (M. Červíčka), ba co víc, o tomto aktu nebyl informován ani sám prezident ČR V. Klaus (jinak zastánce Lessyho i Policie ČR). "Náhlým odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho jsem velmi znepokojen. Pokládám tento krok ministra vnitra, učiněný jistě s vědomím premiéra(!) za věc, která destabilizuje situaci nejen v Policii ČR, ale i na celé naší politické scéně," uvedl Klaus. Není divu, pokyn z vlády zřejmě zněl: "Věc spěchá"!

Zbavení se nepohodlného muže PČR č. 1 však není věcí jen samotné vlády, či samotného ministra vnitra. Jak rychle byl Lessy odvolán, tak se také rychle zaktivovali policejní odboráři. UBS (Unie bezpečnostních složek) svolala ještě na středu večer celorepublikový výbor, aby celou věc projednali a přijali příslušné stanoviska a opatření. I na internetu se již rozběhla podpisová akce s vyjádřením souhlasu či nesouhlasu s odvoláním Lessyho což dokazuje, že na tuto záležitost zareagovali i občané. Jak by ne, vždyť jde především o ně. Ve své podstatě to však je další hřebíček do vládní rakve. Takže : "Hej páni konšelé" (vládo), jen houšť a větší hřebíky!

0
Vytisknout
8781

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2012