Libye: Existuje dobrý důvod některé filmy zakázat

13. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Právě jsem viděl na YouTube videa z filmu, který, jak se tvrdí, vyprovokoval útok na americký konzulát v Libyi. Je nemožné je v tuto chvíli plně autentizovat, nebo vyloučit možnost, že byla nějakým způsobem pozměněna. Nicméně víme, že film byl spojen s nepokoji v Egyptě a útokem v Benghází, při němž zahynuli čtyři členové personálu včetně velvyslance. Je to nechutný kus lživé propagandy: Něco, co z nenávisti vychází a propagace nenávisti je také jeho cílem, napsal Andrew Brown.

Film je zjevně blasfemický vůči muslimům. Méně zjevně ale vystupuje i proti centrálním hodnotám liberální demokracie. Ospravedlnění svobody slova předložené Johnem Stuartem Millem tvrdí, že nápravou špatného slova je lepší slovo. Jenže to předpokládá zájem o pravdu a snad také nějaké dohodnuté prostředky rozhodování o ní. A to je systém který se hroutí, když je konfrontován s rozhodnými a zlomyslnými lháři.

Film zobrazuje Muhammada jako zbabělého podvodníka, který zneužívá malé dítě. Narodí se jako nevítaný bastard a sebedůvěru získává teprve poté, co starší žena odvede ostýchavého mladíka do svého stanu a vsune mu hlavu pod sukni, kde jí mladík strčí nos do rozkroku. Když se znova objeví, má vidění... Jinde je Muhammad zase zobrazen jako pedofil zneužívající nedospělé dívky a vrah zmocňující se násilím cizích žen.

To je pouhých třináct minut. Je těžké si představit celé dvě hodiny.

Někteří budou chtít film hájit jako kritiku ideje nebo přesvědčení. Ale nemyslím si, že je tomu tak. Žádný muslim nedokáže myslet na Muhammada způsobem, jakým ho tento film zobrazuje, a málokdo si bude myslet, že je to islám, co vede muslimy ve filmu aby se chovali tak, jak se chovají. Zde kritizované přesvědčení je zcela imaginární. Kdyby se terčem stala nějaká jiná skupina než muslimové, bylo by to okamžitě zřejmé.

Tento film je čistě a výhradně vyvoláváním náboženské nenávisti. Podněcuje k nenávisti obě zamýšlená publika - křesťany a Židy v USA i muslimy v širším světě. Pokud jsou v této zemi zakázána džihádistická videa a jejich šíření je stíháno, totéž by mělo platit o tomto filmu, ze stejných důvodů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9634

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012