Výrobci a dovozci lihovin: Prohibice povede ještě k většímu objemu nezákonného prodeje lihovin

15. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Praha 14. září 2012 -- Unie výrobců a dovozců lihovin vzala na vědomí rozhodnutí ministra zdravotnictví o dočasném zákazu prodeje lihovin s obsahem etanolu 20 objemových procent a více. Její představenstvo v této souvislosti vyslovilo obavy, že černý trh se v reakci na prohibiční zákaz ještě více rozbují a že obětí nezodpovědného jednání pokoutních výrobců a prodejců nekvalitního nebezpečného alkoholu bude naopak přibývat. Zákaz přinese i značné ekonomické škody nejen členům unie, ale projeví se rovněž v závislosti na délce jeho trvání i značným výpadkem příjmů do státního rozpočtu.

"Členové ÚVDL litují naprosto zbytečných úmrtí a staví se za přísné potrestání původců této situace," uvedl Petr Pavlík, prezident ÚVDL. "Ani sebepřísnější zákaz však nic nevyřeší. Šedá ekonomika si vždy najde cestu, jak jej obejít. Stát by měl soustředit své veškeré úsilí na potírání bující černé výroby a prodeje alkoholických nápojů. Jen tak lze šetřit zdraví a životy jeho obyvatel," uzavřel Pavlík.

Podle Pavlíka budou zákazem nejvíce poškozeni členové Unie, a to i přesto, že žádný z jejich výrobků neuvízl v kontrolní síti jako vadný. Unie se již deset let snaží přimět státní orgány k razantnímu zásahu proti černému trhu. Bezvýsledně a nyní i s fatálními následky.

0
Vytisknout
5791

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012