Je pozornost věnovaná methanolové aféře adekvátní?

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Každý ztracený život je tragédie,ale mediální pozornost věnovaná methanolu mi přijde neadekvátní, píše Tomáš Závěrka.

V aféře methanol bylo prozatím 20 mrtvých. Od prvního úmrtí způsobeného methanolem uplynulo 11 dní. Tedy necelí 2 lidé za den.

V roce 2010 zahynulo na silnicích ČR 802 lidí, loni pak 707 (což bylo vychvalované minimum).

Tragédie to jsou podobné, v přepočtu na den se tak jedná o podobná čísla. Mediální pozornost a opatření nejsou absolutně srovnatelné. Tu malý článek, tam zmínka v černé rubrice. Toť vše.

To jsou životy ztracené na silnici cenné méně, než životy ztracené při pití alkoholu?

Pozn. JČ: Úmrtí na otravu metanolem jsou nová úmrtí; 700 každoročně usmrcených osob na českých silnicích nikoho nezajímá, novináři si už zvykli. Je to iracionální. Kdyby měli lidé zájem o životy své i svých bližních, investovali by do přestavby nesčetných drasticky nebezpečných míst na českých silnicích, nahradili by vražedné křižovatky kruhovými objezdy, blokovali by agresivitu řidičů zavedením elektronických kamer. Jenže to v ČR nikoho nezajímá. Jak o tom nedávno svědčil Pavel Kelly-Tychtl, české komunální úřady nejsou ochotny ani postavit značku či označit přechod na nebezpečném místě. Kdo by se o takové prkotiny zajímal, že?

Díky Bohu však, že média metanolová úmrtí ohromila a začala to rozmazávat. Také se mohlo stát, že celou věc média mohla ignorovat, konec konců umírají samí chudí a bezvýznamní lidé... Tak tomu je například v Polsku, kde na otravu metanolem zemřela řada osob. Zájemsdělovacích prostředků ani vlády to tam nevyvolalo... ZDE (polsky)

0
Vytisknout
8416

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2012