Stane se z Velké Británie daňový ráj?

Jak zahájit ekonomickou válku v Evropě

6. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Britská premiérka oznámila, že brexit samotný započne na konci března příštího roku. Je pravděpodobně velmi optimistická, pokud se domnívá, že do té doby je britská vláda schopná vytvořit plán odchodu, který zajistí zemi další prosperitu a zároveň dobré vztahy s Evropou. Britští politici totiž houževnatě demonstrují, že žádný konkrétní plán nemají a navzájem si protiřečí. Tedy jeden plán tu údajně je. Pokud se naplní, bude to stačit k vyvolání ekonomické války v Evropě, ze které pravděpodobně žádný vítěz nevzejde. Rozhodně to nebude Velká Británie...

Už v červenci, těsně po referendu o odchodu Velké Británie z EU, oznámila britská vláda záměr snížit daň z příjmů právnických osob pod 15 % (v současnosti 20 %) a zabránit tak odchodu velkých nadnárodních korporací do jiných zemí v Evropě. Ministr financí Osborne tehdy prohlásil, že UK chtějí být "super konkurenční ekonomikou". Jak uvádí tehdejší zpráva z Reuters, průměrná výše zdanění ve vyspělých zemích je 25 %.

Takový krok by měl řadu důsledků a naprosto nepředvídatelný dopad na ekonomický i politický vývoj v celé Evropě. Irsko, jak poukazuje tehdejší text Reuters, se obává toho, že se UK bude snažit přetáhnout velké americké firmy, které si z důvodu nízkých daní zvolily za zemi pro zdanění evropských příjmů právě menšího souseda Velké Británie. Obavy z podobného kroku vyjadřují i Holandsko či Německo. Je pravděpodobné, že takový krok by nevedl k vlně snižování daní napříč Evropou, ale spíše ke snaze ekonomicky izolovat Velkou Británii. Ta nutně potřebuje přístup na evropský trh a ve své pozici "menšího hráče" skutečně nemá zcela ideální vyjednávací podmínky. Prohlášení tohoto typu její pozici nijak nezlepší. Snaha vytvořit z UK daňový ráj v těsném sousedství EU spíše povede k vyvolání odvetných ekonomických opatření než k čemukoliv jinému.

Jenže v londýnských podnikatelských kruzích se tento plán přetřásá jako modus vivendi. Tedy mezi voliči britských konzervativců. jenže voliči konzervativců možná ve Velké Británii nebudou vládnout dlouho. Představa, že labouristé učiní takový krok, je naprosto nereálná. 

Ale i v případě, že konzervativci budou pokračovat ve vládě, a to navzdory vině na současném senzačním stavu věcí po referendu o brexitu, je krajně nepravděpodobné, že se v tak velké zemi, kde je spousta lidí závislých na daňových příjmech země, podaří prosadit podobný záměr. Snížení daní je jedna věc a financování sociálních programů, vzdělávání či zdravotnictví druhá. S předpokládaným zvýšením napětí ve vztazích s EU a snahou největšího trhu vedle UK udělat z ostrova v globálních časech opět ostrov se vším všudy, budou konzervativci jen těžko shánět podporu. Sázka na to, že se jim podaří tímto tahem zvýšit celkovou ekonomickou bilanci a tím i příjmy rozpočtu, je sázka na outsidera v dostihu. No ale vůdčí elity v UK si to pravděpodobně přejí... 

0
Vytisknout
8231

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2016