Británie: Pochybný islamofobní článek v deníku Times vyvolal ostrou kontroverzi

2. 9. 2017

čas čtení 3 minuty


K ilustraci dvou ostře rasistických islamofobních článků použily dvoje britské noviny (Daily Mail a Mail Online)  archivní fotografie pořízené na Blízkém východě a photoshopem na ni doplnily černou roušku na ženinu tvář. Původní fotografie tiskové kaceláře Getty Images s názvem "štěstí v Dubai Parku" ukazovala osoby v islámském obleku, ovšem bez roušky:


Britský deník Times napsal minulý týden na titulní straně, že "bělošské křesťanské dítě" bylo zanecháno v zoufalství na pospas ve dvou muslimských rodinách ve východním Londýně, na příkaz komunálního úřadu, který prý "pro křesťanské dítě určil muslimské rodiny k adopci".

Během nadcházejících dnů však vyšlo najevo, že zveřejněný článek byl zkreslený a jednostranný. Ve skutečnosti se ukázalo, že dívka byla ze smíšené muslimsko-křesťanské rodiny. Autor článku Andrew Norfolk, novinář z deníku Times, se hájil v rozhlase BBC, když byl v rozhovoru přitlačen ke zdi, že jednal "ve veřejném zájmu", když zveřejnil údajné znepokojení, komunikované mu jedním zaměstnancem sociálních služeb.



Šéf komunálního úřadu ve východním Londýně ve čtvrti Tower Hamlets John Biggs popřel, že by úřad pětiletou holčičku umístil k adopci v rodině tak, že by jí to zabránilo komunikovat s její původní rodinou, a dodal, že "senzacionalistická" tvrzení, že "dítěti bylo zabráněno v tom, aby jedlo slaninu" a "adoptivní rodina jí sundala z krku křížek" byla lživá.

V době, kdy studie dokazují, že způsob, jak média informují o muslimských komunitách, výrazně přispívá k nárůstu nepřátelství vůči muslimům, zneužily ultrapravicové organizace v Británii článku v deníku Times k ospravedlňování islamofobie.

Rostoucí hysterie ohledně tohoto případu donutila komunální úřad v Tower Hamlets, aby reagoval. Vydal delší prohlášení, v němž zaútočil na nepřesnosti v článku v Timesech.

Nejdůležitějším faktem je, že dítě bylo adoptováno do smíšené, anglicky mluvící rodiny, což prokazuje původní obvinění jako lživé. Soudce v daném případě, Khatun Sapnara, v úterý adopci dočasně přerušil a dočasně umístil pětiletou holčičku u její babičky.

Tato babička je však "nepraktikující muslimka", nemluví anglicky a vyjádřila touhu "odvézt si dítě do země svého původu a starat se o ni tam".

Britská policie původně odebrala pětiletou holčičku její matce, protože vznikly vážné obavy o její bezpečnost. Matka ji fyzicky ohrožovala.

Starosta Biggs uvedl, že komunální úřad nalezl pro holčičku rodinu, která byla schopna se o ni postarat ve velmi traumatické době a že výběr rodičů "nebyl náhodným cvičením".

Biggs byl dotazován, zda je pravda, že se v adoptivní rodině mluvilo především arabsky. "Všechny podrobnosti neznám, ještě je prošetřujeme,  ale soud určuje nezávislou osobu, která zkoumá situaci adoptovaného dítěte a ověřuje, že je v nové rodině šťastné a spokojené."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7391

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017