Italský parlament schválil kontroverzní volební zákon. Má zastavit populisty

27. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Italský parlament včera schválil vysoce sporný volební zákon, který ovlivní volební výsledky v příštím roce ve prospěch zavedených stran.


Středolevicová vláda premiéra Paola Gentiloniho byla nucena s předlohou spojit osm hlasování o důvěře, aby návrh konečně prošel. Ve čtvrtek návrh prošel senátem s poměrem hlasů 214 : 61, poté co došlo k vášnivým protestům v opozičních lavicích.

Nový zákon zuřivě odmítá antiestablishmentové Hnutí pěti hvězd a některé levicové skupiny. Tvrdí, že cílem je zabránit Hnutí pěti hvězd a jejich spojencům v převzetí moci v příštích volbách. Ty budou zřejmě vypsány na březen.

Populisté vedou v průzkumech volebních preferencí těsně před Demokratickou stranou bývalého premiéra Mattea Renziho. Avšak změna zákona ve prospěch širokých volebních koalic může změnit poměr sil. Populistické hnutí odmítá spojovat se s tradičními stranami, zatímco ty s koalicemi problém nemají.

Nový volební systém nazvaný "Rosatellum" po místopředsedovi Demokratické strany, který jej navrhl, podporují silně strany levice i pravice, ale i blok Silvia Berlusconiho Forza Italia a Liga severu Mattea Salviniho.

Příznivci systému, který představuje kombinaci poměrného zastoupení a kroužkování, má z Itálie udělat zemi, která podporuje vytváření koalic, zejména mezi menšími stranami.

Volební experti se nicméně domnívají, že pokud jsou průzkumy preferencí přesné, systém nevyprodukuje jasného vítěze příštích voleb. To by znamenalo klasické politické vyjednávání po volbách, aby se zabránilo patu. Stabilita takto vzniklých vlád bude potom svým způsobem pochybná.

Politolog Wolfango Piccoli zákon označuje za návrat k italské První republice z let 1944-1992. Podle něj jediný způsob jak se vyhnout patu by představovala možnost, že jeden z bloků získá přes 40 % hlasů. Avšak žádná ze současných hlavních politických skupin zřejmě nedosáhne na víc než na 33 %.

Hnutí pěti hvězd a další opoziční strany vyzvaly prezidenta Sergia Mattarellu, aby zákon vetoval. Ale právě prezident opakovaně vyzýval parlament k přijetí nového volebního zákona, který by bránil politické nestabilitě.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7395

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017