Španělský premiér rozpustil katalánský parlament a vyhlásil nové volby

27. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Španělská vláda převzala správu Katalánska, rozpustila jeho parlament a vyhlásila nové volby, poté, co secesionističtí katalánští poslanci hlasovali pro vyhlášení nezávislé republiky. Tím vážně prohloubili nejhorší politickou krizi Španělska za posledních čtyřicet let.

V pátek večer oznámil španělský premiér Mariano Rajoy, že jeho vláda odvolala regionálního prezidenta Carlese Puigdemonta, a nařídil konání nových regionálních voleb na 21. prosince.


Rajoy kromě katalánské vlády také propustil šéfa regionální policie. Mají být také uzavřeny mezinárodní "velvyslanectví" katalánské vlády.

Předtím   poslanci katalánského parlamentu, který mu 135 křesel, hlasovali 70 hlasy proti 10 pro vyhlášení nezávislosti. Desítky opozičních poslanců toto tajné hlasování bojkotovaly a opustily místnost parlamentu na protest.

Evropská unie, Velká Británie, Německo a Spojené státy konstatovaly, že neuznají nezávislost Katalánska a vyjádřily podporu pro úsilí madridské vlády zachovat jednotu země.

Mnoho nyní závisí na tom, jakým způsobem bude španělská vláda odstraňovat katalánské politiky z úřadu a jak budou aktivisté za nezávislost Katalánska na akce Madridu reagovat.

Hlasování katalánského parlamentu přivítali poslanci, podporující nezávislost Katalánska, s nadšením, stejně jako tisíce lidí, kteří se shromáždily před katalánským parlamentem.

Hlasování v parlamentu předcházela hněvivá debata ve sněmovně. Odpůrci katalánské nezávislosti obvinili Puigdemonta a jeho spojence, že ignorují názory většiny  Katalánců, kteří chtějí zůstat uvnitř Španělska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7008

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017