Studentka z Cambridge obvinila konzervativní deník Daily Telegraph z šíření nenávisti

27. 10. 2017

čas čtení 3 minuty
Britský konzervativní deník Daily Telegraph: "Vzpomínáte na tu černošskou studentku včera, tu na titulní stránce našich novin, která útočila na bělošské spisovatele? Ano, tak to jsme si vycucuali z prstu. Sorry jako."



Lola Olufemi svědčí o tom, že dostala vlny sprostých emailů a výhrůžek na Facebooku poté, co deník Daily Telegraph otiskl na titulní straně její fotografii v souvislosti s úsilím "dekolonizovat" výuku anglické literatury

Studentka prestižní Cambridgeské univerzity obvinila média ze "silně cílené kampaně šikanovní", poté, co dostala "vlnu" rasistických a sexistických nadávek za tom že si dovolila kritizovat, že se na katedře anglické literatury nevyučuje o díle černošských spisovatelů a autorů z etnických menšin.

Lola Olufemi poukázala na to, že to,   britský tisk "informoval" o otevřeném dopisu cambridgeské katedře anglické literatury, který podepsaly desítky studentů, záměrně tak, aby to vyvolávalo nenávist.



"To je trend, kterého jsme svědky znovu a znovu. Silně viditelní černošští a asijští studentští aktivisté na levici jsou obětí intelektuální nepoctivostí médií," řekla Olufemi. "Naše pokusy o pokrokovou změnu byly špatně interpretovány, vytrženy z kontextu a umístěny do jiného rámce, abychom se tak mohli stát terčem rasové a genderové šikany."

Studentka zdůraznila v britském rozhlase: "Poté, co Daily Telegraph otiskl mou fotografii na titulní stránce, celý můj Facebook, můj email byly zahlceny rasistickými a sexistickými nadávkami. A ono se to nestalo náhodou. Vy to děláte schválně. Myslím, že to vypovídá o mnohém, že se rozhodli zveřejnit mou fotografii, studentky, silně viditelné, černošky, na titulní straně svých novin, chtěli tak vyvolat tuto vlnu nenávisti a proměnit mě v člověka, na kterého lidé mohou útočit."

Článek samotný, uvedla, byl "plný věcných nepřesností a pokusil se zkreslit to, co je úkol dekolonizace, a delegitimizovat mě jako spoluautorky otevřeného dopisu tím, že zneužil citace vytržené z kontextu ve snaze vykreslit mě jako 'kontroverzní osobu'."

Skandál, který vypukl tento týden, následoval po zveřejnění otevřeného dopisu profesorům na univerzitě, požadujícím, aby "dekolonizovali" výuku anglické literatury tím, že do programu zařadí více černošských a etnických spisovatelů. Studenti anglistiky podepsali dopis, protože se obávají, že katedra studuje především jen bělošské autory - muže.

Olufemi dodala: "Dopis napsala skupina studentů, kteří si myslí, že je to velmi nespravedlivé, že mnoho lidí vystuduje celou univerzitu, aniž by oficiálně studovali jediného autora, který není běloch. Dekolonizace znamená kritiku současného programu ve snaze ho zlepšit, je to o snaze rozšířit naši představu 'dobré' literatury, aby se pořád nevyvyšoval jen jediný hlas, jen jediná zkušenost existence na tomto světě."

Daily Telegraph ve čtvrtek zveřejnil miniaturní opravu. Uvedl na straně 2, že jeho článek "uvedl nesprávně, že Cambridgeská univerzita bude nucena nahradit bělošské spisovatele černošskými. Oprava dodala: "Návrhy byly jen doporučeními. Ani tyto návrhy, ani otevřený dopis nepožadovalo nahrazení bělošských autorů černošskými a neexistují plány to učinit."

Minulý týden vyšlo najevo, že každá třetí kolej univerzity v Oxfordu v roce 2015 nepřijala ke studiu jediného černošského maturanta. Univerzitu obvinil ze sociálního apartheidu bývalý labouristický náměstek ministra školství David Lammy.

Podrobnosti v angličtině ZDE




0
Vytisknout
7903

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017