Ministr financí Pilný neodůvodněně kriminalizuje práci novinářů

25. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Stanovisko Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky k výzvě ministra financí Ivana Pilného kriminalizující práce nezávislých žurnalistů


V reakci na vysílání pořadu  „Zvláštní vyšetřování“ na serveru Seznam.cz ministr financí Ivan Pilný vyzval 18. října dopisem ministra vnitra, aby sdělil, jak postupovat proti, jeho slovy, dezinformační kampani, která naplňuje znaky tzv. hybridní hrozby a je možné, že slouží zájmům organizovaného zločinu, který má za cíl zdiskreditovat Ministerstvo financí ČR, jeho činnost a institut zajišťovacích příkazů.mINIS


Hybridními hrozbami se zabývá útvar ministerstva vnitra s názvem Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Hybridní hrozba je činnost sloužící k vedení konfliktu s naším státem pomocí kombinace konvenčních a nekonvenčních prostředků majících primárně charakter nátlaku a podvratné činnosti. Ministr Pilný neuvádí, proč se tak domnívá a na dotazy ostatních novinářů pak uvádí, že se ministerstvo muselo ozvat.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky upozorňuje, že bez dalšího vysvětlení od ministra financí je nutné považovat dopis za neodůvodněnou výzvu ke kriminalizaci práce nezávislých novinářů. Výzva ke kriminalizaci je svým poukazem na souvislost práce nezávislých novinářů s hybridní hrozbou, a tím pádem i zájmy cizí moci, resp. zahraničních aktérů, mimořádně závažným útokem na nezávislou žurnalistiku a na ústavně chráněnou svobodu projevu. Bez uvedení přesvědčivých důkazů tak výzva slouží jen k diskreditaci autorů pořadu a jejich práce.

Ministr Pilný by měl svá slova vysvětlit či doložit přesvědčivými důkazy, nebo se nařčeným novinářům veřejně omluvit.  Napříště by se pak měl zdržet takto neuvážených a nepodložených obvinění.

Jiří Kučera, místopředseda správní rady

Josef Šlerka, výkonný ředitel

Nadační fond nezávislé žurnalistiky

-1
Vytisknout
7966

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017