Světová banka od roku 2019 přestane financovat ropné a plynařské projekty

13. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Světová banka na klimatickém summitu oznámila, že od roku 2019 přestane financovat ropné a plynařské průzkumy a těžbu.


"Skupina Světové banky již nebude po roce 2019 financovat těžbu ropy a plynu," stojí v prohlášení zveřejněném v Paříži, kde se sešli světoví lídři, aby uvolnili více peněz na odklon od fosilních paliv.

Tento krok má napomoci splnit emisní cíle jednotlivých zemí v souvislosti s Pařížskou klimatickou dohodou z roku 2015, jejímž cílem je omezit globální změny klimatu.

"Za mimořádných okolností bude zváženo, zda financovat další plyn v nejchudších zemích, kde je jasný benefit ve formě přístupu k energii pro chudé a projekt splňuje závazky země v rámci Pařížské klimatické dohody," tvrdí prohlášení.

Banka také oznámila, že směřuje k cíli věnovat do roku 2020 28 % své kapacity na řešení klimatické problematiky.

Globální finanční instituce Světová banka patří ke sponzorům summitu svolaného francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který se snaží uvolnit peníze na přechod globální ekonomiky k méně znečišťujícím zdrojům energie a přispět tak k obraně před extrémními klimatickými jevy.

Do čisté energie je třeba investovat biliony dolarů, pokud má být dosaženo cílů stanovených pařížskou dohodou, tj. omezit nárůst průměrné globální teploty na 2 stupně Celsia, ve srovnání s předprůmyslovou úrovní.

Globální úsilí o boj s klimatickými změnami dlouho trpělo nedostatkem peněz. To se zhoršilo v důsledku rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od Pařížské dohody a omezit financování klimatických projektů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7086

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2017