25 evropských států podepsalo obranný pakt PESCO

13. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Rada EU přijala rozhodnutí vytvořit obranný pakt Evropské unie známý pod zkratkou PESCO. 25 členských států unie začíná pracovat na sérii společných obranných projektů od roku 2018.


Trvale strukturovaná kooperace (Permanent Structured Cooperation, PESCO) byla předpokládána v Lisabonské smlouvě a umožní členským státům společně rozvíjet vojenské schopnosti, investovat do společných projektů a posílit ozbrojené síly.

Ministři obrany z 23 členských států na úvod podepsalo společné prohlášení o alianci 13. listopadu a předalo je k vyjádření komisařce pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Federice Mogheriniové a Radě EU.

25 z 28 členských států se bude podílet na PESCO. Zdá se, že existuje značná míra konsensu, ale některé země zůstaly stranou. Nová obranná unie se má věnovat bezprostředním hrozbám, aniž by ve všem spoléhala na NATO.

7. prosince oznámily svůj úmysl připojit se Portugalsko a Irsko. Mimo alianci zůstává Dánsko, Malta a odcházející Velká Británie.

Ačkoliv PESCO zůstává mezivládním programem, komise oznámila, že posílí iniciativu prostřednictvím Evropského obranného fondu. Peníze budou poskytnuty na pořízení nového vybavení a technologie, ale také na granty pro výzkumné projekty.

Oznámeno bylo 17 společných projektů spadajících pod PESCO. Zahrnují vznik evropského výcvikového centra, zlepšení rozvoje schopností a zavedení jednotných standardů pro vojenskou rádiovou komunikaci.

Německo povede čtyři projekty: Vytvoření panevropské zdravotnické jednotky, logistického centra, centra výcvikových misí a iniciativu pro vybudování rychlejších sil okamžité reakce.

Tyto projekty by měly být formálně přijaty počátkem příštího roku, přičemž účastnické státy jsou také vyzývány k navrhování dodatečných programů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9500

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2017